3+, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

3 november 2016

FIFA 17: met verhaallijn én iets beter dan FIFA 16

FIFA slaagt erin ieder jaar weer miljoenen kopers aan zich te binden. Voor het eerst komt FIFA met een verhaallijn in de game: The Journey. In het speltype The Journey kruip je in de huid van Alex Hunter, een klein jochie dat droomt van een voetbalcarrière.

FIFA 17Hij heeft talent, maar hard trainen, een goede houding en zelfs de juiste keuzes buiten het voetbalveld zijn minstens zo belangrijk om de mondiale top te halen. Al deze elementen komen terug in het carrièrepad van Alex. Op het trainingsveld oefent Alex met teamgenoten om zijn passes, zijn balcontrole en het afronden op de goal te verbeteren. Na iedere oefening krijg je een beoordeling. Hoe beter je het doet, des te groter de kans is dat je in de basisopstelling start van de aankomende wedstrijd.

Cool of vurig
In de tussenfilmpjes is te zien hoe Alex omgaat met zijn vrienden, familie en zijn manager. Soms mogen gamers zelf kiezen op welke manier Alex reageert op een voorval of beslissingsmoment: cool, vurig of gebalanceerd. Wanneer je voor een ‘coole’ reactie kiest, is Alex vaak nederig en bedachtzaam. Hij richt zich in het veld ook op het teambelang. Kies je regelmatig voor vurig, dan wordt Alex arrogant en kiest hij voor eigen succes. Als je telkens uitkomt op de gebalanceerde optie, klinkt Alex meer als een gedegen prof met clichématige quotes.

FIFA 17Voor het eerste fluitsignaal van elke wedstrijd die je team speelt, krijg je een aantal doelstellingen voorgeschoteld. Soms moet je een bepaald aantal passes succesvol voltooien, of de wedstrijd omkantelen na een invalbeurt, om zo toch nog de overwinning binnen te halen. Op basis van je prestaties tijdens de wedstrijd en op de training krijg je als beloning punten waarmee bepaalde vaardigheden van Alex verbeterd kunnen worden.

De leuke, nieuwe spelmodus laat wel zien dat de FIFA-reeks nog niet veel ervaring heeft met een goede verhaallijn. Het korte verhaal is erg afgebakend, langdradig en voorspelbaar. Het mist diepgang. De bewegende personages in de tussenfilmpjes ogen onnatuurlijk. Het is echt een domper dat Alex enkel kan kiezen voor een team uit de Engelse voetbalcompetitie. Gezien de grote hoeveelheid competitielicenties waar deze voetbalgame over beschikt, is dit echt een gemiste kans voor open doel.

herkenbaar

Hoewel het personage Alex uiteindelijk leuk is uitgewerkt, is het een gemis dat je niet zelf een personage kunt creëren. Een gevoel van opluchting overheerst wanneer je Alex daadwerkelijk kunt besturen op het veld. De gameplay voelt vertrouwd en herkenbaar aan. Dit is wat we van de FIFA-reeks gewend zijn. Ook in dit deel van de FIFA-serie ogen de ­fysieke duels op het veld realistischer door de nieuwe Frostbite Engine, de softwarematige motor van deze FIFA-game. De spelers zien er weer net een tikkeltje beter uit, de duels ogen realistisch en de sfeer in de stadions voelt authentiek aan.

Als je simpelweg een potje met vrienden wilt spelen, heb je in FIFA 17 de mogelijkheid om te kiezen uit veel verschillende speltypes, ruim dertig officiële competities, met meer dan 650 speelbare teams van over de hele wereld. Toch wel een leuke toevoeging dat je voor het eerst onze eigen Oranje Leeuwinnen naar de overwinning kunt leiden.

The Journey is een game met een wat tamme, voorspelbare verhaallijn, maar heeft wel de potentie om de FIFA-reeks meer karakter te geven. En natuurlijk is FIFA 17 gewoon net iets beter dan FIFA 16.

FIFA 17FIFA 17
Electronic Arts, PS4, PS3, Xbox One, xbox 360, PC, simulatiegame. 3+ vanaf € 59,95

Beoordeling: ★★★★✩

Geweld: •••••

www.easports.com/nl/fifa

Auteur: Daan de Kroon

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.