3+, PC, PS4, Xbox One

16 december 2017

Een complete race-ervaring in Dirt 4

Na een aantal ongebruikelijke uitstapjes met het spektakel Dirt Showdown en de simulatieracer Dirt Rally is Dirt na vier jaar terug met het nieuwste deel in de serie. Dirt 4 geeft in tegenstelling tot zijn twee voorgangers de speler de mogelijkheid zijn eigen race-ervaring te bepalen op basis van verschillende vooraf ingestelde speelstijlen.

Vrijwel direct na het opstarten van Dirt 4 krijg je de mogelijkheid om te kiezen uit twee verschillende speelopties: ‘simulation’ of ‘gamer’. ‘Simulation’ is voor de gevorderde racer, die het besturen van een auto zo realistisch mogelijk wil ervaren. ‘Gamer’ is de toegankelijke optie voor de speler die simpelweg lekker wil racen en zich enkel wil bezighouden met het geven van voldoende gas, remmen en sturen. De speelstijl die je kiest, is niet permanent; je kunt deze altijd nog veranderen in het hoofdmenu van het spel.

modderige tracks
De singleplayer-ervaring in Dirt 4 is opgebouwd uit meerdere disciplines: rally, rallycross en landrush. In rally ligt de nadruk op het behalen van de snelste tijd. In rallycross neem je het op tegen andere computergestuurde tegenstanders op diverse bekende circuits. In landrush heb je de keuze uit buggy’s en enorme Amerikaanse trucks waarmee je het tegen de computer opneemt op modderige tracks. Tijdens het spelen van de singleplayer-ervaring kun je na het afronden van een evenement altijd wisselen van discipline, wat de afwisseling ten goede komt. De races vinden plaats in vijf verschillende landen met alle hun unieke karakter als het aankomt op weercondities en raceterrein. Australië, Spanje, Zweden, de Verenigde Staten en Wales komen allemaal in het spel terug. Hoewel de variatie in terrein verfrissend is, is het aantal originele tracks dat is opgenomen in het spel teleurstellend.

Dirt 4’s nieuwe paradepaardje, genaamd Your Stage, moet deze teleurstelling tegengaan. Met Your Stage krijg je als speler de mogelijkheid om op een eenvoudige manier je eigen tracks te creëren, waardoor je in theorie een oneindigheid aan racetracks kunt maken. Hoewel Your Stage een leuk uitgewerkt idee is, blijkt dat deze speelmodus nog wel in zijn kinderschoenen staat. Sommige bochten lijken nagenoeg een kopie van tracks die je al eens eerder hebt gespeeld. Desondanks brengt deze speelmodus veel extra speeltijd met zich mee en krijg je de mogelijkheid je eigengemaakte tracks te delen met vrienden.

Daarnaast kun je online je vaardigheden testen tegen je vrienden of andere tegenstanders door het aanmaken van een evenement. Hierbij kun je als speler zelf de tracks kiezen waarop geracet zal worden.

geen herkansing
De ontwikkelaar Codemasters maakt zelf zeer regelmatig evenementen aan waar iedere speler aan kan deelnemen. In deze evenementen is falen geen optie: als je van de baan vliegt, krijg je geen herkansing meer om de race opnieuw te doen en lig je uit het evenement. Dit zorgt voor bloedstollende races en des te meer voldoening wanneer je de eindstreep haalt met een goed resultaat.

Dirt 4 voelt aan als een complete race-ervaring. De verschillende disciplines in de verhaalmodus zorgen voor een goede afwisseling. Hoewel het aantal originele tracks waarop je kunt racen tegenvalt, vult de Your Stage-speelmodus deze leegte voldoende aan. De multiplayer zorgt voor extra uitdaging in de vorm van dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse evenementen. Na afloop van elk evenement krijg je een beloning op basis van je prestatie en worden je resultaten verwerkt in het wereldwijde klassement. Al met al genoeg speelmogelijkheden om je in vast te bijten als racefan.

–> Lees ook anders reviews van racegames:

Dirt 4
Codemasters. racegame, PS4, Xbox One, Microsoft Windows, 3 jaar en ouder, € 49,95

Beoordeling: ★★★★✩

Auteur: Daan de Kroon

https://www.nd.nl/nieuws/leven/game-dirt-4.2822002.lynkx