3+, PC, PS4, Xbox One

13 april 2018

De nieuwe racegame Gravel

Er is veel concurrentie in het racegenre, maar de game Gravel onderscheidt zich door een complete en gevarieerde race-ervaring te bieden. Voor zowel de ervaren als de onervaren racefan is Gravel een leuk racespel met voldoende uitdaging en vooral veel spelplezier.

Racegames zijn populair en er is veel keuze uit spellen: F1, Need for Speed, Project Cars, Mario Kart en Rocket League om maar een paar te noemen. Gravel, een game van het Italiaanse bedrijf Milestone, probeert naast dit geweld een plekje te veroveren in de harten van de racegamers. Milestone is bekend van een hele serie motorracegames. Met Gravel stappen ze over op autoracen. Door off-road te gaan, is de game net wat stoerder en spectaculairder dan de concurrentie.

Racegame GravelDe beste spelelementen van Gravel komen samen in de verhaalmodus Off-Road Masters. Deze modus bestaat uit verschillende racedisciplines, die plaatsvinden in landen verspreid over de hele wereld. De bergachtige gebieden in Alaska, de uitgestrekte woestijnen van Namibië en de hectische stadions in Los Angeles: deze plekken hebben allemaal een unieke atmosfeer en geografische uitdagingen.

gevarieerde speltypes
De racedisciplines in Off Road Masters zijn bekend van andere racespellen. Hiermee brengt Gravel dus geen vernieuwing. In de welbekende spelmodus tijdrijden moet je de snelste tijd neerzetten in het klassement. In circuitraces neem je het op tegen zeven andere computergestuurde tegenstanders op het asfalt, en in de spelmodus eliminatie valt elke 30 seconden de laagst geklasseerde deelnemer af totdat de laatste deelnemer als winnaar overblijft. De combinatie van mooi vormgegeven speelomgevingen en gevarieerde speltypes voorkomen eentonigheid en verveling. Het zorgt ervoor dat Off-Road Masters een leuke speelmodus is die boeiend blijft tot het einde.

Racegame GravelHaal je vaak als eerste de eindstreep? Dan kun je het opnemen tegen een Master. In Off-Road Masters kom je vier verschillende Masters tegen, waarbij iedere Master de kampioen is van een specifieke race-discipline. Helaas zijn de confrontaties met de Masters erg teleurstellend. Er zijn geen andere deelnemers in het speelveld, dus je neemt het in de confrontatie alleen op tegen de Master. Dit terwijl het onvoorspelbare gedrag van je tegenstanders het spel juist zo leuk maakt. Ook ontbreekt een extra beloning wanneer je de master daadwerkelijk verslagen hebt. Het gebrek aan uitdaging kan enigszins gecompenseerd worden door het speelniveau aan te passen aan je eigen niveau. De verschillende speelniveaus zijn in Gravel dusdanig goed uitgebalanceerd dat het voor zowel de ervaren als de beginner-racer mogelijk is de speelervaring naar eigen niveau aan te passen. Dat heeft Milestone goed uitgewerkt. Het maakt de game ook heel speelbaar binnen een gezin. Ieder kan op zijn niveau een leuke race-ervaring hebben.

wendbaar
Gravel bevat een groot scala aan auto’s die je gaandeweg de verhaalmodus kunt vrijspelen. Iedere auto heeft zijn eigen herkenbare motorgeluiden en stuurgedrag. De monstertrucks zijn bijvoorbeeld erg sterk en hebben veel grip, maar sturen stroef. De rallyauto’s zijn daarentegen erg snel en wendbaar. De besturing van de auto waarmee je gaat racen, is naar eigen wens in te stellen. Denk hierbij aan het remgedrag of de algemene wegligging van de auto. Heel diepgaand gaan deze motorische aanpassingen niet. Dit is echter geen minpunt: Gravel is ingesteld op een toegankelijke ervaring voor iedereen die van racen houdt en slaagt hier meer dan voldoende in.

–> Lees ook anders reviews van racegames:

Gravel
Milestone. racegame. PS4, Xbox one, pc. € 59,95 3+

Beoordeling: ★★★★✩

milestone.it/game_post/gravel/

Auteur: Daan de Kroon
Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.