3+, PC, PS4, Xbox One

5 maart 2018

Boerderijsim Real Farm heeft potentie

Veel mensen kunnen genieten van een goede boerderij-simulatiegame. Sinds een halfjaar is er een Nederlandse boerderij-sim: Real Farm.

Farming Simulator van het Duitse Super Giant Games is de onbetwiste koning van de boerderij-sims. Elke nieuwe editie van Farming Simulator haalt in Europese winkels vaak de top in de lijstjes best verkochte pc-games. Maar er komt steeds meer concurrentie. De games Professional Farmer, Real Farm en binnenkort Farm Manager proberen de koning van zijn troon te stoten.

Real Farm is de Nederlandse inbreng; bedacht door de Nederlandse uitgever Soedesco en gemaakt door Triangle Studios uit Leeuwarden. In deze game stap je in de trekker om het land te bewerken dat rond een Amerikaans plattelandsdorpje ligt. Real Farm oogt lekker realistisch en ziet er strak uit. Met een prettig muziekje op de achtergrond scheurt de trekker over de wegen en landerijen. Eerst ploegen, eggen, zaaien, alles wat nodig is voor de oogst. Alle facetten van het boerenleven komen om de hoek. Zo begint de speler als loonwerker en moet hij langzaam zijn eigen machines bij elkaar sparen. Naast trekker rijden, zijn er allerlei succesfactoren die de speler moet managen. De boer is voor het oogsten afhankelijk van het weer. En de opbrengst wordt mede bepaald door de kwaliteit van de grond. Dat concept zit prima in elkaar en motiveert om te blijven spelen. Even die opdracht doen, zodat de betere trekker gekocht kan worden. Het managen van de boerderij, het aannemen van klussen en het uitbouwen van het bedrijf is zeer motiverend.

Real FarmWel is de game wat minder levendig dan verwacht. Er rijden wel auto’s voorbij, maar verder is het plattelandsleven saai. De besturing was lastig onder de knie te krijgen. De trekker reageert traag op de aansturing. Hij rijdt ook nog even door nadat je op de rem hebt getrapt. Dus is het een precies klusje om de trekker voor te sorteren voor het aankoppelen van de ploeg. Waarschijnlijk is dat ook realistisch. Maar moet je zo veel realisme in je game stoppen als dat het spelplezier vermindert? Real Farm is gelukkig zeer vergevingsgezind als de trekker ergens tegenaan rijdt. Geen deukje of krasje te zien.

Real Farm zit als managementgame goed in elkaar. Het simuleren van de landbewerking kan nog een verbeterslag gebruiken. Real Farm heeft de potentie om een goede concurrent te worden van andere populaire boerderij-sims.

Real Farm
Soedesco. PC, Xbox One, PS4. simulatiegame. € 24,99 3+

Beoordeling: ★★★✩✩

realfarmsoedesco.com

uitbreidingen
‘Boer-zijn is interessant en herkenbaar. Overal is landbouw. Maar boer-zijn is ook bijna onbereikbaar. In deze game kunnen spelers wel de passie voor het boerenwerk beleven’, zegt Marten Buijsse, community manager van Real Farm bij Soedesco. Buijsse ontving feedback van spelers en reageerde erop. Het heeft even geduurd voordat het spel op stoom kwam en daarom kreeg de game in het begin negatieve beoordelingen. ‘Het was een moeilijke start. De game is nu flink verbeterd. We wilden in oktober, voor het gameseizoen, uitkomen onder meer om niet onder te sneeuwen. Achteraf gezien had de game nog wat extra tijd nodig.’

De makers leerden van de reacties. ‘Spelers gaven andere feedback dan dat wij verwachtten. We dachten dat ze zouden klagen over het ontbreken van de trekkermerken, maar ze bekritiseerden juist de lege spelwereld. Toen hebben we dus daarop de focus gelegd.’ Nu zijn de reacties minder negatief. Intussen zijn de eerste twee uitbreidingen beschikbaar: aardappels en een nieuwe landkaart.