3+, Switch

23 april 2020

Animal Crossing

http://animal-crossing.com

De simulatiegame Animal Crossing is echt een cadeautje in deze quarantainetijd. Een heerlijke tijdvreter voor hen die binnenshuis ontspanning zoeken.

In Animal Crossing New Horizons reis je naar een onbewoond eiland. Daar word je opgewacht door de geslepen wasbeer Tom Nook. Hij heeft grootse plannen met het eiland en jij gaat zijn ambities ondersteunen. Hiervoor is veel geld nodig. Al snel ben je, een tiener, druk bezig met het verzamelen van hout en andere grondstoffen. Hiermee kun je, voor de eerste keer in de reeks, je eigen gereedschap en meubels ontwikkelen. Dat is nieuw vergeleken met de eerdere vier Animal Crossing-games.
Tijdens de volgende dagen krijg je steeds meer te doen. Met een hengel vis je naar unieke vissoorten. Met een schepnet ga je op insectenjacht en je graaft met de schep naar fossielen. De curator van het plaatselijke museum, de uil Blathers, completeert zijn collecties met fossielen. Dagelijks verkoop je overtollige voorraad om je hypotheek (zonder rente en termijn) af te lossen. Daarnaast kleed je jezelf, je huis en het eiland steeds verder aan met artikelen en kleding. Ook nodig je nieuwe bewoners uit. Alles wat je doet, levert miles op. Elk plantje dat je bewatert, elk gesprek dat je voert en iedere vis die je vangt, geeft je meer miles. Je wordt constant uitgedaagd om nog even één taak af te ronden voor je de Switch neerlegt. Deze miles kun je gebruiken om nieuwe mogelijkheden vrij te spelen of unieke blauwprinten te bestellen.

Animal Crossing voegt hier een belangrijk en essentieel element aan toe: tijd. Deze reeks werkt met de daadwerkelijke datum en tijd van je Switch. Als iets een dag duurt, zie je de uitkomst pas de volgende dag. De meeste vissen en insecten kun je slechts op bepaalde uren van de dag vinden. Ook de maanden van het jaar hebben invloed op de aanwezigheid en het uiterlijk van de flora en fauna. Dit heeft als resultaat dat je de Switch na een nacht rust snel weer op zult pakken om te kijken hoe het ervoor staat.

Wel zijn er kleine problemen die de spelervaring in de weg kunnen zitten. Als je iets wilt kopen in de winkel, vervaardigen op de werkbank of doneren aan het museum, kan dit enkel per stuk. Waardoor je meerdere malen door dezelfde dialoogjes heen klikt. Je basisgereedschap breekt erg snel. Heel veel reservegereedschap toevoegen aan je voorraad is ook geen goed idee. Je zakken hebben de eerste dagen erg weinig ruimte. Tijdens deze tijd van sociale isolatie en meer afstand dan ooit, is het prettig dat Animal Crossing bestaat. Het is mogelijk om elkaar berichten en presentjes te sturen. Ook kun je al snel bij elkaar op bezoek in de game. Even een boodschap doen in elkaars winkel of andermans eiland bewonderen waarbij je via de mobiele app van Nintendo kunt voicechatten. Het werkt omslachtig, maar het werkt. De tekenfilmwereld met schattige mensachtige diertjes suggereert dat het voor kinderen is. Maar zo’n mooie, relaxte wereld waarin alle acties worden beloond, wordt ook door veel volwassenen gewaardeerd als ontspannen en prettig tijdverdrijf.

Helaas is deze game niet goed met meerdere gebruikers op één Switch te spelen. Er is één eiland beschikbaar per apparaat, waarbinnen slechts één speler de grote stappen mag zetten.
Nintendo weet een heerlijk ogende, schattige, aaibare game af te leveren die ervoor zorgt dat je met plezier dagelijks even een kijkje neemt. De hoeveelheid content geeft weinig reden tot klagen. Er is veel te verzamelen, te kopen, te vinden en te krijgen.

Animal Crossing is een waar pareltje voor hen die een ontsnapping zoeken uit deze bange dagen. Maar het is ook een allesverslindende tijdvreter voor spelers met een obsessieve verzameldrang. Dat er maar één wereld per Switch is, neemt niet weg dat Animal Crossing: New Horizons een fantastische game is voor een groot publiek.

Nintendo, Life sim, Switch, 3+ vanaf € 54,99

Dit artikel is eerder verschenen in Het Nederlands Dagblad