18+, PS4, Xbox One

7 december 2018

Red Dead Redemption 2 is een generatie-definiërend spel

Een nieuwe release van gameontwikkelaar Rockstar gaat altijd gepaard met torenhoge verwachtingen want zij maakten ook de zeer populaire spellenreeks Grand Theft Auto (GTA). Het cowboy avonturenspel Red Dead Redemption 2 legt de lat wat hoger met spelelementen van ongeëvenaarde kwaliteit.

Het wilde westen van 1899 verliest langzaam zijn ruwe uitstraling: Langzaam krijgt de overheid grip op de rovende bendes in de prachtige uitgestrekte moerasvelden, grasvelden en berggebieden van Amerika.

red dead redemption IIIn Red Dead Redemption 2 speelt de speler de rol van protagonist Arthur Morgan, de rechterhand van Dutch van der Linden. Ze leidden een bende die op zoek is naar geluk, avontuur en vooral veel geld. Arthur’s loyaliteit aan Dutch heeft hem een belangrijke rol in de bende opgeleverd.

Hoe de bende kan overleven is voer voor discussie en boeiende plottwisten tussen Arthus en zijn karakteristieke mede-bandleden. Arthur (en dus de speler) hebben invloed op de wendingen in het verhaal. Dat maakt het nog eens extra interessant.

Geladen ethische keuzes

red dead redemption IIDe verhaallijn van Red Dead Redemption zit bomvol ethische keuzes te maken die het avontuur beïnvloeden. Schenk je een tegenstander vergeving voor het niet terugbetalen van een lening, of ken je geen genade en schiet je hem of haar dood, om zo een boodschap te sturen naar je vijanden? De game geeft extra lading aan deze keuzemomenten door de toevoeging van een moraliteitsmeter; wanneer de speler zelfzuchtige keuzes maakt, kleurt de meter langzaam rood. Wanneer de speler zich vergevingsgezind en behulpzaam opstelt beweegt de meter zich richting het wit.

De zelfzuchtige speler kan makkelijker geld verdienen door bijvoorbeeld van burgers te stelen of banken te beroven. Maar hij krijgt een prijs op zijn hoofd en wordt sneller gezocht door de overheid. De behulpzame speler heeft niet veel last van de overheid, maar hij komt, zeker in de beginfase, moeilijker aan geld. Dus blijft de roekeloze speelstijl het meest voor de hand liggend. De bende heeft geld nodig voor munitie, voedsel en medicijnen.

Vuurgevechten en de saloon

Het bewandelen van het morele pad is toch een goede optie: het spel straft je niet af wanneer je in de beginfase nog niet al te veel aandacht besteedt aan het onderhoud van de bende. Arthur blijft natuurlijk lid van een bende; welke speelwijze er ook gekozen wordt, de speler ontkomt niet aan vuurgevechten met tegenstanders waarbij ook bloed vloeit, het beroven van banken, alcoholische versnaperingen in de saloon en grof taalgebruik.

red dead redemption IIHet spel zit vol met kleine spelmechanismes die de speler voordelen opleveren als hij hier aandacht aan besteedt. Wanneer Arthur bijvoorbeeld teveel eet, wordt Arthur steeds dikker en faalt hij bij sommige opdrachten. Arthurs paard kan met regelmatig  borstelen en goed eten steeds sterker worden. Dat is handig tijdens achtervolgingen of vluchtpogingen. Deze goed gebalanceerde spelmechanismes voegen veel extra’s toe aan de speelervaring. Af en toe zijn er kleine frustraties. Soms reageert de besturing wat traag en is het lastig om voorwerpen op te pakken.

Genre definiërend

De keuzes die de speler maakt bepalen de karakterontwikkeling van Arthur, de wending van het verhaal en de speelervaring. Deze impactvolle wijze waarop de speler zijn eigen speelervaring kan vormgeven hebben we nog nooit eerder gezien in een computerspel. Red Dead Redemption 2 is daarmee een genre definiërend spel, dat de lat voor de concurrentie weer een stuk hoger legt als het aankomt op morele keuzes, storytelling, oog voor detail en grafische pracht.

Red Dead Redemption 2

Rockstar, PS4, Xbox One, adventuregame, 18+, vanaf 55 euro

Beoordeling: *****

https://www.rockstargames.com/reddeadredemption2/

Auteur: Daan de Kroon

Dit artikel gaat verschijnen in het Nederlands Dagblad.