18+, PC, PS4, Xbox One

15 juni 2018

Prachtige middeleeuwse wereld in game Kingdom Come: Deliverance

Met het spel Kingdom Come: Deliverance stapt de speler in een prachtig middeleeuwse wereld van koningen, ridders, priesters, voetvolk, handwerkers en gepeupel.

Gamemaker Warhorse Studios heeft er alles aan gedaan om een zo authentiek mogelijke wereld te creëren en dat lijkt goed te zijn gelukt. Zelfs de muziek is apart opgenomen, authentieke muziek uit de Middeleeuwen. Ook de kleding van de ridders, strijders en mensen van adel zijn zo veel mogelijk historisch correct vormgegeven.

Als smidszoon Henry wordt de speler ondergedompeld in het dagelijkse leven in een oude middeleeuwse stad in de Bohemen. Inclusief kwajongensstreken zoals het gooien van paardenvijgen en dat soort ongein. Als Henry’s familie en huis vernietigd worden door de strijd tussen Wenceslas en Sigismund, is hij de enige die overleeft. De makers hebben Henry geen magische spreuken of toverdrankjes, geen bovenmenselijke krachten of onnatuurlijke wapens toegedicht. Het kost daarom doorzettingsvermogen om gevechten en andere acties goed onder de knie te krijgen. De zwaardgevechten blijven houterig en niet-reactief aanvoelen. Het spel nodigt je om met een gestrekt been gevechten in te gaan. Het vechten lijkt niet echt een essentieel onderdeel van dit rollenspel.

andere uitkomst
Keuzes maken is wel erg belangrijk in de game. Kingdom Come: Deliverance biedt een mooie open wereld en geeft spelers de vrijheid om zelf te kiezen welke specialisatie hij onder de knie wil krijgen. In de open wereld kan de speler kiezen welke hoofdopdrachten hij gaat doen en welke extra missies worden ondernomen. De game is niet-lineair opgebouwd, oftewel, je kunt de game op vele manieren doorspelen. Er komen diverse keuzemomenten voor in de vele gesprekken die je voert met karakters in de game. De uitkomst zal voor iedere speler weer anders uitpakken maar bouwt ook aan je specialiteit. Wie veel praat, wordt charismatischer, wie vecht, wordt sterker.

Lang kan niet worden nagedacht over de reactie die gegeven moet worden, vaak is er maar een paar seconden de tijd om een antwoord te kiezen. Dat kan goed of minder goed uitpakken voor de relatie die de speler heeft met een ander gamekarakter. Ook op deze wijze probeert de game realisme te benadrukken door tijd echt een factor te laten zijn. Als je bijvoorbeeld levensreddende medicijnen moet brengen, dan moet je je haasten om echt het leven te redden.

religie
De middeleeuwse setting wordt ondersteund door de alomtegenwoordige religie van het Heilige Roomse Rijk. Het christelijk geloof is een voortdurend thema. ‘Ze zijn nu bij de Heer’, is een gebruikelijke uitdrukking als iemand is overleden. En iemand doet goed ‘omdat het een goede christen is’. Vaak ook komt ‘de Heer zij geprezen’ voorbij. Het past bij de historische setting van deze game.

Jammer is dat er geregeld lastige bugs zijn, waardoor de game soms zelfs helemaal opnieuw moet worden opgestart. Het lijkt een bijproduct te zijn van vele jaren ontwikkelingen van deze grote open wereld.

Een crowdfundingsactie via Kickstarter liet een aantal jaar geleden ook zien dat veel mensen met interesse hebben uitgekeken naar deze game.

Kingdom Come: Deliverance is een prima manier om eens realistisch kennis te maken met een ver vervlogen tijden. Vanwege de historische precisie kan een les over de middeleeuwen zomaar interactief worden gemaakt met het spelen van deze game.

Kingdom Come: Deliverance
Warhorse Studios. PS4, Xbox One, pc. vanaf € 49,95 18+

Beoordeling: ★★★✩✩

kingdomcomerpg.com

Auteur: Wouter van der Toorn
Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.