18+, Android, iOS, PC

9 september 2015

Overleven als burger in This war of mine

De survivalgame This war of mine laat voelen hoe burgers een oorlog beleven.

Gamers beleven oorlog bijna altijd vanuit de soldaat. Bij This war of mine is dat anders: deze game heeft de burger die moet overleven als gezichtspunt. Wie herinnert zich de beelden van de bukkende burgers in Srebrenica die met lege tassen een straat over renden, hopende niet geraakt te worden door het geweervuur van sluipschutters? Srebrenica in de jaren negentig was de inspiratie voor de Poolse makers van This war of mine.

spannend This war of mine

Marko, Katia en Boris besluiten om samen in een vervallen huis te trekken als bescherming tegen de oorlog. De karakters doen Slavisch aan, de pasfoto’s zijn van echte mensen. De houtskooltekenstijl met schuivende schaduwen is realistisch en spannend. ’s Nachts zoekt meestal Marko de onbewoonde plekken in de stad af. Hij kan het meeste meenemen. De anderen bewaken en verstevigen het huis. In een verlaten pompstation, een bouwplaats of geruïneerde villa zitten soms daklozen, gevluchte families of gewapende milities met goede of kwade bedoelingen, waardoor Marko met veel of weinig thuiskomt. Vaak is het te weinig. Neemt Marko te veel risico, dan wordt hij beschoten. Hongerig zet het team een klein fabriekje op voor het maken van bijvoorbeeld alcohol of medicijnen. Als hij dat op de juiste plekken verkoopt, overleeft het team weer een dag extra. Het dagelijks leven valt nogal tegen. Opeens is er geen toegang tot het ziekenhuis, omdat er geschoten wordt. Of de hongerige Marko verwacht eten te vinden bij de kerk, maar die is net bestolen. Katia krijgt ruzie met Marko. Boris is verdrietig.

schuldgevoel

Dat noopt tot hardere acties. Schiet jij op anderen of gebruik je je wapen alleen ter verdediging? Steel je van de zieken? Help jij de buurman als hij een goed plekje weet waar iets te halen is? Maar als de speler hardere acties uitvoert, slaat de game terug met het schuldgevoel in de gedachten van Katia, Marko en Boris: ‘Die familie had dit eten net zo hard nodig als wij.’ ‘Ik had nooit gedacht dat ik iemand zou kunnen doden.’ Marko raakt gedeprimeerd en later gebroken. Hij reageert niet meer als je hem naar het eten in de koelkast stuurt. Triest. Je klikt nog een keer om hem aan te moedigen dat eten te pakken, maar hij zet geen stap meer. Een dag later is hij overleden.

taaiThis war of mine

Als alle karakters zijn omgekomen, toont een aftiteling wat er is gebeurd. Heb je hulp geweigerd aan je buren? Arica had nog geleefd als we medicijnen hadden. Vervolgens krijgt de speler dezelfde uitdaging van een verlaten huis, maar met nieuwe karakters. Zo is de volgende poging om de oorlog te overleven weer net een beetje anders.

Overleven is echt taai. This war of mine is een lastige survivalgame. De game prikkelt om meerdere pogingen te wagen en nieuwe tactieken te proberen. Hoelang houd je het vol in de oorlog zonder te schieten of te stelen? In de deprimerende neerwaartse spiraal beleeft de gamer iets van het moeizame leven van burgers in een oorlog. Dat blijft na het spelen hangen als een trieste, maar waardevolle herinnering.

Sinds deze zomer is de game ook op Android en iOS-apparaten te spelen. PEGI acht de survivalgame 18+, door de aanwezigheid van alcohol, suïcide of de dreiging van seksueel geweld. Volwassen thema’s, maar ze komen niet in beeld. De game is niet voor kinderen en in deze versie komen geen kinderen voor.

In januari komt een nieuwe versie, die de oorlog laat beleven vanuit het kind. De game steunt het werk van War Child. This war of mine opent met het logo van deze ontwikkelingsorganisatie die kinderen in oorlogsgebieden helpt. Door een uitbreiding van de game aan te schaffen, doneerden spelers in korte tijd 65.000 euro aan dit goede doel. ■

This war of mineThis war of mine

PC via Steam: € 18,99; Android: € 14,99, iOS

Beoordeling: ★★★★✩

Geweld: ★★★★✩

thiswarofmine.com

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.