18+, PC, PS3, Xbox 360

28 december 2013

Metro Last Light – Een shooter met moraal

De game Metro Last Light is net even anders, in de setting en door het verwerken van morele keuzes in de game.

Artyom, de hoofdrolspeler van de game Metro Last Light, leeft in een post-apocalyptisch Moskou. De stad, verwoest door een atoombom, wordt bevolkt bevolkt door wezens die door de radioactieve straling zijn gemuteerd. De bevolking, ondergedoken in het beroemde Russische metrostelsel, bevecht elkaar om de schaarse middelen. Artyom wordt op pad gestuurd om iemand met speciale krachten te vinden die de stad zal redden.

De game Metro Last Light is een first-person shooter, maar onderscheidt zich zeker. Het verhaal is veel sterker dan in de meeste games. Ondanks dat de game speelt in de wereld van het veel verkochte boek Metro 2034 van Dmitry Glukhovsky, zijn de verhaallijnen verschillend. Naast de gebruikelijke conversaties krijg je het verhaal slim mee, via afgeluisterde gesprekken of rondhangende mensen die gewoon aan de praat zijn over hun leven. Waarbij ze dus niet, zoals in andere games, na twee zinnen in herhaling vallen.

Grof taalgebruik

Cultureel staat de game apart omdat je de wereld bekijkt vanuit een Russisch standpunt. Nazi-soldaten zijn de grote Angstgegner omdat ze de waarde van mensen beoordelen aan de hand van de grootte van hun schedel. De game is beoordeeld voor achttien jaar en ouder en bevat dus alles wat daarvoor nodig is: grof taalgebruik, bloederig geweld, geregeld drankgebruik en seks.

Dat de hoogste moeilijkheidsgraad van de game apart erbij gekocht moet worden, is opvallend en sterk bekritiseerd. Technisch is het helaas niet allemaal foutloos. De beelden zijn zeer overtuigend door fijne details. Zelfs al beweeg je je veelal in het ondergrondse gangenstelsel, de omgevingen zijn prachtig en met genoeg afwisseling.

Niet platschieten

Deze post-apocalyptiscmetro_ll_ss_7he game zette mij aan het nadenken: zal de ondergang van de wereld eruit zien als de effecten van een atoombom. Metro Last Light maakt in ieder geval dat ik me het vernietigende effect van een atoombom beter kan voorstellen. Als ik buiten op de verschroeide aarde loopt, terwijl de filters van mijn gasmaskers steeds minder goed werken, krijg ik een benauwend idee van hoe erg dat is.

Mensen zoeken hun toevlucht bij elkaar en sluiten bondgenootschappen om te overleven. Maar zijn ze wel te vertrouwen? Iedereen zoekt wat het beste is voor hem- of haarzelf. De gametitel verwijst ook nog naar het licht, als metafoor voor de hoop op een betere wereld.

Moraal

De moraal ligt er in deze game niet duimendik bovenop, maar speelt wel mee op de achtergrond. In de eerste rondgang merkte ik er niet veel van. Maar achteraf blijkt dat mijn morele keuzes niet alleen mijn daden beïnvloeden maar ook het einde van de game. Neem de overweging wanneer ik een ander wel of niet dood: sommige levels zijn te overleven zonder iemand te vermoorden, maar ondanks de goede stealth-mogelijkheden is dat toch moeilijker dan gewoon platschieten. Wat doe ik als ik de mensen die mij verraden hebben weer in handen krijg?

Bij de tweede rondgang denk ik langer na over hoe ik situaties zo vredig mogelijk oplos. In plaats van alleen de beste en snelste tactiek te verzinnen, hou ik nu ook rekening met de gevolgen van mijn daden. Dat maakt de tweede rondgang een nieuwe uitdaging.

Nadenken

Een game met twee eindes, gebaseerd op de keuzes van de gamer, is niet uniek. Onder meer bij Infamous is dit ook te vinden. Maar deze game onderscheidt zich toch positief van veel andere first-person shooters omdat ik beter ga nadenken over de gevolgen van mijn handelen.


Metro Last Light

PS3, Xbox360, PC, € 49,95, 18+ shooter

Waardering: ★★★★★
Geweld: ★★★★✩

Website Metro Last Light

Auteur: Marieke Westerterp
Eerder verschenen op: nd.nl