18+, PC, PS4, Xbox One

6 april 2016

Keuzes maken in Fallout 4

Fallout 4, een van de topgames uit 2015, stelt zeker niet teleur. Het vijfde deel uit de succesvolle gameserie van ontwikkelaar Bethesda geeft minimaal het vermaak van tien grote topfilms of het plezier van 23 keer een potje Kolonisten van Catan met je beste vrienden.

De game verwelkomt je in het huis van een jong gezinnetje in een kleurrijke hightech wereld met een aanstekelijk jaren vijftig retrorandje van prachtige Amerikaanse oldtimers en buizenradio’s. Er dreigt een nucleaire ramp, maar je weet op tijd met je partner en baby Shaun de ‘Vault 111’ te bereiken. In deze stralingsvrije bunker verblijf je tweehonderd jaar.

Na jaren word je wakker. Je herinnert je vaag dat je baby is gestolen en dat je partner is vermoord. Je bent in de war en zoekt rond in de Vault en ontdekt dat al je medebewoners van de bunker het niet hebben overleefd. Al vrij snel heb je de weg naar buiten gevonden. Voor het eerst zie je de oude kleurrijke stad Boston, verstopt onder het stof en puin van ingestorte gebouwen.

Deze grote open wereld ontdekken spelers via grotere en kleinere missies, terwijl ze zich als een verzamelaar storten op de buit. Overal – in de huizen, kastjes, kisten en kluizen – vind je items waarmee de eerste nederzettingen opgebouwd kunnen worden, zodat de zwervers in dit barre landschap een nieuw leven kunnen beginnen. De belangrijkste vraag is: wie heeft Shaun, je gekidnapte baby? De hoofdmissies laten je dat langzaam ontdekken.

Via extra levels kan het hoofdpersonage krachtiger, slimmer, gelukkiger of charismatischer worden. Je kunt kiezen voor brute kracht óf je kiest juist voor het subtiele sluipen en kruipen, hacken van computers en openbreken van sloten. Spelers kunnen ook zomaar uren ronddwalen in deze fascinerende wereld, maar niet zonder op de hoede te zijn voor bendes, groene mutanten, bizarre beesten en ghouls (zombieachtige wezens).

In Fallout 4 wordt de hoofdpersoon gedreven door de overlevingskracht van een ouder die zijn kind kwijt is. Gedurende de hele game ontrafelt zich een verontrustend verhaal dat als je iets te intensief hebt gespeeld, lang in het hoofd kan blijven spoken. Vaak worden keuzes van je gevraagd. Keuzes naar wat het goede is, wat strategisch is, wat eerlijk is. Met wie ga je samenwerken? Welke missies ga je uitvoeren? Ga je op stap met Dogmeat, de trouwe hond? Zo zorg je dat de game past bij je eigen ethiek. Ook zul je moeten kiezen bij welke coalitie je je aansluit. Dat bepaalt hoe het spel verder zal verlopen én hoe het afloopt. Dat maakt het dus interessant om de game opnieuw te spelen en dan andere keuzes te maken.

menswaardig bestaan

Een serieuze vraag die je zult moeten beantwoorden is of een synth dezelfde waarde heeft als een mens. Een synth is ten diepste een robot, maar ziet eruit als een mens en vaak weet een synth ook zelf niet eens meer dat hij een synth is. Heeft zo’n robot met een eigen wil en geweten ook recht op een menswaardig bestaan? Al doet de game niet religieus aan, er zijn wel sporen van religie te vinden bij de sektes in de uithoeken van deze wereld.

Officieel wordt de game als 18+ bestempeld vanwege extreem geweld, geweld tegen weerloze mensen en grof taalgebruik. Ondanks dat de game fans van alle leeftijden heeft, is Fallout 4 bedoeld voor volwassenen die willen ronddwalen in een vreemde wereld en het gebruik van meer of minder gepast geweld niet schuwen. Let ook dan op, want dit is wel een game waarbij je de neiging hebt om de klok uit het oog te verliezen. En daarna begin je nog een keer met Fallout 4 om te kijken hoe het verhaal loopt als je andere keuzes maakt.

Fallout 4

Bethesda Softworks. PlayStation 4, Windows, Xbox One, € 57,99

Beoordeling: ★★★★✩

fallout4.com

Auteur: Wouter van der Toorn

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.