18+, PC, PS4, Xbox One

7 juni 2016

Just Cause 3: een explosieve vrijheidsstrijd

Stel, je droomt dat je een stoere strijder voor vrijheid bent. Je hebt een voorliefde voor snelle voertuigen op de weg, het water en in de lucht. Ook houd je van explosies in een exotisch eilandenrijk. Voilà, dan heb je je game gevonden.

Just Cause is een mooie openwereldgame die zich afspeelt rond Mexico, een gebied vol eilanden en berggebieden. Ter land, ter zee en in de lucht kun je genoeg beleven. Je speelt de gespierde Rico Rodriquez, die ooit op de vlucht is geslagen toen generaal Di Ravello de macht over de regio greep met een gewelddadige coupe. Di Ravello onderdrukt de bevolking van het eiland Medici. Rico is in deze game teruggekomen om de gewelddadige dictator van zijn troon te stoten en de vrijheid voor de bevolking terug te winnen.

justcauseDoor de vrijheidsstrijd is de game toch echt anders dan het populaire Grand Theft Auto of GTA. In die game doet de speler zelf mee met de schurken en criminelen, waarbij dus voortdurend een spoor van vernieling ontstaat, waarbij mensen en banken sneuvelen. Just Cause is niet het tegenovergestelde van GTA. Rico is geen brave Robin Hood. Hij is meer een James Bond die strijdt voor een nobel doel, waarbij de strijd met prachtige explosies in het oog springt.

pittoreske dorpjes

Verwacht geen intelligent en diepgravend verhaal van deze game. De verwikkelingen op het eiland Medici zijn vooral een goede kapstok voor de gevechten en de missies. Daarbij spelen Mario en Dimah nog een rol. Mario is een beetje een aparte vriend die Rico nog van vroeger kent. Dimah is een briljante, maar wereldvreemde wetenschapper die Rico regelmatig zal helpen aan de volgende verbeteringen of de weg wijst naar de volgende grote missie.

20160514114943_1In Just Cause kiest de speler deels zijn eigen pad: wil je een groots spektakel bij het overnemen van pittoreske dorpjes, of doe je dat juist sluipend en zo veel mogelijk onzichtbaar? De kleine dorpjes en opslagplaatsen zijn goed over te nemen, maar de grote militaire bases, mijngebieden en boorplatformen zijn veel lastiger. Maak je borst maar nat, want de overwinning komt niet zonder slag of stoot.

Naast de wapens, bommen en voertuigen beschik je over een schiethaak, waarmee je jezelf van een snelle lift kunt voorzien; zeker als je de haak gebruikt in combinatie met je vliegpak en parachute of een vijandelijke helikopter. Trek met de haak een olievat richting een vijandige helikopter of tank en grote explosies vullen het scherm.

Naast de strijd die je speelt, zijn er ook kleinere missies te doen, zoals bootraces op zee, landraces in verschillende voertuigen of parachutespringen. Ook ga je op zoek naar kleine herdenkingsplekken voor de tientallen gevallen vrijheidsstrijders, om daar kaarsen voor hen te ontsteken. Deze handeling en een bezoekje aan een prachtig klooster in een afgelegen gebied zijn de enige sporen van religie in Just Cause.

veel explosies

Just Cause is een over-de-top actiegame met extra veel explosies. Er is geen gruwelijk bloedvergieten of sadisme te zien. Soms maak je je niet snel genoeg uit de voeten als een tank op exploderen staat. Dan wordt het je even rood voor de ogen, maar als het meezit, schud je het even van je af en kun je weer verder. Her en der is er heftig taalgebruik (zoals ‘hell’) als de karakters boos zijn.

20160526142352_1In principe strijd je voor de goede zaak. Al met al biedt Just Cause urenlang snelle actie en explosies. Meer is het niet.

Just Cause 3

Square Enix, PS4, Xbox One, pc, Actiegame, 18+

Beoordeling: ★★★✩✩

Geweld: •••••

justcause.com

Auteur: Wouter van der Toorn
Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad – game – just cause.