18+, PC, PS4, Xbox One

14 november 2018

In Shadow of the Tomb Raider is Lara Croft realistischer maar minder principieel

Lara’s strijd tegen de kwade onderneming Trinity komt tot een finale in de game Shadow of the Tomb Raider, het derde deel van Tomb Raider-serie.

Lara Croft is niet langer de excuustruus van de games: ook games als Fortnite, Lego Incredibles en Horizon Zero Dawn zetten stevige vrouwelijke karakters neer. In het licht van het MeToo-nieuws en het glazen plafond is het een stap vooruit dat deze generatie jongens wel opgroeit met de rol van krachtige vrouwen zonder overdreven rondingen.

Een stap achteruit is het feit dat deze gameserie steeds minder goed verkoopt. Dat komt niet door de game, maar door nieuwe ontwikkelingen in de gamewereld. Shadow of the Tomb Raider is een lineair actieavontuur zonder multiplayer of echt grote open wereld. Die laatste twee varianten zijn nu populair. Tomb Raider is ingehaald door de concurrentie, maar het blijft een zeer speelbare en uiterst mooie game.

Lara Croft in Shadow of the Tomb Raiderreligieuze schatten

De kwade onderneming Trinity is in Shadow of the Tomb Raider, het derde deel van de Tomb ­Raider-serie, neergestreken in het Zuid-Amerikaanse Paititi en steelt kunstschatten en religieuze voorwerpen uit tombes en heilige plekken. Ook het Zuid-Amerikaanse volk zoekt de schatten om via een ceremonie met de zon de ongekende macht vrij te laten komen. De fameuze schatzoeker Lara Croft komt op voor het inheemse volk.

minder principieel

Lara komt realistisch en geloofwaardig over, zowel qua houding, proporties, mimiek en stem. Op één detail na: ondanks vegen en bloed in het gezicht houdt Lara altijd een gave huid. De volwassen kenau van de games heeft wel wat principes verloren: de oude artefacten en mensenlevens zijn minder heilig geworden. Lara had altijd haar vaders dood en de kwade bedoelingen van Trinity als excuus om te doden. Toch sloop ze vaak langs wachtposten of gebruikte ze een list. Nu schiet ze zonder veel twijfel de ene na de andere Trinity-militair neer. Maar het wordt haar wel nog een paar keer aangewreven.

Lara Croft in Shadow of the Tomb RaiderOok met de artefacten gaat Lara minder zorgvuldig om. Zo zet ze onbedoeld de apocalyps in werking. Het vergaan van de wereld wordt getoond in natuurkrachten zoals een tsunami. Lara moet uiteindelijk via veel uitdagende puzzels en lekker klim- en klauterwerk een zilveren doos vinden waarmee de ceremonie doorgang kan krijgen om de wereld te redden. Heerlijk om te doen en grafisch gezien is het prachtig.

Op de achtergrond speelt de vraag of de westerse cultuur de inheemse gaat overnemen. Opvallend zijn ook de sterke vrouwelijke personages die deze game laat zien: de oudere, wijze vrouw en de vrouwelijke leider, die wijs, dapper en gerespecteerd zijn. De laatste, Unuratu heeft zelfs een grote mond in gevangenschap. En wat levenswijsheid: ‘Risk is a part of life. You must confront it to be true to ourselves.’ Voor veel van de karakters is het een zoektocht naar hun bestemming, in ieder geval voor de troonopvolger en zijn moeder.

Vlak voor de finale komt het christendom niet heel florissant in beeld: een missionaris heeft de doos 400 jaar geleden meegenomen in zijn zelfgekozen graf in een oude kerk bezaaid met lijken. De statiën van de kruisweg komen langs, zonder de kern te raken. De missionaris wordt ervan verdacht zelf de macht van de doos te willen hebben. De symboliek van een slang in een kelk lijkt dat te onderstrepen. Ook aan het geloof van het inheemse volk wordt getwijfeld. Toch blijkt dat de oude verhalen wellicht meer waarheid bevatten dan gedacht. Voor het verhaal is het echter totaal vanzelfsprekend dat de rituele eindceremonie plaatsvindt wel waar is, met Lara in de hoofdrol.

Na wat omzwervingen komt Lara tot het spectaculaire actierijke sluitstuk van de trilogie. Het einde van het verhaal, met het complete ritueel, is niet geweldig, maar de game was genieten. Als fan van Lara hoop ik toch op een nieuwe game van dit vrouwelijke game-icoon.

Lara Croft in Shadow of the Tomb RaiderShadow of the Tomb Raider

Square Enix. PS4 Xbox One Pc, actie-avontuur vanaf € 49 18+

Beoordeling: ★★★★✩

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.