18+, PS4

4 juli 2018

Hoe word je mens in Detroit: Become Human

De game Detroit: Become Human stelt filosofische vragen over wat het betekent om mens te zijn.

Detroit: Become Human is een avonturengame waarin met grote zorg een rijk verhaal wordt verteld. De speler heeft bij tijd en wijle het gevoel dat hij/zij naar een film zit te kijken. De scènes zijn vaak zo realistisch en gedetailleerd dat je intens betrokken raakt bij dit spel. Een knap staaltje vakmanschap van de Franse gamemaker Quantic Dream.

Detroit: Become HumanDe game speelt zich af in de nabije toekomst, waarbij androïden, op mensen lijkende robots, overal hun rol in de samenleving spelen. Er lopen er al miljoenen rond in de Amerikaanse stad Detroit. De fabrikant van de robots heeft veel werk gemaakt van het zo realistisch mogelijk maken van de hulpjes in de huishouding. Ze zijn in uiterlijk en gedrag bijna niet van echte mensen te onderscheiden, alleen hun speciale kleding met de oplichtende letters ‘android’ op de rug maken duidelijk dat ze kunstmatige wezens zijn. Ze zijn er om de mensheid te dienen en het leven van ieder mens gemakkelijker te maken.

De speler doorloopt drie verhaallijnen die samenkomen in één verhaal. De uitkomst van dit spannende verhaal hangt af van de keuzes die de speler maakt én of de speler snel genoeg is in de hardhandige confrontaties die soms de dood van de robot tot gevolg zal hebben. Er is in alle episodes veel te ontdekken; soms geeft de extra ontdekte informatie weer waardevolle opties voor de keuzes die je voorhanden hebt. De game belooft dat er duizenden opties zijn en tientallen ontknopingen, dus alle keuzes die de speler maakt zijn van belang.

Na een eerste kennismaking met de drie verschillende verhalen, duik je al snel in het thema van deze game: zijn de androïden slechts slimme computers die lijken op een menselijk wezen, of zijn ze meer? In Detroit ontstaat een crisis als sommige androïden een eigen wil lijken te ontwikkelen. Waar het in het begin een geïsoleerd geval is, broeit later een revolutie.

Detroit: Become Human
broncode
De game stelt voortdurend de vraag wat het nu eigenlijk betekent om mens te zijn. Is de mens uniek, wat maakt een mens een mens? Is de mens meer waard dan een androïde met een eigen wil en emoties? Tijdens de game wordt deze vraag steeds lastiger te beantwoorden.

Voor de robots komt een bijzonder stukje religie kijken. Ergens in de broncode blijken hints te zitten naar hun eigen identiteit, hun eigen wil en hun eigen recht op leven.

Voor de robots volgt een zoektocht naar hun vrijheid en zelfbeschikking. De eenmaal verlichte robots blijken in staat andere androïden te bevrijden of te bekeren, het is maar net hoe je het noemt.

Hoe snel de wereld van Detroit: Become Human werkelijkheid kan worden, is natuurlijk speculeren. Dit sciencefictionverhaal laat je al wel kennismaken met allerlei ethische vragen die zo’n wereld zal opwerpen. Het is geen spel om hakkend en schietend door te spelen, deze game vraagt tijd en aandacht en laat je op een mooie manier spelen met keuzes die je voortdurend moet maken.

Het spel nodigt ook uit om meerdere keren te spelen, om met andere keuzes een andere uitkomst af te dwingen.

Detroit: Become Human
Quantic Dream, PS4 adventure, 18+, € 59,99

Beoordeling: ★★★★

quanticdream.com/detroit/

Auteur: Wouter van der Toorn

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.