18+, PS4

12 oktober 2018

God of War is mooier en minder bruut

Het nieuwe deel van gameserie God of War slaat een nieuwe weg in. Het verslaan van de Noorse godenwereld is minder bruut dan in eerdere delen en het verhaal van de game is overtuigender.

Sinds de eerste God of War in 2005 uitkwam is het een niet weg te denken actiegame op de Playstation. Nu is het niet zomaar een actiegame, maar een bijzonder gewelddadig en bruut spel, met bloederig hakken, zagen en (botten) breken.

mythen en sagen

De hele serie speelt zich af in het godenrijk dat bekend is van de Griekse en Romeinse mythen en sagen. De hoofdpersoon Kratos is van origine een Spartaanse legeraanvoerder, maar verandert steeds meer in een bijna almachtige halfgod die uiteindelijk genadeloos het hele godenrijk van de berg Olympus heeft verslagen. Er blijft weinig meer over, zou je zeggen. Daarnaast is een superheld die alles en iedereen aankan, heel erg saai.

In de nieuwste game leert de speler de gewelddadige Kratos op een nieuwe manier kennen. Samen met zijn zoon, Atreus, wil Kratos de as van zijn overleden vrouw uitstrooien op de hoogste berg van hun wereld. En daar zit opeens een barst in het karakter van de alleskunner: het verdriet om het verlies van zijn vrouw en de zorg voor zijn zoon maken Kratos opeens kwetsbaar. Vader en zoon verwerken alles wat gebeurt op hun eigen manier.

relatie tussen Kratos en zijn zoon

Gedurende de hele game zal de speler merken dat de relatie tussen de twee op allerlei manieren op de proef wordt gesteld. Ook zal de speler de hele game nodig hebben om op allerlei vragen antwoord te vinden. Wie was die overleden vrouw eigenlijk? En als Kratos een halfgod is, wat is de zoon dan? Al aan het begin van de game is er twijfel over de machtige strijder. Hij is in rouw en worstelt met zijn verdriet, hij twijfelt of hij zijn zoon moet troosten en het gesprek moet aangaan. Opvoeden heeft hij nooit gedaan en een prater is de vechtjas al helemaal niet. Daarbij draagt hij een schimmig en duister verleden met zich mee. In het verdriet houdt hij zijn eigen zoon op afstand en noemt Atreus zelfs nooit bij zijn eigen naam.

De game heeft een boeiend verhaal en een soepele besturing. De wereld waarin de speler zich beweegt, is adembenemend mooi. De berg Olympus is ingeruild voor een winterse, Noorse wereld. De game zit vol met verwijzingen naar de oude Noorse en Griekse godenwerelden.

God of WarIn God of War hangt geen beladen occulte en duistere sfeer, maar de game probeert de speler mee te nemen in een historisch en sprookjesachtig verhaal. Juist het verhaal van een vader en zijn zoon maakt dat de speler zich meer kan verbinden met de karakters. Toch zal niet iedereen de setting van het mythische rijk waarderen en willen stappen in een fantasiewereld met halfgoden. Spelers die zich niet prettig voelen bij gevechten tegen mythische wezens en machten moeten op zoek naar een ander spel.

minder bruut

De gevechten zijn nog steeds indrukwekkend, maar minder bruut dan bij de vorige delen. Met veel kracht wordt er gestreden, maar zonder bloed of halve ledematen. De wezens die je moet bevechten, verdwijnen in stof nadat je ze hebt verslagen.

In dit nieuwe deel van de gameserie zijn er meer puzzels. De extra missies die de speler kan kiezen, zijn nuttig om door te spelen, omdat het allemaal puzzelstukjes blijken te zijn waarbij een groots verhaal ontsponnen wordt.

God of WarWie geen moeite heeft met mythische goden en wat bruter geweld, krijgt met God of War een prachtige emotionele game met een rijk verhaal in een adembenemend mooie wereld. De balans tussen verhaal en gameplay is heel goed.

God of War

Santa Monica Studio / Sony. Adventure. PS4. € 69,99 18+

Beoordeling: ★★★★✩

Geweld: ★★★★✩

https://godofwar.playstation.com/

Auteur: Wouter van der Toorn

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.