18+, PC, Xbox 360, Xbox One

7 maart 2016

Game: Lara Croft, de kenau van de games

Het kan dus wel: een goede game bouwen rond een reëel vrouwelijk personage. Het sterke verhaal in Rise of the Tomb Raider stelt vragen over het leven.

Rise of the Tomb RaiderDe Tomb Raider-games van Lara Croft wisten al een markt te veroveren met de vrouwelijke held. Maar met haar te ronde heupen, te smalle middel en te grote borsten was ze ook de felbekritiseerde excuustruus van de game-industrie. In deze game zijn haar vrouwelijke vormen opnieuw wat gedimd, waardoor ze nu je buurmeisje zou kunnen zijn. De Syberische setting helpt mee om Lara degelijk te kleden. Het korte witte topje zit nog wel in haar gaderobe. Kleine details bewijzen haar vrouwelijkheid. Zo doet ze even haar paardenstaart goed als ze uit het water klimt. Dat ze krachtig haar vrouwtje staat en vrij gemakkelijk een overmacht aan mannen weet te verslaan, is van eenzelfde overdrijving als bij andere games in het ­shooter-genre. Na enige tijd stapt Lara over op geweren, waardoor het fysieke verschil wegvalt. Ze staat er dus, geloofwaardig als de Jeanne d’Arc of de Kenau Simonsdochter van games.

geloven in meer

Rise of the Tomb RaiderHet verhaal van Rise of the Tomb Raider geeft genoeg aanknopingspunten om met Lara mee te voelen. Lara Croft wil uitvinden of de ongeloofwaardige ontdekkingen van haar overleden vader waar zijn. De beroemde historicus is in zijn laatste dagen in de publieke opinie in ongenade gevallen vanwege de ‘onzin’ die hij vertelt. De game gaat over ‘geloven in meer’, terwijl de wereld denkt dat alles wetenschappelijk bewezen moet zijn. Een herkenbaar thema voor christenen. Rise of the Tomb Raider gebruikt de Russische legende rond Kizteh, de oosterse Atlantis. Deze stad is tijdens een belegering gered doordat hij onder water geschoven is. Lara en de kwade onderneming keren terug om de geheimen te ontrafelen. In overwoekerde tombes, ondergelopen grottenstelsels en vervallen ruïnes treft de klimmende en klauterende Lara oude documenten, opschriften op muren en berichten uit een memorecorder. Zo komt Lara op het spoor van een artefact dat onsterfelijkheid zou geven aan de eigenaar.

Omdat de speler haar ontwikkeling bepaalt en haar weg uitkiest, blijft Lara Croft dicht bij de speler staan. Lara heeft nobele doelen als de waarheid ontdekken en de onderdrukten helpen. Zo helpt ze de rebellen, ze bevrijdt gekidnapte burgers en ze schuift haar levensdoel opzij om een vriend te redden. Enkele keren wordt ze aangesproken op haar gewelddadigheid. ‘Alleen als verdediging’, zo stelt ze en ze verontschuldigt zich ervoor bij de plaatselijke bevolking. Ondertussen heeft ze wel heel vaak reden om naar de wapens te grijpen om aanstormende bewakers te verslaan. De game verdient de 18+-rating qua gewelddadigheid. Ook als Lara per ongeluk in een valkuil stapt, is het even slikken als ze in rare houdingen op de vloer ligt. In toenemende mate komt in het verhaal duidelijk naar voren dat het vele bloedvergieten vreselijk is en gestopt moet worden, omdat levens waardevol zijn.

religie

Rise of the Tomb RaiderNergens staat dat religie een thema is, maar onderhuids leeft het. Religie is te zien als belangrijke drijfveer van mensen. Zo is er de Russische fanaticus die, hoewel hij toegeeft zonde te doen, toch het ‘antwoord van God’ krijgt dat hij geweld moet gebruiken. Later blijkt dat een vergissing. De oude bevolking van Kizteh verdedigt het artefact op bevel van een religieus leider met genezende krachten. Lara doet echter nergens aan, maar uiteindelijk ligt de sterfelijkheid van de mensheid in haar handen. De bekendste heldin van de gamewereld ontdekt zelf een antwoord op het doel van haar leven. Interessante stof om over na te praten.

Rise of the Tomb Raider bewijst dat gamemakers geen platte prikkels nodig hebben, maar juist reële personages om een goede game te maken.

Rise of the Tomb Raider

Christal Dynamics. Shooter. pc, Xbox one, Xbox 360. 18+

Beoordeling: ★★★★✩

Geweld: •••••

tombraider.com

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad, game, lara croft, tombraider. \