18+, PC, PS4, Wii U, Xbox One

10 februari 2017

Game: Deus Ex Mankind Divided

Typisch aan de Deus Ex gameserie is het feit dat er zogenaamde upgrades beschikbaar zijn voor de mens zelf. Zo kun je jezelf allerlei extra’s cadeau doen, zoals extra kracht, uithoudingsvermogen, kunstmatige ogen en noem maar op. Dan ben je ‘geaugmenteerd’.

In het vorige deel van Deus Ex, de game die uitkwam in 2011, is er op grote schaal misbruik gemaakt van de upgrades. Het probleem met de upgrades is dat deze in verbinding staan met het internet en een AI, een kunstmatige intelligentie. En iemand die vervolgens van afstand de upgrades kan beïnvloeden, heeft iets levensgevaarlijks in handen. Want de upgrades zijn niet onschuldig. Upgrades zijn verbonden met het brein en het zenuwstelsel van de mens. Deus Ex: Mankind Divided pakt de draad op waar de vorige je mee achterliet, namelijk een wereld die geschokt is door het gevaar van de upgrades.

kampen

Als trailer heeft gameontwikkelaar Square Enix een korte, maar waanzinnige science­fictionfilm gelanceerd, helemaal in de stijl van Deus Ex. De wereld is vol aantrekkelijke augs, maar je ziet ook waar ‘mechanische apartheid’ begint: geaugmenteerden zijn een gevaar en worden dus anders behandeld. Mensen willen niet meer naast hen wonen. Zelfs het huwelijk tussen een aug en een mens komt onder druk te staan. De augs worden in kampen gezet.

Het ‘mankind divided’ gaat dan ook over een nieuw soort apartheid, met aan de ene kant de gewone mens en aan de andere kant de mens die aan zich heeft laten sleutelen, de ‘augs’.

Je speelt in de game het karakter van Adam Jensen, een beveiliger van Sarif Industries. Door een eerdere aanslag is hij volledig geaugmenteerd en bestaat hij voor een groot deel uit ­upgrades.

Bijzonder aan deze first-person-shooter is dat het een verhaallijn toepast waarin je verschillende keuzes kunt maken in je interactie met andere karakters, die vervolgens ook van invloed zijn op het verloop van de game. Je kunt kiezen om mensen te vertrouwen, om de waarheid nog maar even voor je te houden, ruzie te maken of juist te onderhandelen met de karakters die je tegenkomt in het spel. In deze superspannende game moet de speler politiedrones, beveiligingscamera’s en allerlei schurken omzeilen en inbreken in zwaar beveiligde gebouwen om uiteindelijk informatie te onthullen. Stealth-gamers doen dat sluipend en zo onzichtbaar mogelijk. Er zijn ook gamers die vertrouwen op de kracht van de wapens en grof geweld. Deus Ex verdient zijn 18+-leeftijds­kwalificatie met zinloos geweld, ook tegen weerloze mensen. Sowieso werkt de speler samen met hacker-vriendjes die je deels gidsen in de tocht door de game. Verder moeten allerlei computers, codes, deuren en beveiligde ruimtes worden gehackt. Dat is een secuur en riskant werkje, want als het misgaat, gaan alle alarmbellen af.

tegenvaller

Helaas is deze game wat aan de korte kant. Moest je in de vorige game gevechten aangaan met een aantal grotere eindbazen, in deze game kom je er slechts één tegen. De game stopt ook op een vreemd moment; je hebt het gevoel dat het verhaal nog niet klaar is. Als het verhaal verder gaat in de komende betaalde uitbreidingen, dan is dat wel een tegenvaller voor de gamers die nu het spel kopen.

Gameontwikkelaar Square Enix durft het grote thema van apartheid aan te pakken. Toch waagt hij zich niet aan religie. Deus Ex is een religieloos spel. De ontwikkelaar liet weten dat bewust te doen, omdat ze mensen niet willen kwetsen. Toch komt er wel een subthema naar boven waarin jij als speler kunt besluiten als God te zijn, in de zin dat jij het altijd bij het rechte eind hebt.

Deus Ex Mankind Divided

Square Enix. first person shooter. PS4, Xbox One, Wii U, pc, vanaf € 49,99 18+

Beoordeling: ★★★✩✩

deusex.com

Auteur: Wouter van der Toorn
Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.