18+, PC, PS4, Xbox One

26 januari 2018

Call of Duty WWII: Indrukwekkend en leerzaam

Call of Duty dompelt je onder in de heftige strijd om Europa te bevrijden van de nazi’s. Het spelen van deze game is indrukwekkend en leerzaam.

Onder de grote shooter-games richten Battlefield en Call of Duty zich vaak op historische gevechten. De eerdere uitstapjes naar meer sciencefiction-achtige settings pakten niet altijd goed uit. En dus zijn Battefield (van Electronic Arts) en Call of Duty (van Activision) met hun laatste games terug bij de kern. Battlefield I brengt de speler terug naar de Eerste Wereldoorlog en kreeg eerder in deze krant vier sterren. Activision is voor het eerst in tien jaar helemaal terug met een fantastische Call of Duty die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. De gamer moet zich staande houden midden in de strijd om Europa te bevrijden van de overheersing van nazi-Duitsland.

adrenaline
Zodra de eerste beelden opkomen in de singleplayer mode, wordt de gamer meegenomen in het verhaal van een aantal vrienden die meevechten bij de geallieerde troepen. Bij het eerste gevecht waar de gamer in terechtkomt, zal de adrenaline van een gemiddelde gamer direct omhoog schieten: tijdens D-Day probeer je met je maten in een landingsboot levend aan land te komen in Normandië. De oorlog is wreed. Dat merkt de speler vanaf moment één als je je maten verliest en je je in de chaos van de oorlog bevindt. In deze game draait het niet alleen om schieten; er wordt ruim de tijd genomen om het verhaal te vertellen in een kwaliteit die erg doet denken aan films als Saving Private Ryan of de televisieserie Band of Brothers.

Het vertellen van zo’n historisch verhaal is een belangrijk onderdeel van dit soort games. De gamer krijgt de tijd om de verschillende karakters en een goede dosis aan historische achtergronden te leren kennen. Die karakters komen goed uit de verf. Activision heeft niet bezuinigd op acteurs, gezien de grote namen die in deze game meespelen. Neem acteur Josh Duhamel, die de bikkelharde sergeant Pierson overtuigend neerzet. De soundtrack doet goed zijn werk, zowel tijdens de game als tijdens de korte filmscènes.

Call of Duty WWIISommige leraren gebruiken deze game om de realiteit van de Tweede Wereldoorlog mee te geven aan leerlingen. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met het gewelddadige en bloederige karakter van de game. Je ziet wat oorlog aanricht en soms wordt dat nogal expliciet in beeld gebracht. Dat maakt de game niet geschikt voor de onderbouw. Verder is het goed om je te realiseren dat een game tempo maakt om de gameplay interessant te houden, maar dat in werkelijkheid de missies traag gingen, met heel wat soldaten die zelfs te bang waren om te schieten.

nieuwe generaties
Call of Duty WWII laat zien dat de game-industrie een enorme omvang heeft. In de eerste week had de game al 500 miljoen dollar opgebracht. Niet alleen financieel is dit een indrukwekkende game. Ook wordt de geschiedenis op indringende wijze overgebracht aan nieuwe generaties. Aan alles in Call of Duty is te merken dat er lang aan gewerkt is. Dat levert een kwalitatief hoogstaande game op.

Call of Duty WWII

Activision. Playstation 4, Xbox One, pc. shooter, vanaf € 54,99 18+

Beoordeling: ★★★★✩

callofduty.com/nl/wwii/

Auteur: Wouter van der Toorn

Deze review is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.