18+, PC, PS3, Xbox 360

31 mei 2015

Borderlands: maanavontuur

BorderlandsBorderlands: The Pre-Sequel is een unieke sciencefictiongame in een bijzondere grafische stijl. Dit derde deel van de Borderlands-serie charmeert door de bijzondere sfeer, de humor en de unieke speelstijl.

De game tekent net buiten de bekende hokjes en levert toch een overtuigende ervaring af. De game is een succesvolle mix van een first-person-shooter en RPG (rollenspel). Naast het nodige schietwerk bouwt de speler aan een geheel eigen karakter door in een open wereld missies te vervullen. Waar andere games zo realistisch mogelijk willen tekenen, houdt deze game bewust een sciencefiction tekenfilmstijl aan die lijkt op Batman- of the Mask-strips. Verschijnen er nieuwe karakters, dan wordt het beeld stilgezet en verschijnt de naam in grote, kleurige graffiti-letters. Maar op een ander moment volgt een weidse blik in de ruimte, waarbij de zon een prachtig schijnsel rond een planeet brengt. Het is een unieke mix tussen 2D en 3D.

BorderlandsDe titel Borderlands The Pre-Sequel geeft al aan dat het verhaal zich ergens tussen het eerste en tweede deel afspeelt. Op de planeet Pandora en de maan Elpis die eromheen draait, is de speler dit keer een maatje van Handsome Jack, een beetje een narcistische excentriekeling. In het vorige gamedeel was Jack de grote schurk. Dat je het weet. Nu probeert hij een bijzondere schat te bemachtigen die zich ergens op Elpis bevindt. De humor komt deels van de totaal onaangepaste Handsome Jack, die ook wat grof kan zijn. Deels is het het cynisme waarover de eigenzinnige robotjes beschikken. Om nog maar te zwijgen van zuster Nina, die je hardhandig opknapt als dat nodig is en je af en toe op weg stuurt om een liefje voor haar te zoeken. De tekenfilmafbeeldingen verzachten niet dat de inhoud bedoeld is voor volwassenen.

BorderlandsIn deze open wereld kiest de speler zijn rol, gaat het meer om grof geweld of juist subtielere oplossingen. Al spelend bouw je aan een wapenarsenaal, passend bij je karakter. Tegelijk geeft dat ook een waaier aan mogelijkheden om eenzelfde situatie aan te vallen. Neem bijvoorbeeld de vries-laser-wapens waarmee je je vijanden in een klomp ijs kunt zetten. Of de verbeterde zuurstofmaskers, niet onbelangrijk op de maan. In de missies zorg je voor de stroomvoorziening van de kritieke systemen of het herstellen van de lasers en de verdedigingsschilden van de ruimteschepen. Het is een open wereld waar je letterlijk lekker kunt rondscheuren in je maanwagen. De gevechten tegen verschillende zwermen schurken zijn leuk om te spelen, maar ook regelmatig zeer pittig. Hoe dichter bij de schat, hoe groter de weerstand van de soldaten, bijzondere wezens en allerlei onwerelds ongedierte. Upgrades en wapens moet je met zorg kiezen; de wapens moeten je strategie ondersteunen. En als het allemaal even te ingewikkeld is, zijn er vele extra-missies te vinden in al die verschillende werelden.

BorderlandsTof zijn de verschillende letterlijk wereldvreemde omgevingen waarin je speelt. Speel je op de maan, dan werkt de zwaartekracht ook anders dan gewoon op de planeet. Bijzonder zijn de dubbele maansprongen die je kunt maken. En als je in volle vaart terugkomt op de grond, is dat tegelijk een bijzonder extra wapen dat je tot je beschikking hebt. Al spelend verbeteren de maansprongen.

Na de eerdere Borderlands-games brengt The Pre-Sequel niet ontzettend veel nieuws. Wel is het weer een vermakelijke game waarin je je soms echt moet vastbijten om verder te kunnen komen.

BorderlandsBorderlands: The Pre-Sequel
Take Two, xbox 360, PS3, pc, vanaf 29,95, 18 jaar en ouder
borderlandsthegame.com

Auteur: Wouter van der Toorn
Deze review is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.