18+, PC, PS4, Xbox One

10 februari 2017

Battlefield laat kennis maken met de Eerste Wereldoorlog

Battlefield 1 zet de gewaagde stap om de Eerste Wereldoorlog uit te lichten.

De game opent indrukwekkend met een vredig slapende persoon. In een droom zie je één-op-één gevechten op leven en dood tussen Duitsers en geallieerden terwijl er vrolijke achtergrondmuziek klinkt. Het past niet, het wringt met je gevoel. Een verwijzing naar het beeld dat toen leefde over oorlog. Men ging met opgeheven hoofd en moedige inborst naar het front om glorieus de victorie voor het eigen land te behalen. Soldaten keerden, als ze het al overleefden, met trauma’s terug van het slagveld.

De droom stopt en het beeld gaat op zwart: ‘Honderd jaar geleden vochten 60 miljoen soldaten in de oorlog die alle oorlogen moest beëindigen. Het beëindigde niets. Wat volgt zijn gevechten aan de frontlinie. Er wordt niet van je verwacht dat je het overleeft.’ Direct volgt de verwoesting en chaos als de geallieerden worden overlopen door Duitse troepen. Je wilt overleven, maar toch komt het onvermijdelijke moment: de dood. ‘Phillip Hempstead 1885 – 1918’, verschijnt op het scherm. Net zoals op een grafsteen. Daarna komen we terug op het slagveld als een ander persoon. Nadat je een paar keer ‘gestorven’ bent, eindigt de introductie. De speler krijgt een klein historisch artikel te zien dat achtergrond geeft bij wat er net is gebeurd. Dit illustreert wat de Eerste Wereldoorlog was: er werd met mensenlevens gesmeten alsof het niets was.

veteraan
Het sterke begin wordt doorgezet in de rest van de game. Elk hoofdstuk begint met een kort persoonlijk verhaal van een veteraan. De Italiaanse Luca zit boven op zijn zolder gebogen over zijn bureau. Een jonge meid roept hem, maar hij reageert niet. De inmiddels oud geworden Luca hoort het niet. Hij staart naar een foto van hem en zijn tweelingbroer Matteo. Terwijl Luca zijn verhaal doet, vecht je zijn strijd op de slagvelden. Luca verliest Matteo tijdens de oorlog uit het oog. Wat volgt is een heroïsche zoektocht naar zijn broer.

Zo volgen er nog een paar verhalen die zo in een film kunnen passen. Van een flamboyante Amerikaan die al liegend bij de Britse luchtmacht weet te komen, tot aan een norse officier die opgescheept wordt met een groentje, maar uiteindelijk voor hem door het vuur gaat. In elk verhaal wordt het personage in het diepe gegooid, op zoek naar zijn doel en kameraden. Het getuigt van moed van de hoofdpersoon. Het maakt de oorlog persoonlijk, heroïsch, maar ook gruwelijk.

De verhalen worden sterk neergezet. Bewapend met maar weinig munitie en opgezadeld met een kansloze opdracht, vecht je op de slagvelden. De missies staan in het teken van het beschermen van vrienden of kameraden. Doordat je veel alleen moet doen, zijn de missies gewaagd en spannend. Je moet al sluipend veel tegenstanders uit de weg ruimen om je doel te bereiken. Wanneer je ervoor kiest al schietend je weg te vinden, kom je in verwoesting en chaos terecht. Aan jou de taak om het doel te bereiken.

gewaagd
De game is een gewaagde zet, omdat de Eerste Wereldoorlog vaak in de schaduw staat van de Tweede Wereldoorlog. Ook voor een game heeft de Eerste Wereldoorlog minder te bieden: minder wapens, minder techniek. De eerste wereldwijde oorlog was ongekend gruwelijk door de onafgebroken bombardementen, honger en ziekte op de slagvelden. Dat zijn niet de taferelen waar je een game van wilt maken. Desondanks maakt de game op een positieve manier veel indruk. Battlefield 1 slaagt er namelijk in de afschuwelijke taferelen uit de Eerste Wereldoorlog te verwerken in een game met een boodschap tegen oorlog. Je kunt je afvragen of een game hiervoor bedoeld is, omdat in de multiplayer deze boodschap aan de kant wordt gezet.

Toch laat de game een nieuwe generatie stilstaan bij wat zich allemaal afspeelde in een belangrijke periode in de geschiedenis.

Battlefield 1

Electronic Arts, pc, PS4, Xbox one, actie/shooter, 18 jaar en ouder, € 60,00

Beoordeling: ★★★★☆

battlefield.com