18+, PC, PS3, Wii U, Xbox 360

3 mei 2013

Assassin’s Creed III

AC3_SC_SP_85_SD_Present_Desmond&CrewAssassin’s Creed is een goedlopende serie actiegames met een verkoop van 31 miljoen exemplaren sinds 2007. Naast de games verschijnen er ook boeken, stripboeken en korte films rond dit gamemerk. Afgelopen winter verscheen deel drie, al in oktober komt deel vier.

Het succes van Assassin’s Creed III zit hem  in het gebruik van historische gebeurtenissen in de game. Dat maakt dat je je een ware held voelt als je de opdrachten weet uit te voeren. De game neemt je mee in de Amerikaanse revolutie AC3_SC_SP_86_SD_Frontier_SettingATrapvan 1775 tot 1783. Je speelt Connor Kenway, van indiaanse komaf, die op wraaktocht is na het platbranden van zijn dorp en de dood van zijn moeder.

Je gaat terug naar historische gevechten zoals de veldslag bij Bunker Hill of de grote brand in New York. Zo ontmoet je onder andere de politicus Benjamin Franklin, een van de grondleggers van Amerika. Naast dat je hem hoort spreken over zijn werk, lees je in de biografie meer. Ten onrechte wordt gesuggereerd dat de teksten niet de moeite van het lezen waard zijn via zinnetjes als: ‘O, ben je er nog?’ Alsof alle gamers dom zijn en willen blijven.

speelstijlAC3_SC_SP_88_SD_NewYork_NineManMorris

De game is bedoeld voor wat oudere gamers vanwege het geweld, meerdere verwijzingen naar sex en drank, een enkele keer ruw taalgebruik. De opdracht van de sluipmoordenaar is om andere realistische personages te vermoorden. Je kunt daarbij het zien van bloed uitschakelen. Opmerkelijk is dat een van de founding fathers uit waarom je beter een oudere minnares kunt hebben dan een jongere. En dat is vooral opmerkelijk omdat het op historische juistheid berust.

Achteraf is het aardig om na te gaan of de game je de geschiedenis heeft bijgebracht of dat je vooral aan het sluipen en moorden bent geweest. AC3_SC_SP_90_SD_Frontier_OldGrowthFreeRunningHet antwoord ligt waarschijnlijk in je speelstijl. Daarnaast zijn er een paar gewetensvragen: Connor strijdt voor onafhankelijkheid en probeert te doen wat juist is, maar maakt dat zijn moorden goed? Wat vind je van de keuze van Connor op het einde als hij het lot van de wereld in zijn hand heeft? Zou jij het ook zo doen?

actiegames

★★★★✩

Assassins Creed III
Assassins Creed 3
Assassin’s Creed 3

Ubisoft, Wii U, Xbox, Playstation, Windows, vanaf € 59,99 18 jaar en ouder

geweld ★★★★✩

assassinscreed.ubi.com

Auteur: Marieke Westerterp

Eerder verschenen in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.