16+, PC, PS3, Xbox 360

3 mei 2013

Crysis 3 – Strijden met nanopak

 Een eenzame strijder in een nano-pak dat steeds verder vergroeid met zijn lichaam. Het geeft hem de eigenschappen van een supersoldaat: op commando maakt het pak hem onzichtbaar, biedt het bescherming tegen kogels of geeft hem lichamelijke kracht die het voorstellingsvermogen te boven gaan.

Tegelijkertijd is hij gewond, zo ernstig dat hij zonder het bijzondere pak niet overleeft. Zijn naam: ‘they call me Prophet’. Naast hem vecht Psycho. Ook hij bezat ooit een nano-pak, maar dat werd hem ontnomen. Daardoor is hij weer menselijk, met alle gebreken van dien. Hij benijdt Prophet om zijn pak en daarmee om zijn kracht. Prophet op zijn beurt twijfelt aan zijn eigen bestaan: is hij nog wel mens? Is hij niet meer dan een vechtmachine? Of heeft het materiaal van buitenaardse afkomst dat in het nano-pak is verwerkt de overhand gekregen?

Met die laatste vraag zit je meteen midden in het verhaal van Crysis 3. In de twee voorgaande delen maakten de spelers al kennis met de Ceph, een buitenaards ras dat zich lang geleden op aarde vestigde en nu strijdt om dominantie. In het deel drie komt er een vijand bij: CELL, een leger beveiligers dat ooit was ingehuurd om burgers te beschermen tegen de Ceph maar dat zich nu vol kwade bedoelingen in de strijd mengt.

adembenemend

Crysis 3 screen 1 - Prophet the HunterIn de praktijk pakt de verhaallijn wat mager uit. De grootste uitdaging zit in het bedienen van het nano-pak: wie dat eenmaal goed onder de knie heeft, loopt zonder al te veel uitdagingen de verschillende levels door. Dat kan met vuurwapens maar ook met een

kruisboog, het enige wapen waarbij je onzichtbaar blijft.

Uiteindelijk geven de graphics de doorslag. De samensmelting van jungle (grafisch altijd een moeilijk punt in games) en stad (een geruïneerd New York) pakt adembenemend uit. Die plaatjes vergen helaas wel een enorme hoeveelheid rekenkracht van de grafische kaart. De tip om daar voor de aanschaf van het spel goed naar te kijken, kwam voor velen te laat, leert het klachtenforum van uitgever Electronic Arts.

actiegames
Crysis 3
Crysis 3

★★★★✩

Crysis 3

Electronic Arts, PC, xbox, Playstation, € 54,99, 16 jaar en ouder

geweld ★★★★✩

http://www.crysis.com/us/crysis-3

Auteur: Maarten Vermeulen

Ook verschenen in het Nederlands Dagblad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.