16+, PC, PS4, Xbox One

8 december 2017

Sniper Elite 4

Vroeger verslond ik boeken over de Tweede Wereldoorlog. Het waren spannende verhalen over verzetsstrijders, heldhaftige avonturen van bevrijders en eenzame helden die eigenhandig zorgden voor het verschil in een strijd op leven en dood. Dit gevoel bekruipt me wederom bij het spelen van Sniper Elite 4, het vierde deel in de Sniper Elite-serie van de Britse ontwikkelaar Rebellion.

Deze first-person shooter vertelt het verhaal van de eenzame strijder die op missie wordt gestuurd in de Tweede Wereldoorlog. In dit vierde deel is de gamer Karl Fairburne, een elite-scherpschutter, die in 1943 in Italië het Italiaanse verzet moet helpen om het land te bevrijden uit de ijzeren greep van de nazi’s.

De gamewereld in Sniper Elite 4 is prachtig gemaakt met zonovergoten en heuvelachtige gebieden, oude bossen en kliffen aan de kust. De dorpjes en kleine stadjes zijn ook lekker authentiek; als het geen oorlog was, zou het kunnen doorgaan als aanlokkelijk vakantieoord. Maar in de game wemelt deze schijnbaar rustige wereld van de Duitse checkpoints, gecombineerd met vijandelijke sluipschutters die werkelijk overal kunnen zitten. Met deze game kíjk je niet naar de oorlog, maar ben je er onderdeel van. Dat betekent dat je als speler alles op alles moet zetten om in leven te blijven.

schutter

Ook moet er steeds goed gekozen worden voor de beste tactiek voor het voltooien van de missies. De grote uitdaging van deze game is om zo weinig mogelijk op te vallen. Zodra een schot wordt gehoord of een omgebrachte soldaat wordt gevonden, staan alle vijandelijke zintuigen op scherp. Wie geweldloos wil spelen, moet op zoek naar een andere game.

Karl ontkomt niet aan het neerschieten van de vijand, maar als sluipschutter (vaak in de minderheid) wordt hij gedwongen goed over zijn aanvalsplan na te denken. De kaarten zijn groot genoeg, zodat Karl zijn eigen routes en beste aanvalsplan kan kiezen voor de uitgebreide missies. Karl heeft in dit vierde deel de keus uit verschillende wapens. Neemt hij het geweer of het pistool met geluiddemper ter hand? Of is er een stealth-tactiek waarmee de missie kan slagen? Hij heeft vallen, mijnen en granaten ter beschikking, maar dat trekt nogal veel aandacht. Sluipen, kruipen, het juiste moment opzoeken om te schieten, gebruikmaken van afleiding, gebruikmaken van hinderlagen, en vooral de vijand doden voor hij jou kan doden. Heel speciaal is het geweer waarmee sluipschutter Karl het schot van grote afstand heeft geperfectioneerd. Precies daar draait deze game om. Van een relatief veilige afstand kan Karl heel wat vijanden onschadelijk maken. Houd rekening met de afstand, de wind, de hartslag en de ademhaling. Camoufleer de schoten door af te drukken op het moment dat er ook een vliegtuig overkomt. Sniper Elite 4 versluiert niet de gevolgen van de schoten. Er is behoorlijk wat bloed te zien, vooral voor de spelers die met de kill-cam in slow motion kijken. Daardoor krijgt de game het 16+-PEGI-label. Wie dat niet wil zien, moet deze game niet spelen.

Naast de missies zijn er extra opdrachten uit te voeren, zoals het opsporen van tactische informatie van de vijand of het opblazen van vijandelijk geschut. Sinds afgelopen week kunnen spelers een extra verhaallijn en de multiplayer-modus kopen.

Al met al is het een game voor liefhebbers van de heroïsche verzetsverhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Het vierde deel is een waardige opvolger in deze serie. De verhaallijn stelt niet al te veel voor, maar de game voldoet aan de verwachtingen. Het ziet er allemaal prachtig uit en is soms echt superspannend.

Sniper Elite 4

Rebellion. PS4, Xbox One, pc. first person shooter € 59,99

Beoordeling: ★★★★✩

sniperelite4.com

Auteur: Wouter van der Toorn

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.