16+, PC, Xbox One

10 februari 2017

Opvallend anders: Quantum Break

In 2016 verscheen een opvallend andere game: Quantum Break. Geholpen door tijdskrachten, poogt Jack Joyce de wereld te redden.

Quantum Break is anders omdat deze game draait om het verhaal dat zowel via de game als via tv-afleveringen wordt verteld. De video’s zijn gespeeld door acteurs, waarna diezelfde acteur is nagemaakt in de game. Zo wordt Paul Serene gespeeld door Aiden Gillan, bekend van tv-serie Game of Thrones. Ondanks dat de game er grafisch goed uitziet en knap filmisch is neergezet, zie je toch duidelijk verschil tussen de acteur en zijn game-karakter. De afleveringen duren soms wel twintig minuten, zo lang zelfs dat de controller zichzelf heeft uitgeschakeld. Dat is uniek voor games.

tijdskrachten

Dat het verhaal geen typisch tijdreisverhaal is, maakt het interessant. Quantum Break draait om Jack Joyce en zijn broer William. De laatste heeft een tijdmachine gemaakt waarmee hij naar de toekomst gereisd is. Dat levert allerlei tijdskrachten op voor Jack: de tijd stilzetten bijvoorbeeld zodat belangrijke punten opgelicht worden. Deze krachten komen goed van pas bij de gevechten en de puzzels die in het spel zitten. Langzaam verdiept het verhaal zich, vooral via de aanwijzingen die links en rechts verspreid liggen.

De tijdreis heeft een tijdsfractuur veroorzaakt waardoor de wereld afstevent op haar einde. Aan de speler de taak om dat te verhinderen. Maar ook de grote onderneming Monarch ­Cooperation houdt zich agressief bezig met beïnvloeding van de tijd.

Zowel het vechten tegen de vele bewakers van Monarch als het taalgebruik en de enkele heftige scènes in de tv-scènes zorgen voor een terecht PEGI-label van 16 jaar en ouder. Soms is de speler ineens Paul Serene, de baas van Monarch, en moeten er keuzes gemaakt worden. Wil hij per se leider van de onderneming blijven of kiest hij ervoor om een band met Jack aan te gaan? Fascinerend is dat het verhaal zich vervolgens wel anders ontwikkelt door de keuze die de speler maakt, maar dat de afloop steeds vaststaat.

twee oplossingen

Anders dan de gebruikelijk tijdreisverhalen zijn er in Quantum Break twee oplossingsrichtingen: medestrijder Beth wil het verleden aanpassen. Paul Serene laat zich echter verder terugschieten in de tijd om een tegenmaatregel te ontwikkelen. Opnieuw onverwachts anders dan de gebruikelijke tijdreisverhalen. Beide hebben ze dezelfde tijdmachine nodig en zitten elkaar in de weg.

Op die manier legt de Finse maker Remedy entertainment vragen op tafel: als we de toekomst kunnen veranderen, kunnen we dan ook het verleden aanpassen? Wil je mensen wel redden als je ze niet kunt vertrouwen? Moeten mensen wel willen dat ze met de tijd kunnen spelen? Paul ­Serene spreekt ook over hoe de mensheid historie wil maken in zijn laatste toespraak richting het personeel van Monarch Solutions.

Quantum Break vertelt dat knappe wetenschappers heel wat kunnen en dolgraag willen, maar dat ze de gevolgen lang niet overzien.

Juist omdat deze game de zaken anders aanpakt, is het een boeiende ervaring. De tv-scènes en de overstap naar Paul Serene geven meer achtergronden bij verschillende karakters waardoor het verhaal dieper beleefd wordt. De afwisseling zorgt ervoor dat de game niet neerkomt op meer van hetzelfde. Het is een diverse beleving die toch blijft kloppen.

De gameplay is goed uitgewerkt, de serie is goed genoeg en er worden interessante vragen opgeworpen, zonder gemakkelijke antwoorden. Dat maakt Quantum Break een must voor gamers.

Quantum Break

Remedy Entertainment. Xbox One. pc. 16+

Beoordeling: ★★★★✩

quantumbreak.com

Auteur: Marieke Westerterp
Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.