16+, PC, PS4, Xbox One

2 februari 2018

Nostalgische Star Wars-game

Vlak voor de nieuwste film uit het legendarische Star Wars-universum uitkwam, verscheen ook de game Battlefront II. Net zoals elke nieuwe film moet deze game ook voldoen aan hoge verwachtingen bij een grote schare fans. Een moeilijke taak voor de makers, maar het Star Wars-universum biedt ook veel mogelijkheden.

In een X-wing-ruimteschip vlieg je al schietend met lasers tussen brokstukken en ruimteschepen achter de vijand aan.

Deze luchtgevechten zijn indrukwekkend. In de lucht of op de grond: Battlefront II brengt een spektakelstuk naar het scherm met fraai uitgewerkte spelwerelden. Fans herkennen de werelden en het voelt aan alsof je zelf in een film speelt. De singleplayer speelt makkelijk weg. Het verhaal wordt geloofwaardig neergezet door overtuigende dialogen en afwisselende missies.

Als lid van de elitie-eenheid Inferno Squad wordt held Iden Versio op missie gestuurd door haar vader admiraal Garrick Versio. Het gaat om een bijzondere opdracht, direct van de keizer. Iden twijfelt over de missie en krijgt gewetensbezwaren. Volgt ze de orders op of haar idealen? De game leent wat elementen uit EA-game Battlefield Hardline. Zo heeft de speler soms de keuze om tegenstanders onopgemerkt uit te schakelen of gewoon al schietend met het hele arsenaal het slagveld te betreden. De singleplayer is met vier uur wel wat aan de korte kant. Gelukkig zijn er nog veel verschillende challenges waarin je het kunt opnemen tegen computergestuurde tegenstanders.

In de overweldigende multiplayer ligt het niveau ineens een stuk hoger en is er een ingewikkeld rangensysteem. Er is te veel keuze aan personages, wapens en bijbehorende uitrustingen en aanpassingen. Anders dan bij andere games betekent een hogere rang bij Battlefront II niet direct een betere uitrusting. Je moet star cards, crafting points, loot crates en crystals verdienen en die worden allemaal op een andere manier verzameld. Het nut van elk item wordt niet goed uitgelegd. Het sparen duurt helaas erg lang en gaat grotendeels willekeurig door loot crates, dozen die verspreid zijn over de game.

Je ontvangt vaak items voor personages die niet bij jouw speelstijl passen of voor personages die je nog vrijgespeeld hebt. Door die willekeurigheid kun je niet blijven werken aan jouw favoriete personage die bij jouw speelstijl past. Samen met het hoge niveau en trage ranking wordt er een te hoge drempel gecreëerd, waardoor je snel afhaakt.

te veel voordeel
De grootste discussie rond deze game ging om microtransacties. Het systeem zou betalende spelers te veel voordeel geven: pay-to-win. Wie items koopt in plaats van spaart, kan sneller vooruit in de game. Dit systeem is bekend van gratis games op smartphones. Maar in het geval van Star Wars Battlefront II hebben spelers al 70 euro voor de game betaald. Vervolgens moeten ze in het spel eigenlijk weer betalen om een eerlijke kans te krijgen ten opzichte van betalende spelers.

Star Wars Battlefront II doet de nostalgie eer aan met een korte, maar afwisselende singleplayer. Battlefront II biedt waar de echte fans naar uitkijken: een geloofwaardig verhaal en de spectaculaire luchtgevechten met de iconische personages. De multiplayer is helaas te ingewikkeld.

Star Wars Battlefront II
Electronic Arts. Xbox One. PS4. PC. Actie/shooter. vanaf € 50 16+

Beoordeling: ★★★✩✩

Auteur: Joël Nahuis

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.