16+, PS4, Xbox One

8 december 2017

Injustice 2: Digitale vechtpartij

Superhelden spreken tot de verbeelding. Veel kinderen willen in hun fantasiespel supersterk zijn en laten daarom actiefiguren als Batman en Superman tegen elkaar vechten. De game Injustice 2 is de pubervariant daarop.

De essentie van deze game is vrij simpel: het verhaal laat spelers ervaren hoe het is om als superhelden te knokken.

Injustice 2, van de Amerikaanse ontwikkelaar Netherrealm Studios, valt in het genre fighter. Dat houdt in dat twee vechters in een arena gedurende een aantal rondes met elkaar op de vuist gaan. In hetzelfde genre kwamen het afgelopen jaar twee oude titels met een nieuw deel uit: Mortal Kombat en Tekken. Vredelievende, keurige christenen zullen deze vechtgames resoluut afwijzen. Maar omdat nog-niet-zo-keurige christenen deze games wél spelen, of ze bij hun vrienden zien, is het zinvol er toch een keer naar te kijken.

Injustice 2 is typisch een game waarvan je zou verwachten dat het spelen hiervan agressie opwekt. In de praktijk kan dat ook zo werken. Maar ook kunnen dit soort spellen juist een uitlaatklep voor agressie bieden. De wetenschap is daar nog niet over uit. Mijzelf heeft ­Injustice 2 zowel frustratie als voldoening gegeven. Het verslaan van een vijand of het perfect afronden van een combinatie aanvallen geeft een gevoel van overwinning. Maar als ik verlies of een bepaalde aanval niet onder de knie krijg, is het vaak – niet altijd – frustrerend. Als ik win, raak ik die frustratie kwijt.

In de verhaalmodus gaat Injustice toch een laag dieper. Zodra een gevecht een verhaal wordt, komt er moraal om de hoek kijken. De naam Injustice, onrecht, geeft al een hint. Zoals te verwachten bij een superheldenepos wordt de aarde bedreigd door een superschurk, Brainiac. Het team van samenwerkende superhelden, genaamd Justice League, moet Brainiac stoppen en de aarde redden. Maar de goeden, die opstaan voor rechtvaardigheid, zijn het niet eens over de manier waarop de slechteriken aangepakt moeten worden.

supermoraal

Superman en Batman komen lijnrecht tegenover elkaar te staan, omdat ze tegengestelde normen en waarden hebben. Batman wil alleen de mensen op aarde helpen zonder de slechteriken te doden. Superman, aan de andere kant, vindt juist dat het moet kunnen een persoon het leven te ontnemen, als daarmee miljoenen levens worden gespaard. Daarnaast stijgt zijn kracht hem flink naar het hoofd, en wil hij eigenlijk overheerser en rechter tegelijk spelen. De gamer wordt zo voor de vraag gesteld: als jíj superkrachten zou hebben, mag je dan ook beslissen over mensenlevens? Wanneer mag je macht gebruiken, en wanneer is het machtsmisbruik? Vragen superkrachten ook om een supermoraal?

Op de achtergrond spelen ook de persoonlijke problemen van de verschillende superhelden. Ze worden geconfronteerd met hun keuzes uit de vorige game Injustice: Gods among us. Het is aan te raden om bekend te zijn met het eerste deel uit 2013.

Naast het verhaal biedt Injustice 2 een groot scala aan verschillende uitdagingen in diverse game-modi om zijn karakter uit te bouwen tot level 20 aan toe. Wie deze game speelt, moet geen pacifistische overtuigingen hebben. Tenzij dat wat je in het spel doet, niets te maken heeft met hoe je in het leven wilt staan. De game lokt uit tot het spelen van een andere rol, zoals een toneelspeler in zijn rol duikt. Zie het als een over-de-top kickbokswedstrijd. Het vechten zelf gaat soepel en vlot. Het geweld is niet uitermate bruut, zoals bij vechtspellen als Mortal Kombat, maar wel extreem. Zowel omgevingen als voorwerpen worden gebruikt om maar zo veel mogelijk schade bij de tegenstander toe te brengen. In tegenstelling tot een shooter-game is het niet de bedoeling de tegenstander dood te schieten, maar slechts uit te schakelen via een knock-out.

Injustice 2 is door het gebruik van onmenselijke superkrachten overduidelijk fantasie. Dat verklaart de 16+-Pegi-kwalificatie. Qua spelniveau is de game toegankelijk voor beginners, en tegelijkertijd uitdagend genoeg voor de ervaren spelers. Injustice 2 is een fantasierijke digitale vechtpartij, mits je jezelf er niet te veel in mee laat slepen. In de verhaalmodus wordt de speler aan het denken gezet over gebruik en misbruik van macht. Het spel biedt vermaak omdat spelers in de rol van hun favoriete superhelden overwinningen kunnen ervaren. Tegelijk is een waarschuwing op zijn plaats: de game kan ook frustraties opleveren.

Injustice 2

Netherrealm Studios, fighting game, PS4 en Xbox One, 16 jaar en ouder, € 59,99

Beoordeling: ★✩✩✩✩

injustice.com

Auteur: Joël Mulder

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.