16+, PC, PS4, Xbox One

8 december 2017

Firewatch: adembenemende digitale hike

Als er één game is die sfeer, natuur en spanning goed samenbrengt, dan is het wel Firewatch. In deze game gaan spelers het avontuur aan als eenzame brandwacht in een natuurgebied. Dit is de beste digitale hike in de natuur.

In deze adventuregame van indie-ontwikkelaar Campo Santo is vijftiger Henry de hoofdpersoon. Hij ontvlucht zijn problemen door zich aan te melden als brandwacht in een prachtig natuurgebied. Zijn vrouw heeft alzheimer en hun relatie is op de klippen gelopen. De eerste dag van Henry’s nieuwe leven begint.

Uitgeput van een dag lang wandelen wordt Henry wakker in een uitkijktoren met een prachtig uitzicht over een uitgestrekt boslandschap met bergen in de verte. Via de portofoon maakt Delilah, de leidinggevende parkopzichter, wat onwennig kennis met Henry. Onzeker begint Henry aan zijn eerste klus, waarvoor hij meteen de natuur in moet. Henry lijkt zich in een impuls te hebben aangemeld voor deze baan. Waarom verlaat hij zijn zieke vrouw voor een baan waarin je maandenlang moederziel alleen in de wildernis moet overleven? De nieuwsgierigheid is gewekt, het avontuur begint. De speler moet zich zien te redden met een kaart, kompas en portofoon. De omgeving ziet er verbluffend mooi uit, je kijkt als speler constant om je heen alsof je zelf in een mooi natuurgebied loopt. De beelden zijn niet fotorealistisch maar geanimeerd. Maar het voelt als een prachtige natuurwandeling. We verkennen groene, bosrijke gebieden met riviertjes, meren, maar ook kale rotspartijen met veel hoogteverschil.

De kersverse brandwacht stuurt twee tieners weg, omdat ze open vuur hadden gemaakt. Dat is ten strengste verboden in deze tijd van droogte. Henry verliest ze uit het oog, maar hij vindt hun kampeerplek terug. Het is een ravage en hij vindt briefjes met de boze boodschap dat hij een maniak is en een dreigement om naar de politie te gaan vanwege intimidatie. Henry kan de ravage van het kamp, de overdreven boosheid en de bedreiging niet verklaren. Hij bespreekt dit en al zijn vragen over de natuur via de portofoon met Delilah. Zij weet meer dan ze vertelt. Eerder die week zag hij wel een mysterieus persoon in het bos. Heeft die persoon er wat mee te maken? Henry gaat een reeks onduidelijke incidenten onderzoeken. Naarmate de game vordert, worden de intriges steeds groter. De onverklaarbare gebeurtenissen blijken misschien met elkaar in verband te staan. Delilah en Henry worden steeds closer, maar Henry heeft ook zijn bedenkingen bij Delilah. De combinatie van deze mysteries en de adembenemende wereld waarin je rondloopt, is erg boeiend. Dit wordt versterkt doordat je als speler zelf kunt kiezen of je Delilah’s opdrachten volgt en wat je haar vraagt en antwoordt via de portofoon. Daarnaast kun je buiten je werkzaamheden het reservaat verkennen op eigen houtje. Daardoor ben je zelf in control over je eigen avontuur.

De gameplay is vrij simpel. Je kunt vrij rondlopen en de spullen die je tegenkomt onderzoeken en meenemen. Helaas levert de keuzevrijheid in de opdrachten en gesprekken geen alternatieve verhalen op.

anticlimax

Op wat minieme verschillen na komt het verhaal altijd tot hetzelfde eind. En het einde voelt als een anticlimax waar ik meer van had verwacht. De game is erg goed in het opbouwen van de spanning en de spelwereld is een verademing. Ondanks die anticlimax in de verhaallijn is deze game zeker wel het spelen waard. Recent voegden de makers een modus toe waarin je vrij kunt rondlopen in de prachtige wildernis van Firewatch. De fanbase van Firewatch is langzaam gegroeid in het afgelopen jaar tot zeker een miljoen verkochte exemplaren. De adventure-game mocht diverse prijzen in ontvangst nemen en staat op de nominatie voor twee Britse Bafta-awards.

Firewatch

Campo Santo, pc, PS4, Xbox One, 16 jaar en ouder, € 19,99

Beoordeling: ★★★★✩

Geweld: •••••

www.firewatchgame.com

Auteur: Joël Nahuis

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.