16+, PS4 met VR

19 mei 2018

VR-game Farpoint is knap gemaakt

Het fenomeen virtual reality (VR)- games wordt steeds breder. De relatief hoge kosten voor een goede VR-set zorgen ervoor dat de doorbraak niet heel snel gaat. Toch komen er steeds meer goed speelbare games op de markt. Farpoint is de een van de eerste in het genre first-person-shooters.

Ontwikkelaars lijken nog op zoek te zijn naar de goede formule voor VR-games. Hoe kan een speler zich makkelijk voortbewegen in zo’n 3D-wereld? Hoe moet er gevochten worden terwijl er onheil op je afkomt. Er zijn ondertussen een behoorlijk aantal pareltjes te vinden tussen de games die gemaakt zijn voor Playstation VR. Playstation heeft een VR-set waarmee je een bestaande PS4-spelcomputer kan uitbreiden. Met Farpoint kan je al aardig uit de voeten als een van de eerste first-person-shooters in virtual reality. Deze game voelt zeker niet als een probeersel, maar geeft je een mooie ervaring.

FarpointDe game speelt zich af op een onbekende plek in ons universum waar de speler met zijn teammaten per ongeluk is beland, terwijl ze onderweg zijn naar een wetenschappelijke missie bij het ruimtestation De Pelgrim. Terwijl de koppeling met het ruimtestation wordt gemaakt, verdwijnt het ruimtestation plotseling in een wormgat (ja, zo gaan dat soort dingen) waardoor ze naar een onbekend terrein in de ruimte worden geslingerd. Een groot deel van de taak van de speler is om uit te zoeken waar je bent. Met dit klassieke lineaire verhaal kan een speler zo’n vijf tot zes uur zoet zijn.

spinnen
De speler probeert collegawetenschappers te redden die gestrand zijn op deze vreemde planeet. De setting nodigt uit om wetenschappelijke beschouwingen te doen, maar daar krijg je geen tijd voor: In de game moet al snel rekening gehouden worden met alles, maar dan ook alles wat ook maar een beetje beweegt. Nagenoeg alles wat beweegt, blijkt namelijk gevaarlijk. In het begin zijn het vooral spinnen in allerlei formaten die de speler het leven zuur maken. Het is dan een kwestie van goed richten en lang genoeg blijven schieten.

Maar verder in de game zal de speler toch echt meer tactiek moeten gaan gebruiken, nauwkeuriger schieten en zichzelf steeds weer strategisch verbergen.

De virtual reality-toevoeging bij deze game is erg goed gedaan. De spelersbeleving is prima op orde. Het blijft een fascinerende ervaring om in een vreemde omgeving rond te lopen met je VR-bril en koptelefoon op. Zo dompel je jezelf helemaal onder in een vreemd universum waar onbekende manen en planeten aan de hemel staan. Waar je ook om je heen kijkt, je ziet die andere wereld en je bént in die andere wereld.

Farpointonderdompelen
Het geweld dat in deze game voorkomt, richt zich vooral op gevaarlijke aliens. Menselijk bloed is daarom ook maar weinig te zien. Heb je toevallig een angst voor spinnen, dan moet je deze game maar aan je voorbij laten gaan. Een punt van kritiek voor de game is dat het uiteindelijk wel een lineair verhaal blijft waar de speler altijd precies hetzelfde doorheen zal moeten gaan. Maar de manieren waarop je in deze virtuele wereld kunt spelen is goed uitgewerkt.

Dat is toch knap gedaan van de relatief nieuwe gamestudio Impulse Gear. Deze Amerikaanse gamestudio is in 2013 opgericht door game-ontwikkelaars uit de stal van Electronic Arts en Sony. Ze richt zich specifiek op VR-games en Farpoint is het eerste bewijs van hun kunnen.

Farpoint is een goede sci-fi-shooter en momenteel een van de beste VR-games die te krijgen is voor Playstation.

Farpoint
Impulse Gear. PS4 met VR-set, shooter. € 29,99 16+

Beoordeling: ★★★★✩

impulsegear.com/farpoint