16+, PC, PS4

19 oktober 2016

Eindeloze ruimte in No Man’s Sky

Bedrijven willen mensen naar de maan sturen en in sommige agenda’s staat een reis gepland om de eerste Marsbewoners af te leveren. We hangen telescopen en camera’s in de ruimte en sturen sondes naar verre plekken in het zonnestelsel. Het is een spannende speurtocht naar een verre, vreemde werkelijkheid die we het heelal noemen. Toch blijft de ruimte ook nog steeds zo ontzettend onbereikbaar. Fascinerend. In de game No Man’s Sky is die fantasie van ruimtereizen naar verre sterrenstelsels en planeten alvast te beleven. De game, met veel bombarie aangekondigd, trok een verwachtingsvol publiek.

springen

No Man's SkyHet idee achter No Man’s Sky van de Britse gamemaker Hello Games is supervet. Allerlei scripts en algoritmes genereren een heelal met een ontelbare hoeveelheid sterren en planeten. Ieder met zijn eigen kenmerken en zijn eigen kleine zonnestelsels. De gamer is een ruimtereiziger die grenzeloos reist door de eindeloze ruimte. Met een ‘warp-jump’ kun je met extreem hoge snelheid in een minuutje van het ene sterrenstelsel naar het andere springen. Sommige planeten zijn vriendelijk en mooi, andere naargeestig leeg. Doe onderzoek naar de veelkleurige flora en fauna, geef namen aan wat je ontdekt. Probeer te communiceren met de buitenaardse levensvormen die je ontdekt. Delf grondstoffen of zoek sporen van eerdere ontdekkingsreizigers. Al zoekend en dwalend verbeter je je uitrusting en ruimteschip. Op papier is dit een waanzinnig interessant idee.

No Man's SkyDe uitwerking is niet zo spannend. De achttien triljoen planeten van No Man’s Sky lijken toch best veel op elkaar. Het vliegen, ontdekken, grondstoffen delven en de uitrusting verbeteren heeft iets repeterends. Spelers hoeven alleen een beetje rekening te houden met de sentinels of bewakingsdrones op de planeten. Soms komen ze direct schietend op je af, soms laten ze je een tijdje rustig rondwandelen. De game kreeg een Pegi-leeftijdskeuring van 7 jaar en ouder vanwege de sentinels en het vliegende gespuis dat het voorzien heeft op je grondstoffen en waardevolle spullen.

Helaas is No Man’s Sky overhyped en maakt het de grote beloftes niet waar. Mensen vroegen zelfs hun geld terug na het spelen van de game. Dat vraagt even schakelen: het is dus geen game vol actie, maar een lekkere, ontspannen ontdekkingsreis in een eindeloze ruimte. Wanneer de knop om is, is het bijna meditatief om rond te dwalen in de ruimte.

Het vraagstuk van de ruimte dat No Man’s Sky neerlegt, is ontzettend boeiend: zijn wij alleen? Heeft de ruimte een einde? Sciencefictionverhalen zoals Star Trek hebben de fantasie geprikkeld met het idee dat we op een gegeven moment ontdekkingsreizigers door de ruimte zullen zijn. Kun je je voorstellen dat de eerste ontdekkingen worden gedaan van leven in andere uithoeken van het universum? En dat de schepping nog indrukwekkender is dan gedacht? ■

No Man’s Sky

Hello Games. ruimtesimulatie. PS4, pc. vanaf € 59,99

Beoordeling: ★★★✩✩

Geweld: •••••

no-mans-sky.com

Auteur: Wouter van der Toorn

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.