16+, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

31 oktober 2014

Destiny overtreft de rest

Voordat de game Destiny in de winkel lag, was dit al de game die het meest in het vooruit besteld was. Destiny breekt records en overtreft andere bekende games. Binnen een dag haalde het computerspel 500 miljoen dollar op, net zoveel als er was uitgegeven om Destiny te maken. Met dat bedrag overtreft de game gemakkelijk de duurste filmproductie ooit, van 380 miljoen.

Na zes jaar is er eindelijk de game ‘die we altijd al wilden maken’, aldus gamemakers Bungie en Activision, die bekend zijn van de beroemde Halo-serie en Call of Duty.

groots

DestinyAlles is groots aangepakt. De spelwereld is een sterrenstelsel, dat geheel overgenomen is door de duisternis. De mensheid wordt niet bedreigd, maar is eigenlijk al bijna uitgeroeid. Op de geruïneerde aarde houdt nog een stad met Guardians (bewaarders) stand. Dan komt ‘de traveler’, een mysterieuze sfeer die boven de aarde zweeft, die de Guardians van nieuwe hoop en kracht voorziet. De traveler gaat weer weg, maar laat een wittige bol achter.

De scherpe, realistische beelden laten oogstrelend mooie panorama’s zien van groene jungles of rode duinen op Mars. Je ziet bijvoorbeeld drie mensen op een klif die kijken naar een dalende zon, maar ook prachtige stofwolken en waterplassen. Vooral de tussenvideo’s benaderen filmkwaliteit. Een van de trailers is georkestreerd door een Hollywood-regisseur.

Ook de inhoud is iconisch. De game begint met de eerste stap op Mars. Het lijkt sprekend op de zwart-witbeelden van de eerste man op de maan. Inclusief de voetafdruk.

arena’s

DestinyDestiny past niet in een genre. De game heeft shooter-elementen, zoals het over de loop meekijken in het vizier. De tegenstanders zijn gemaskerde monsters die niet bloeden. Dus heeft het spel een Pegi-rating voor 16 jaar en ouder.

Destiny lijkt ook veel op de populaire online game World of Warcraft (wow). Bij alle twee voeren gamers missies uit in een gigantische spelwereld gevuld met andere spelers. Er zijn ‘potjes’ in arena’s waarin gamers elkaar bestrijden. Een shared world shooter lijkt de beste omschrijving. Bungie noemt het een nex gen personal shooter, om te benadrukken dat de game gebouwd is voor de nieuwste spelcomputer. Personal slaat op de grote vrijheid die spelers hebben om hun eigen karakter en speelstijl vorm te geven.

eigen verhaal

De game biedt geen gebaand pad. Er is zo veel keus dat iedere speler tot een eigen verhaal komt. Nou ja, ‘verhaal’… ‘Je legende’, zo noemt Bungie dat, wederom in de overtreffende trap. En dus is er van alles in de game te zien. De vraag is wat de bedoelingen zijn van die geheimzinnige traveler. In een interessant videoblog onderzoekt de Amerikaanse gamer Killworthy de vraag of de traveler lijkt op Jezus. De makers hebben het spel niet zo bedoeld.

Destiny is een schietspel, ontdekkingsreis en rollenspel ineen. Of juist afzonderlijk. Ze biedt voor ieder wat wils en overtreft andere games.

  • youtube.com/watch?v=_or6xoQGWLQ
  • Auteur: Marieke Westerterp
    Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.