16+, PC, PS4, Xbox One

8 december 2017

De ruimte koloniseren in Aven Colony

Als ruimtereizen normaal zijn geworden, willen mensen zich ook vestigen in de ruimte. Dat is de gedachte achter de game Aven Colony. De speler begint met een kleine nederzetting op de planeet Aven Prime. Deze nederzetting moet uitgroeien tot een ruimte-metropool.

Bij stedenbouwsimulatie denk je al snel aan de game Simcity. Aven Colony heeft veel weg van de oudere versies, zoals Simcity 2000, waar de iconische gameserie groot mee is geworden. Tegelijk is Aven Colony door zijn unieke setting en grotere kaarten echt anders en vooral veel mooier. Sinds 2013 werkt de onafhankelijke gameontwikkelaar Mothership Entertainment uit Texas aan deze sciencefiction simulatiegame. Aven Colony heeft veel potentie, daarom is er al getekend om de game ook uit te brengen op de spelcomputers PS4 en Xbox One.

zware winters

In de game moet de speler ervoor zorgen dat mensen op de planeet Aven Prime willen wonen. De omstandigheden op deze planeet moeten daarom goed georganiseerd worden. Zorg dat je inwoners genoeg eten en drinken hebben en houd de elektriciteit op peil. De zware winters kunnen desastreus zijn voor de nieuwe nederzetting. In de vrieskou ­brengen de boerderijen minder op. De zonnepanelen leveren maar halve kracht vanwege de korte dagen. Wie de winter doorkomt, gaat grondstoffen delven, zodat er meer huizen, fabrieken en winkels neergezet kunnen worden. Met de grondstoffen kunnen producten worden gemaakt en kan handel worden gedreven. Als de nederzetting floreert en veel woongenot biedt, komen nieuwe immigranten met een ruimteshuttle naar de kolonie toe.

Aven Colony begint vrij gemakkelijk. Steeds komen er nieuwe onderdelen bij. Dit zorgt ervoor dat je het overzicht een beetje kwijtraakt. Zo kan ineens de watervoorziening tekortschieten, terwijl je net druk bezig bent met de bouw van boerderijen voor genoeg voedsel. En even later wordt de elektriciteit nijpend in de winter. Dringend moeten er waterpompen gebouwd worden, voordat de bewoners ontevreden worden. Als de kolonie langere tijd zonder eten zit, overlijden de inwoners en blijft er van de stad weinig over. Het valt niet mee om het tij dan nog te keren. Door het werk in bepaalde fabrieken te stoppen en medewerkers door te schuiven, blijft de kolonie in leven, maar de groei van de stad stopt. Net op dat moment is de mijn uitgeput, terwijl de bewoners nog niet bij de nieuwe mijn kunnen komen. Ze sterven bij bosjes en de kolonie is reddeloos verloren.

Aven Colony is een stevige game, waarbij nieuwkomers veel zullen verliezen. Maar al falende, leer je snel bij. Met zeven verschillende moeilijkheidsniveaus is de game goed aan te passen aan je eigen niveau.

Als het lukt om in de basale behoeften van de stad te voorzien, kan er een opgaande spiraal opgezet worden. Bouw een fabriek om gewassen te verwerken tot allerlei voedselproducten. Leg parken, pretparken en winkelcentra aan om de bewoners gelukkig te houden. Het helpt enorm om de dorpen zo overzichtelijk op te zetten, dat je bij een stad nog een beetje weet wat waar staat. Ook de statistieken zijn nuttig om het overzicht te houden. Een goede game daagt uit met een opdracht die niet te moeilijk is, maar ook niet te makkelijk. Aven Colony geeft genoeg controle aan de gamer om met enkele strategiewijzigingen in het volgende potje verder te komen. Tegelijk is de game onvoorspelbaar genoeg, zodat je niet als vanzelf wint. De game balanceert precies op dat spannende randje. Dat maakt het een heerlijk simulatiespel, met de potentie om net zo groot te worden als Simcity.

Aven Colony

Mothership Entertainment. pc, PS4, Xbox One. simulatiegame. vanaf € 29,95 16+

Beoordeling: ★★★★★

avencolony.com.

Deze review is gebaseerd op de beta-versie van de game. In juli is Aven Colony echt te koop.

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.