16+, PS4

8 december 2017

De bloedstollende strijd van Aloy in Horizon Zero Dawn

De game Horizon Zero Dawn is de grootste mediaproductie in de Nederlandse geschiedenis. De spelwereld is met zorg vormgegeven. Je kruipt als gamer in de huid van het meisje Aloy. Zij gaat op zoek naar haar afkomst en moet een zware beproeving ondergaan.

In Horizon Zero Dawn draait het om een jong meisje, genaamd Aloy. Aloys jeugd gaat niet over rozen. Ze is als moederloos klein kind verbannen door haar stam, waardoor ze als paria verder door het leven moet. Gelukkig zorgt de paria Rost als een vader voor Aloy. Hij voedt Aloy op tot een zelfvoorzienende jager.

Horizon Zero DawnNaarmate Aloy ouder wordt, krijgt ze steeds meer vragen over haar afkomst. Waar is haar moeder? En waarom wordt ze door alles en iedereen uitgekotst, zonder dat daarvoor een aantoonbare reden is?

Een traditie van haar voormalige stam biedt uitkomst: ze moet een zware beproeving ondergaan. Als Aloy zich samen met andere jonge deelnemers bewijst in kracht en wendbaarheid, kan ze haar status als paria ontgroeien. Rost belooft Aloy te trainen, tot ze sterk en wijs genoeg is om de beproeving succesvol af te ronden.

dierlijke robots

Ondertussen komt Aloy met verschillende stammen in contact. Deze volken hebben allemaal hun eigen religieuze overtuigingen en theorieën over het ontstaan van de aarde. In het verhaal van Horizon Zero Dawn is onze huidige wereld ten onder gegaan aan een onbekende calamiteit.

Horizon Zero DawnDe mensheid is na de ramp weer in een primitief stammenverband gaan leven. De aarde is in handen van grote dierlijke robots of machines. Ondanks dat Aloy bij de verschillende stammen nog niet de antwoorden vindt op haar vragen, heeft ze altijd een luisterend oor voor burgers die hun religieuze overtuigingen met haar delen. Ze stelt zich (soms met moeite) geduldig en respectvol op.

confrontaties

Sommige stammen misbruiken religie als middel om hun burgers te onderdrukken. Hier treedt Aloy echter hard tegen op. De robotdieren die de wereld beheersen, benaderen Aloy vaak vijandig. De eenzame strijdster moet zich verdedigen tegen de huizenhoge, krachtige mechanische monsters, wat leidt tot bloedstollende gevechten. Hier zijn de lessen die Rost Aloy geleerd heeft cruciaal. Eén misstap en je valt ten prooi aan de krachtige machines. De kleinere opdrachten die je uitvoert voor stamleden zijn vaak rondom deze machines opgebouwd, waarbij je vaak stamleden van de opdrachtgever uit de brand moet helpen. De missies zijn divers: soms moet je iets opsporen, soms moet je de confrontatie aangaan met vijandige stammen. Deze confrontaties blijven tot aan de laatste missie interessant door de onvoorspelbaarheid van de machines en de spannende begeleidende muziek.

dialogen

De kracht van Horizon Zero Dawn zit in het verhaal, waarin de personages en de dialogen op een hoger niveau zijn uitgewerkt. In het hoofdverhaal krijg je in sommige situaties de mogelijkheid te kiezen hoe Aloy zich opstelt in de dialoog. Kies je voor de confronterende, rationele of liefhebbende reactie? Tijdens meerdere confrontaties met de stamleden moet Aloy een vervolg kiezen. Daar zit ook een optie tot vergeving bij. Dit geeft de speler de mogelijkheid zijn eigen oordeel te vellen over de vijand. Dit is een sterk pluspunt, omdat je je persoonlijke overtuigingen kunt laten gelden. Zo ontstaat er een unieke persoonlijke speelervaring. De keuzes die de speler maakt, hebben ­helaas alleen invloed op de desbetreffende ­situatie.

Al doende verzamelt Aloy steeds meer ervaringspunten. Ze krijgt sterkere wapens, zoals bogen, katapulten en speren. Daarnaast kan ze met ervaringspunten nieuwe vaardigheden vrijspelen. Met nieuwe aanvallen en verzameltechnieken beschik je over steeds meer methodes om tegenstanders te slim af te zijn. Het evenwicht tussen Aloy en de vijandelijke machines tijdens de gevechten is goed uitgewerkt. Ieder gevecht is intens. De vijandelijke machines zijn in staat Aloy met slechts een paar aanvallen uit te schakelen. De gevechten met menselijke tegenstanders daarentegen zijn al snel voorspelbaar, gezien de flinke dosis aan klunzigheid waarmee zij Aloy te lijf gaan.

Nog twee minpunten bij deze game: de laadtijden zijn vaak te lang. De verwarrende navigatie stuurt je soms de verkeerde kant op. Een klein overzichtskaartje in beeld zou enorm helpen.

stevig fundament

Horizon Zero DawnGuerrilla Games levert met Horizon Zero Dawn een bijzondere game-ervaring. De postapocalyptische wereld vol met machines is prachtig vormgegeven. Het verhaal gaat diep en je komt als gamer interessante religieuze elementen tegen. De confrontaties met vijanden zijn goed opgebouwd. De gamer kan de spelervaring personaliseren naar eigen smaak, ­dankzij de keuzemomenten en het aanpassen van Aloys uitrusting. De verschillende ­spelelementen sluiten naadloos op elkaar aan. Guerrilla Games heeft een stevig fundament opgebouwd voor een uitbreiding van het verhaal. Hier wordt in het slotstuk immers naar gehint.

best verkopende game
De game Horizon Zero Dawn is binnen twee weken 2,6 miljoen keer verkocht. Daarmee is ze de best verkopende game voor de spelcomputer PS4. Ook de reviews zijn lovend; gemiddeld scoorde de game 89 van de 100 op reviewverzamelsite metacritic.com.

Met Horizon Zero Dawn slaat de Amsterdamse gamestudio Guerrilla Games een nieuw pad in. Eerder werkte de gamemaker aan de schietspelserie Killzone.

In 2010 startte Guerrilla Games met het maken van Horizon Zero Dawn. Het begon met een oproep aan alle medewerkers om nieuwe game-ideeën te pitchen. Een van de medewerkers bedacht de Horizon-wereld met dierlijke machines. De studio koos ervoor dit idee uit te werken. Op dit moment werken er 200 mensen bij Guerrilla Games, waaronder tekenaars, programmeurs, muzikanten en producers.

verwijzing naar Bijbel
Opvallend genoeg is er een Bijbelse referentie te vinden in Horizon Zero Dawn. In de spelwereld liggen audio-opnames die zijn opgenomen door bewoners van de oude wereld. In één van de audiobestanden bespreekt een bewoner het Bijbelboek Openbaring en legt hierbij de link tussen de voorspellingen uit dit boek en de gebeurtenissen die om hen heen gebeuren.

Het is voor games niet ongebruikelijk om te kiezen voor een postapocalyptische setting. In de gameseries ­Fallout en Metro hebben kernwapens de wereld vernietigd. In The Walking Dead en The Last of Us hebben zombies de wereld overgenomen.

Horizon Zero Dawn

Guerrilla Games. PS4. € 66,95 16+

Beoordeling: ★★★★✩

guerrilla-games.com/play/horizon

Auteur: Daan de Kroon

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.