12+, OS X, PC

6 december 2013

WOW: Mists of Pandaria – WOW naar Azië

Het wereldwijde online rollenspel World of Warcraft (WoW) krijgt dinsdag een nieuwe uitbreiding: Mists of Pandaria.

Met zo’n tien miljoen betalende spelers is WoW al jarenlang de grootste. Maar het ledental loopt terug, vooral in Azië. Nu is er een nieuwe uitbreiding en die speelt zich af in Azië – panda’s leven en vechten tussen oosterse huizen en bamboebomen. World of Warcraft staat ook bekend als een game waar mensen verslaafd aan raken. Zelf heb ik daar geen last van.

De miljoenen spelers zijn ook lang niet allemaal verslaafd. Ik zie wel het recept voor een verslaving: er gaat al snel veel tijd in de game zitten. Je krijgt constant een kleine uitdaging, waarbij je jezelf verbetert en dat geeft een positief gevoel. Dat is natuurlijk heel verleidelijk als je echte wereld moeilijk is.

Variatie

De game biedt bijna eindeloos veel levels en daarnaast nog allerlei opdrachten die je in een groep moet uitvoeren om te slagen. De groep kan druk zetten om te blijven spelen. Aan de andere kant leer je ook samenwerken in zo’n groep. De variatie aan opdrachten en speelwerelden is zo groot dat het spel totaal niet verveelt. De game verandert voortdurend: het ene moment moet je onder water een draak verslaan, dan op het land aanvallers de doorgang beletten, dan op palen die uit het water steken vechten met andere panda’s. Knap gedaan.

De game draait om het verslaan van tegenstanders, maar de tekenfilmstijl en de afwezigheid van bloed maken dat geweld niet overheerst. Het is belangrijker om tactisch te werk te gaan met de jouw beschikbare middelen, dan te gaan knokken. Bij WoW is het doel jezelf zo sterk mogelijk te maken en nieuw land te ontdekken.

12+

Er zijn gewelddadiger games te spelen dan WoW, ook in de leeftijdgroep 12+. Ik zou een kind van twaalf dit spel niet laten spelen; het is te onoverzichtelijk en te eindeloos. Vanaf veertien jaar zou ik het toestaan, met gebruik van de tijdslimiet die ouders kunnen instellen. Boven de zestien zou ik in goed onderling overleg het spel zelf laten spelen en de speltijden laten toesturen. Kortom, een zeer onderhoudende game, maar let wel op de tijd en de intensiteit waarmee je speelt.


World of Warcraft: Mists of Pandaria

Blizzard, PC, 34,99 euro (als je eerdere versies al hebt) + 13 euro per maand.

Waardering: ★★★★✩
Geweld: ★★★✩✩

website World of Warcraft

Auteur: Marieke Westerterp

Eerder verschenen op: nd.nl