12+, PC, PS4, Switch, Xbox One

12 januari 2018

Syberia 3: een prima avontuur

Na een ruim decennium herrijst de Syberia-serie uit de as met dit derde deel. De eerste twee delen van de hand van de Belgische striptekenaar Benoit Sokal werden bekroond met diverse prijzen. In de 13 jaar afwezigheid is er qua game-technieken nogal wat veranderd. De derde game doet een beetje onder voor games van deze tijd. De personages ogen houterig en de monden stroken net niet met het stemgeluid. De gamepers oordeelde daarom vrij negatief. Maar juist bij een adventure-game zijn de technische mankementen wat sneller te vergeven omdat ontdekken en het verhaal beleven vooropstaat. Syberia 3 blijft een prima adventure-game dankzij sterke personages, het verrassende verhaal en aardige puzzels.

Syberia 3verroest pretpark

De stoere, slimme advocate Kate Walker strandt in een psychiatrisch ziekenhuis en ontdekt dat de nomadische bevolkingsgroep Youkols het leven onmogelijk gemaakt wordt. Ze leven al eeuwen in harmonieuze samenhang met mammoeten. Deze bedreigde dieren maken een trektocht over de Siberische steppen om te broeden op een speciale plek.

Sinds de laatste trektocht is de moderne hoogtechnologische wereld dit gebied binnengekomen. Maar na een nucleaire ramp blijft een disfunctionerende wereld over met bijvoorbeeld een verlaten, verroest pretpark.

De trektocht van de mammoeten met de Youkols strandt bij een meer dat maar niet bevroren raakt. De overtocht is onmogelijk. Ondertussen worden de Youkols gemangeld en tegengewerkt in Russisch aandoende administratie. De plaatselijke bevolking beschuldigt de nieuwkomers van stelen en de economische neergang.

Syberia 3Kate’s leven is net gered door de Youkols en dus besluit zij de aandoenlijk grinnikende, dwerggrote Youkols te redden.

Via het oplossen van puzzels kan ze uit het psychiatrisch ziekenhuis ontsnappen en wil ze de overtocht van de Youkols en hun mammoeten bewerkstelligen.

Ondertussen moet ze uit handen blijven van de soldaten. In de wonderlijke wereld van Syberia verweeft Benoit Sokal sterke personages in een gelaagd verhaal met verrassende plotwendingen. Neem de karaktervolle kapitein Odo, die zijn orders verzaakt en zijn verdriet daarover verdrinkt in de wodka. Wel grijpt hij de tweede kans om zijn plicht te doen. Of de gemene dokter Olga, die haar patiënten gevangenhoudt in het psychiatrisch ziekenhuis.

geloof

Geloof in techniek speelt een grote rol. Daarnaast is er een bijrol voor het bijgeloof van de Youkols, met biddende sjamanen en een man met een spirituele taak. Syberia 3 bekritiseert het geloof in techniek door de beperkingen te tonen: de dreigende ondergang van de mammoeten en de nucleaire ramp.

De onderliggende vraag is: mag een volk de vooruitgang afwijzen? Een lastige vraag voor de moderne mens. De meer ontwikkelde mens denkt te weten wat beter is voor een ander en heeft vaak de onbedwingbare neiging om dat ook op te leggen aan de ander.

Maar zijn de Youkols echt beter af als ze de moderne technologische levensstijl overnemen waarbij een diersoort het onderspit delft?

Deze game valt op door de zwakkeren te beschermen, zonder echt geweld te gebruiken, maar juist met slimheid en diplomatie. Wie ervoor kiest om zich niet te storen aan de technische onvolmaaktheden, beleeft met deze game een mooi avontuur met aardige puzzels.

Syberia 3
Microids, PS4, Xbox One, pc, Switch (komt), vanaf € 25 12+

Beoordeling: ★★★★✩

Geweld: •••••

syberia.microids.com

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.