12+, 3+, 7+, PC

7 december 2018

Roblox: De gevaarlijke vrijheid van de chat

Roblox is een laagdrempelig online platform waar kinderen hun fantasie kunnen gebruiken om games te spelen en te maken. En om met elkaar te chatten. Maar kijk uit voor mensen met foute bedoelingen.

Als je aan een klas vraagt welke games kinderen tegenwoordig spelen, zal Roblox tussen de antwoorden zitten. Wat is Roblox? En waar moet je als ouders op letten?

Wat is Roblox?

Roblox is geen gewone game als Fortnite of Mario. Roblox is een gameplatform waar kinderen veel leuke kleine games kunnen vinden én zelf kunnen maken. Bijvoorbeeld racegames, dierengames, restaurantgames of vechtgames. Het Roblox-platform heeft een leeftijdsadvies van 7 jaar en ouder.

Het is voor kinderen gemakkelijk om in te stappen in de gratis games van Roblox. Je downloadt de gratis app of software, logt in en klikt op een game. Ik probeer het zelf uit en heb binnen een minuut een dierenspel met een schattige hond als huisdier in een wereld bezaaid met munten. In een andere game krijg ik eerst uitleg over het springen en pakken van extraatjes, zogenaamde power-ups. In de derde game zit ik met vier onbekenden in een wedstrijdje en strijden we om wie het eerst een parcours heeft afgelegd. De wereld is korrelig, de poppetjes zijn lego-achtig, maar niet zo vierkant als bij Minecraft.

Roblox-games maken

De gratis spellen zijn gemaakt door kinderen of volwassenen met de gamemaker-software van Roblox. Met enige moeite kan er een speelbaar spel gemaakt worden. Een deel van de spellen is echter nauwelijks speelbaar. Via de duimpjes omhoog onder een spel wordt het kaf gescheiden van het koren. Kinderen zullen vaak spelen wat hun vriendjes ook spelen. Het is mogelijk een vip-server op te zetten zodat je alleen met je vriendjes speelt.

Als vierde tref ik een Spiderman-game waarbij het toch vooral lijkt te gaan om het verdienen van geld. Hoewel alles gratis lijkt, kunnen met Roblux (het geld in de game) wel allerlei spullen gekocht worden. Wie te weinig Roblux heeft, kan met echt geld bijkopen. Dat is verleidelijk voor veel kinderen. Het is ook mogelijk via een abonnement maandelijks extra Roblux te kopen.

pesten via de chat

RobloxRoblox biedt veel vrijheid: het is gemakkelijk chatten en vrienden maken. Elk profiel dat ik aanklik, gaat ermee akkoord om mijn vriend te worden, zonder dat ze iets bij me navragen. Die kinderen zien waarschijnlijk niet dat ik een volwassene ben en reageren behulpzaam op mijn vragen. Toch zou het kunnen dat ik kwade bedoelingen heb…

Hoe veilig is de chat van Roblox?

Vrijheid komt met verantwoordelijkheid. Veel kinderen kunnen dat nog niet aan. Jonge Roblox-spelers hebben het nodig dat hun ouders over hun schouder meekijken. Niet alleen om kinderlokkerij te voorkomen, maar ook vanwege pesten. Ik zie veelvuldig ‘report’-knoppen staan bij de chat, wat overduidelijk aangeeft dat pesten of schelden een issue is op Roblox. De chats worden gefilterd op Engelstalige schuttingtaal en scheldwoorden, maar mijn Nederlandse scheldwoorden komen wel gewoon op het scherm. En daarbij telt: pesten kan ook zonder het gebruik van scheldwoorden.

Vanwege de populariteit van de game is Roblox niet in staat om de chats zelf te controleren en reageert het dus op de meldingen die gebruikers doen. Echter, niet elk kind zal goed kunnen inschatten wat gerapporteerd kan worden.

Het is dus goed om als ouder daarover te spreken met je kind én om hun te vragen of ze naar je toe komen als ze iets meemaken wat niet leuk is. ■

‘nog niet zelfstandig’

‘Mijn zoon Boas van 9 speelt regelmatig politie en boefje en pizzabakken op Roblox’, vertelt Gerrie Fijnvandraat uit Bennekom. ‘Ik kijk mee en controleer soms de vriendenlijsten bij mijn zoons. Ze zijn nog niet zelfstandig op dat gebied. Sinds we verhuisd zijn, staat de computer bewust beneden.’ Geregeld spreekt ze met haar zoons over de digitale gevaren: ‘Bijvoorbeeld over iedereen toevoegen op Instagram of Facebook. Aan Boas leg ik regelmatig uit waarom hij geen Fortnite mag spelen. Dat is lastig want ‘iedereen speelt het’. Gelukkig spelen er ook kinderen in de klas Roblox.’ Ze wist niet van de gevaren van de chat: ‘Ze gebruiken bij ons Skype om contact te leggen met de vriendjes.’

‘ben je weleens geil?’

‘Mijn zoon was als negenjarige lekker met de auto’s in de weer in een van de Roblox-games’, vertelt Joanna van den Bos uit Ede: ‘Hij kon net typen en ontdekte dat hij leuke contacten kon krijgen via de chat. Toen wilde ‘xxxgirl’ ook chatten.’ Joanna had meteen argwaan bij de naam en besloot niet de was te gaan doen, maar even mee te kijken.

Haar zoon had niets door. ‘Hij werd uitgenodigd naar een hoekje van de game en daar kreeg hij onder andere deze vraag: ‘‘Ben je weleens geil?’’ Ik heb toen gezorgd dat de computer uit ging en vertelde hem dat deze persoon stuurt in de richting van: ‘heb je zin om te vrijen?’ Haar zoon was perplex: ‘Ik ben heel jong. Dat doe ik toch niet.’

Daarna heeft Joanna uitgelegd dat er volwassenen zijn die een partner zoeken die veel jonger is, soms zelfs een kind. ‘Hij vond dat heel raar. Ik vertelde dat zijn gevoel helemaal klopte. Dat dit raar is en dat volwassenen en ook de politie hier erg op letten. Zoiets begint onschuldig, maar telkens wordt er een stapje gezet.’ Haar zoon is daarna wel voorzichtiger geworden en heeft een tijdje niet op Roblox gezeten. ‘Ik ben graag met mijn zoon in gesprek over wat hij online meemaakt en ik speel Minecraft weleens mee.’

tips voor ouders

  • Kijk geregeld mee en praat geregeld met je kind over de do’s-and-don’ts bij de chat
  • Controleer of je kind met de juiste geboortedatum speelt. De privacy-instellingen verschillen per leeftijd.
  • Schakel de chat zelf uit of stel in dat je kind alleen met vrienden kan chatten.
  • Spreek af wie je kind mag toelaten als vriend en controleer dat.
  • Lees de parents guide die op de ­Roblox-website staat.

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is ook verschenen in het Nederlands Dagblad.

Lees ook: