12+, 3DS, Wii

3 december 2013

The Legend of Zelda: Skyward Sword – Red Zelda

Het nieuwe Zelda-avontuur ligt in de lijn van deel vijf van de serie. De game is veelal een feest van herkenning. Zelfde strekking, andere variaties. Op de Wii komt de besturing vrij precies. Het zwaard volgt echt de bewegingen van de controller en je kunt dus niet maar wat in het wilde weg zwaaien. Dat maakt het spel intenser.

Hoofdpersonage Link begint weer als slimme jongen een wereld te verkennen vol gevaren, monsters, puzzels en doolhoven. Weer zoekt hij prinses Zelda, die nu in een storm is verdwenen. Ondertussen leert hij allerlei handigheidjes: kruipen door mollengangen, harpspelen en de boog, de katapult en de zweep hanteren. Nieuw in het wapenmenu zijn een bladblazer, een vliegennet en een vliegende kever.

Dit grappige extraatje werkt als een spion: het vliegt voor je naar hoogtes om hartjes en diamantjes te verzamelen en het helpt je om hoekjes te kijken. Dat brengt nieuwe uitdagingen, die niet altijd voor de hand liggen. Link vliegt zelf ook, op een forse vogel als hij naar een ander vliegend eiland wil. De ontdekte eilanden worden later in het spel opnieuw gebruikt voor nieuwe vraagstukken. Link neemt het op tegen spinnen, kwallen, slakken, monsters, een lava-hand en één mensachtig personage.

Enigszins blokkerig

De muziek klinkt bekend én verrassenRed Zeldad nieuw. Het gezucht van Link bij het bukken is wat overdreven. Link praat niet; er wordt via teksten in beeld tegen hem gesproken. Dat doet erg oud aan, maar past bij de serie. Het beeld en het feit dat de camera niet altijd goed in te stellen is, versterkt het gevoel dat je met een oudere game te maken hebt. De werelden, zoals vulkanen, bossen en kerkers zijn enigszins blokkerig, maar wel mooi uitgevoerd.

Er zit een doodlopende weg in het spel, maar Nintendo heeft een update beschikbaar. Dit Zelda-deel is erg uitgebreid en dus zijn geld zeker waard. Skyward Sword is een kleurrijk avontuur, spannend zonder realistisch geweld en uitdagend door de creatieve oplossingen die je moet bedenken. Kortom, weer een echte Zelda.


The Legend of Zelda: Skyward Sword

Nintendo, (3)ds en wii, 12+, E 49,95

Waardering: ★★★★★
Geweld: ★★✩✩✩

Website Zelda

Auteur: Marieke Westerterp

Eerder verschenen op: nd.nl