12+, PS3

10 mei 2013

Ni no Kuni. Wrath of the White Witch – Parallelle wereld

In de game Ni No Kuni probeert het jongetje Oliver zijn moeder tot leven te wekken door een meestertovenaar te worden.

Op zijn avonturen wordt hij geholpen door magische hulpjes, zoals Drippy en een spookachtig meisje. Elke persoon heeft in de parallelle wereld een ‘soul mate’. Drippy is in het echt de knuffel die Oliver van zijn moeder kreeg om hem te helpen bij moeilijke momenten. Ni No Kuni betekent tweede wereld en daar strijdt Oliver met zwaarden en magische krachten tegen vele pokemon-achtige dieren en gevaarlijke draken. Hij wordt daarbij geholpen door huisdierachtigen (‘familiairs’), die beter worden als je ze traktaties geeft.

 

Het systeem van vechten werkNi No Kunit eenvoudig en goed. Beeld en geluid bij Ni No Kuni is prima verzorgd. Studio Ghibli, bekend van Japanse tekenfilms, zorgde voor de prachtige anime-tekenfilmstijl, bekend van Pokémon. Zeker het eerste uur lijkt het meer een tekenfilm dan een computerspel. Daarna blijft het een lineair verhaal met veel tekst. De gesprekken buiten de verhaallijn moeten het doen zonder stemmen. De karakters komen desondanks goed uit de verf. Medestrijder Drippy is grappig en behulpzaam.

grens

Als je aankoop van deze game voor je kind overweegt, moet je de vraag beantwoorden waar voor jou de grens ligt van het gebruik van magische elementen. Ligt die bij het controleren van wezentjes die voor je vechten? Vind je het reizen naar een andere wereld een probleem of de band die iedereen heeft met een ander in die parallelle wereld? Oliver strijdt tegen een kwade macht en diverse personages gebruiken hun macht voor het vernietigen van de wereld. Ni No Kuni heeft ook duidelijk goede kanten.

Het belang van een goede familie wordt ondersteund. Oliver probeert zijn overleden moeder te bevrijden en bij verschillende levels moet hij families en mensen herstellen via het herstel van gebroken harten en wanhoop. Zoals een vader die geplaagd wordt door een kwade macht in een nachtmerrie. Ook helpt Oliver de wachters door hun enthousiasme te geven, zodat de poort open gaat. Zo strijdt Oliver voor nobele doelen, maar wel met veel magische krachten.


role-playing (rollenspel)
Ni No Kuni
Ni No Kuni

★★★★✩

Ni no Kuni. Wrath of the White Witch

PS3, Nintendo DS. 12 jaar en ouder, € 59,99

geweld ***

ninokunigame.eu

Auteur: Marieke Westerterp

Eerder verschenen op www.nd.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.