12+, PC, PS4

9 februari 2018

Op ontdekkingsreis met Hob

Hob is een raadselachtige, mysterieuze puzzelgame. De speler krijgt van een robot een mechanische arm om in een kapotte wereld rond te dwalen. Waarom je die arm krijgt, is een raadsel. De gamewereld waarin je rondloopt, ziet er onaf en gebroken uit. Onder het groen steken de ruïnes van oude bouwsels uit: gescheurd en overwoekerd door planten. Er is maar één weg die Hob, de hoofdpersoon, kan lopen. Maar dan ontdekt hij een knop waarmee hij de kapotte wereld weer een beetje in elkaar zet. Waarom? Geen idee. Het mysterieuze verhaal wordt overgebracht via gebaren en de wijzende arm van de robot. Het achterliggende idee is positief: je herstelt de wereld weer tot een prachtige, levendige plek. Dat spreekt aan.

underdog
Hob biedt echt een boeiende ontdekkingstocht in een mysterieuze wereld. Qua spelbeleving heeft de game veel weg van Zelda, waarin ook een jongen puzzelt en vecht om een kwade macht te verslaan. De setting lijkt op de game Horizon Zero Dawn: een verdwenen hoogtechnologische wereld waar een jongere een strijd voert.

De ielige jongen Hob is de underdog die een onoverzichtelijke strijd voert tegen onbekende grote krachten. Hob strijdt met alles wat het magere mannetje heeft: zijn zwaard, zijn slimheid en de mechanische arm. Het heeft iets aandoenlijks als hij op een knop drukt en schrikt, omdat de halve wereld ineens logisch ineenschuift.

Al dwalend, klimmend, springend en puzzelend, herstelt de omgeving zich stukje bij beetje als de speler een hendel kan trekken of met de arm door een muur heen beukt. De vijandige dieren krijgen een optater en een zwaardslag. De giraf, die Hob aait met zijn kop, is een lief karakter. De elektriciteit en de watervoorziening kan weer gebruikt worden. Dat helpt enorm om de wereld terug te brengen naar haar originele staat. Ook de paarse smurrie die delen van de spelomgeving bedekt, moet teruggedrongen worden.

vuurvliegjes
De game blijft steeds verrassen met nieuwe mogelijkheden, nieuwe sferen en nieuwe dieren. Runic Games, bekend van de Torchlight-games, zet echt een prachtige game neer. Door subtiele details als vuurvliegjes en wuivend gras, leeft de omgeving.

Sommige puzzels in de game zijn met logica op te lossen, maar het is vaak niet in te schatten wat het gevolg van een handeling is. Dus is het gewoon een kwestie van uitproberen en aanschouwen hoe de wereld weer in elkaar klikt.

Hob, puzzlegameTerwijl je van alles uitprobeert, ontdek je helaas ook dat de game niet vrij is van fouten. Soms reageren elementen niet of werkt de besturing niet prettig. Opnieuw opstarten helpt, maar er ontstaat vertwijfeling bij de speler. Is deze knop echt niet de oplossing, of is dit een fout in dit potje? Dat maakt de game minder prettig. Het is te hopen dat Runic Games nog doorwerkt om dit op te lossen. De studio is recent gekocht en gesloten door een Chinees bedrijf, maar de game blijft wel ondersteuning ontvangen. Runic Games belooft dat de wereld nog niet het laatste van haar gehoord heeft. Gelukkig start de game snel weer op na een bug en dus kun je snel door met puzzelen. De leeftijdskeuring is aan de hoge kant, waarschijnlijk vanwege de zwaardgevechten tegen de vijandige dieren.

Hoe je deze game moet interpreteren is onduidelijk, omdat het verhaal zonder woorden wordt overgebracht. Het heeft iets filosofisch dat een kwade macht de wereld in zijn greep houdt. De game biedt plezierige puzzels in een verrassende wereld. Veel spelers reageerden positief op Hob, op gameplatform Steam.

Hob
Runic Games. pc, PS4, PSN. Puzzlegame. vanaf € 19,95 12+

Beoordeling: ★★★★✩

runicgames.com/hob

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.