12+, 3DS

31 mei 2015

Op avontuur met Link

Zelda Majora's MaskWat zitten de Zelda-games goed in elkaar; dat is de eerste gedachte na een hernieuwde kennismaking met Zelda Majora’s Mask.

De adventuregame Zelda Majora’s Mask komt voor de derde keer uit op de Nintendo-spelcomputer. De eerste game werd gemaakt voor de Nintendo 64 in het jaar 2000, later werd het spel uitgebracht voor de virtual console in 2009 en nu is de game er voor de Nintendo 3DS.

De tiener Link raakt verzeild in een avontuur in het land Termina, waar de maan binnen drie dagen gaat neerstorten. Termina is een kleine stad met in het midden een klokkentoren. De stad wordt omgeven door een diepe kloof, een berg, een baai en een moeras dat bevolkt is met spinnen, wiebelige wezens en natuurlijk monsterlijke vissen in het water. Om te voorkomen dat de vuil grijnzende maan valt, moet Link het gestolen masker van de kwade machthebber Majora terugbrengen in drie dagen. Om het avontuur te overleven, combineert Link zijn wapens met slimheid. De blonde Zelda-held met blauwe ogen is gewapend met een zwaard, kruisboog en bommen. In de game heeft Link geen idee waar iets te vinden is. Zo moet hij zoeken naar een elfje dat ontsnapt is. Link wandelt rond, geeft zijn ogen goed de kost. Hij luistert naar de tips van de bewoners van Termina. En hij maakt vrienden om uiteindelijk van hen te leren. Al doende groeit de jongeman toe naar zijn heldenrol in dit epos.

Zelda Majora's Masktijd

Vergeleken met de andere Zelda-games is dit verhaal wat donkerder. Link beïnvloedt de wereld op magische wijze door op zijn Ocarina te blazen. In Majora’s Mask kruipt Link, als hij een masker opzet, in andere karakters om met hun eigenschappen uitdagingen op te lossen. Uiteindelijk krijgt Link de controle over de vier grootste monsters om de finale te kunnen spelen.

Tijd is heel belangrijk in dit avontuur. Link ontdekt dat hij de tijd terug kan zetten, en dan begint het tactische spel om wel genoeg informatie en extra’s te verzamelen en op het juiste moment de tijd terug te zetten. Het tijdselement maakt de speurtochten moeilijker en boeiender. Ook schrijft Link in zijn notitieboek op wanneer de bewoners wat doen. Deze hulp was niet aanwezig in de eerdere edities van dit spel. Verder zijn er in de nieuwe versie meer plekken toegevoegd waar de game opgeslagen kan worden.

Zelda Majora's Mask
Het knappe van Zelda is dat de speler meerdere speurtochten tegelijk kan spelen in dezelfde grote ruimte. Daardoor word je niet gedwongen het pad af te lopen dat de game voor je heeft bedacht. Zo biedt bijvoorbeeld het marktplein je verschillende uitdagingen en blijft het dus boeiend. Dat Nintendo de game al in 2000 zo bedacht heeft, pleit voor de kwaliteit die de Japanse gamemaker levert. Echt goede games blijven leuk, ook al komen ze voor de derde keer uit. ■

Majora’s Mask
nintendo.nl

Auteur: Marieke Westerterp
Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.