12+, Android, iOS, OS X, PC

3 december 2013

Oil Rush

Een atoombom heeft de wereld onder water gezet, waardoor olie het belangrijkste goedje op aarde is geworden. In de strategiegame Oil Rush draait de strijd om olieplatforms.

Per kaart zijn er een stuk of vijf en die moet je in handen zien te krijgen. Daarvoor krijg je snelle, beweeglijke piranha­bootjes, die je met een paar klikken naar een te veroveren doelwit stuurt. Je moet wel een beetje nadenken over wat je doet. ‘Want als je je basis onbewaakt laat, wordt die ingepikt door je tegenstander’, weet Bram Aalbers.

En dan begint het tactische spel. Wat val je het eerst aan en met hoeveel schepen en vliegtuigen? Zorg dat je genoeg olie verdient om je vloot verder te ontwikkelen, zodat je zeemacht sterker wordt. Opvallend genoeg kost het bouwen van de kleinste vliegtuigen en boten niets. Verder valt de besturing op: Verder valt de besturing op: je kunt 25, 50 en 100 procent van je vloot ergens op af sturen. Ook de beelden zijn opvallend goed. De zwarte zee golft, gebouwen en je zeemacht zien er realistisch en gedetailleerd uit.

afwisselend

De gevechten ogoilrushschipeiland_800x500en spectaculair. Druk schietende vliegtuigen cirkelen rond de eveneens fel schietende boten, die snelle manoevres maken om de tegenstander ook in de flank te raken. Voeg daarbij de bovendrijvende mijnen, de rookwolken van de ontploffingen op het platform of fort en dan is het bal. Het geluid ondersteunt de actie en dat maakt het echt mooi om te bekijken. Dat doe je ook vooral want je hoeft niet direct te schieten, maar alleen je boten het gevecht in te sturen. Knap gedaan van de makers.

Bram speelde dit spel zo’n twintig uur en vindt het best leuk. ‘Vooral als je de eerste keer nog aan het uitzoeken bent hoe het allemaal moet.’ Hij zou er wel 20 euro voor betalen. Toch raadt hij Oil Rush niet aan bij zijn vrienden, want na het uitzoeken wordt het al snel saai. De missies zijn wel afwisselend: soms verdedig je drie bases, een andere keer val je aan op de basis van de vijand.

verhaallijn

De game stuurt opvallend makkelijk doordat veel dingen automatisch gaan (zoals het produceren van je vloot), maar is daardoor minder uitdagend. Bram vindt het jammer dat de boten blijven draaien rond een olieplatform en dat je ze niet in stelling kunt brengen om een doorgang te verdedigen. Oil Rush is te spelen in een verhaallijn, waarbij je meteen leert hoe de game werkt, of als vrij spel, waarbij je speelt tegen de computer of tegen anderen. Altijd speel je online met een aanmelding bij gamenetwerk Steam.


Oil Rush

Unigine Corp, 12 jaar en ouder, € 19,99

Waardering: ★★★✩✩
Geweld: ★★✩✩✩

Website Oil Rush

Auteur: Marieke Westerterp

Eerder verschenen op: nd.nl