12+, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

29 december 2013

Need for Speed Rivals – Achtervolgd door Ferrari’s

Need for Speed komt met een vermakelijke nieuwe racegame genaamd Rivals.

De speler kan de kant van de politie of de racer kiezen. Wat men ook kiest, het is een erg mooie mix van snelheid, achtervolgingen en driften in een uitgestrekte omgeving.

Allereerst ziet de omgeving er prachtig uit. De spelwereld is groot en gevarieerd, van woestijn tot besneeuwde bergtoppen. De speler kan op uitgestrekte vlaktes rijden en een paar minuten later de bochten aaneenrijgen in de bergen. Zowel een beginnende speler als een gevorderde kan zich uitleven met Rivals. Met een beetje oefening zijn de supercars op hoge snelheid door de prachtige bochten te sturen. Het racen met de wagens is makkelijk en leuk. Weer zijn er verborgen ‘shortcuts’ te vinden maar deze blijven beperkt in vergelijking met de voorgaande delen.

Ferrari

Nieuw in Rivals is deNEED FOR SPEED RIVALS_KOENIGSEGG COP CAR technologie waarin zowel racer als politie zich van zijn tegenstander kan ontdoen. Als racer verdien je meer punten verdienen door langer te blijven racen. Je ‘heat level’ wordt dan hoger. Wordt je gepakt, dan ben je al je punten kwijt. Dit zorgt voor een spannende ervaring wanneer de racer op de hielen wordt gezeten door Ferrari en Bugatti politiewagens. Des te leuker voelt het om als politieman de racer van de weg te beuken wetende dat jij zijn punten steelt. Ook werk je zo als speler naar nog betere en krachtige hulpmiddelen toe om je doelstellingen te halen. Dat maakt dat je wilt blijven spelen.

In Need for Speed Rivals speelt de speler speelt samen met computergestuurde spelers en echte andere personen in één spelwereld. Races, achtervolgingen of ontsnappingen kan men dus samen met anderen doen. Maar vaak zijn spelers toch een eindje verderop hun eigen ding aan het doen vanwege de grote spelwereld. Een andere leuke functionaliteit is het tweede scherm. Via dit tweede scherm kan je zien hoe je vrienden presteren en heb je de mogelijkheid om ze te helpen door hun auto repareren of nitro aan te vullen. Jouw rivalen kan je juist tegenwerken door opeens wegversperringen te plaatsen. Zelfs als je de game niet speelt, ben je er alsnog mee bezig.

Tunen

Een populaire functie waar de meestNEED FOR SPEED RIVALS_PORSCHE GT3 (1)e fans regelmatig om vragen is niet echt terug te vinden in Need for Speed Rivals; het tunen of stoerder maken van auto’s. Sinds Underground 1, Underground 2 en Most Wanted is het voor de meeste fans duidelijk dat Need for Speed moet bestaan uit het tunen van je wagen en hiermee de straten moet veroveren zonder in handen te vallen van de politie. Rond dit idee zijn de meeste populaire games uit de Need for Speed serie gemaakt. Rivals echter niet. Als racer is het mogelijk om je wagen te upgraden door prestatieverbeterende onderdelen te installeren. Het aanpassen van uiterlijk van de auto is in vergelijking met vorige delen zeer beperkt. Tunen kan ook wat zinloos aanvoelen omdat nieuwe auto’s in een hoog tempo aan de orde komen.

Need for Speed Rivals is een vermakelijke combinatie van Most Wanted en Hot Pursuit. De mooie graphics van zowel auto en omgeving gecombineerd met de toegankelijke gameplay die de gebruiker vloeiend door de spelwereld laat racen werkt verslavend. Minpunt is de eentonigheid die er na verloop van tijd toch insluipt. Het aantal soorten races is beperkt en je switcht vrij snel tussen auto’s waardoor het behalen van een bepaalde auto niet echt een prestatie is. De spelwereld voelt toch wat leeg en onbevolkt maar daar tegenover staat wel een erg mooi gemaakte omgeving.

In het kort: Need for Speed Rivals ziet er gelikt uit, speelt lekker weg en daagt de speler uit net wat verder te gaan in creatieve nieuwe spelvormen. In een avontuur vol actie, snelheid en brute kracht is deze game ook nog eens vrij van grof taalgebruik (de game heeft dan ook een 12+ rating). Een verademing in vergelijking met de meeste andere games.


Need for Speed Rivals

EA, racegame, PS3, PS4, Xbox 360, PC, Xbox One, €59,95 12+

Waardering: ★★★✩✩
Geweld: ✩✩✩✩✩

Website Need for Speed Rivals

Auteur: Joël Nahuis
Eerder verschenen op: nd.nl