12+, PS4, Xbox One

8 november 2019

Kingdom Hearts 3: Vrolijk spel, maar niet voor de jongste gamers

Kingdom Hearts 3 heeft ontzettend lang op zich laten wachten, maar nu kunnen de schare trouwe fans en andere gamers zich eindelijk weer storten in de kleurrijke gamewereld.

In Kingdom Hearts passeren talloze bekende Disneypersonages en -werelden de revue. Van Hercules tot Ratatouille en van Big Hero 6 tot Frozen, alles komt aan bod. Deze personages blijven gelukkig ook in hun karakter. Zo hoeft de speler niet de vechten met Rémy uit ­Ratatouille. Voeg dat samen met het onwijs kleurrijke design van de game en de speler kan het niet anders laten dan vrolijk worden van deze game. Kingdom Hearts is meer dan de cartoon-Disneyfiguren. Ook Captain Jack Sparrow van Pirates of the Caribbean komt terug en de game bevat een aantal Japansachtige personages.

Verwarrend verhaal in Kingdom Hearts

De premisse van het derde deel uit deze reeks is vrij simpel. Je speelt met een personage dat je als speler volledig en van boven kan zien (het third-person perspective). Met een grote sleutel als wapen gaat de speler de strijd aan tegen slechteriken. Het verhaal is – en niet ­alleen voor nieuwkomers in de serie zoals ondergetekende – op zijn minst verwarrend. Echter, de essentie is vrij simpel en makkelijk vast te houden. Vecht met het licht tegen het duister. Alle andere verhaallijnen zijn op zijn zachtst gezegd moeilijk te volgen. Tel daar de amateuristische en ver van vloeiende dialoog bij op en je hebt genoeg reden om de filmpjes tussendoor over te slaan.

Spectaculaire gevechten in Kingdom Hearts

Het oog wil ook wat, en dat heeft ontwikkelaar Square Enix goed begrepen. In de gevechten, waar het gros van de gameplay uit bestaat, is er de ene na de andere spectaculaire aanval die de speler kan inzetten, die het gevoel geeft alsof de speler zich in een kermisattractie bevindt. Verder is de gameplay bij vlagen makkelijk, maar verre van simpel. De stroom aan te leren knoppencombinaties blijft maar doorgaan in de eerste uren van de game, wat overrompelend voelt. In praktijk is de basis snel te leren en zijn lang niet alle vaardigheden continu nodig.

In feite is de algemene moeilijkheidsgraad dus vrij laag en deze schommelt niet te veel, al wordt dit misschien anders gepresenteerd. De talloze en zeer gevarieerde minigames (zoals koken en dansen) en de epische eindbaasgevechten maken de gameplay vlot en gevarieerd. Het geeft zeer veel voldoening wanneer een groot rotsmonster dan eindelijk definitief tegen de vlakte valt.

Het ontbreken van een echte moeilijkheidsgraad en de overvloed van Disney-personages maken dit spel ook geschikt voor kinderen. Vaak genoeg komt de in te drukken knop ter ondersteuning in beeld te staan. Het kindvriendelijke karakter van het spel en de kleurrijke animaties zouden ervoor kunnen zorgen dat ouders met hun kinderen het spel kunnen spelen en dat beide partijen daar plezier aan zouden hebben. Er is echter (nog) geen lokale multiplayer-modus, dus daadwerkelijk samen spelen is er niet bij. Wellicht dat de ontwikkelaar deze nog toevoegt.

niet voor de jongste gamers

Ook al is Kingdom Hearts qua thema en opzet kinderlijk, het vechten staat wel centraal. Het is niet zo kindvriendelijk als Super Mario Odyssey of Donald Duck Quack Attack waar het rennen en springen door levels heen de kern is. De spanning in de game kan voor een 6-jarige te heftig zijn, ook al wordt het vechten tegen de stripfiguren niet expliciet in beeld gebracht. Verslagen vijanden lossen als het ware op in het niets. Oftewel: Kingdom Hearts 3 leent zich goed voor jonge gamers, maar niet voor de jongste gamers. De Pegi-rating is 12 jaar en ­ouder, in Amerika 10 jaar en ouder.

Kingdom Hearts 3 is kortom een heel vrolijk spel vol met Disneypersonages en -werelden, dat door de variatie, personages en sfeer een handjevol minpunten volledig goedmaakt.

Kingdom Hearts III

Square Enix, PS4, Xbox one, 12+

Beoordeling: ★★★★✩

Auteur: Joël Mulder

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.