12+, OS X, PC, PS3, Xbox 360

10 december 2013

Port Royale 3 – Grijp de macht!

Welke games zijn nou leuk voor jongens tussen 12 en 16 jaar zonder meteen erg veel geweld te bevatten? Bram Aalbers (15) probeerde het strategiespel Port Royale 3 en dat beviel.

Je speelt in Port Royale 3 de gouden eeuw na en probeert op allerlei manieren de machtigste man van het gebied te worden. Maar hoe? Kies je voor een vredelievende benadering of ga je vol in de aanval? Je vaart tussen zestiende-eeuwse Caribische eilanden met een prachtig VOC-schip en probeert goede handel op te zetten tussen de koloniën van Spanje, Engeland, Frankrijk en Nederland. Dat valt niet mee want deze niet altijd even vriendelijke naties willen ook graag onze handelsposten bezetten, desnoods met geweld. En dan zijn er ook nog de piraten die jagen op je koopwaar.

Maker Kalypso Media heeft twee onderdelen waardoor het handelen interessanter is dan bij andere strategiegames. Ten eerste kun je bij het instellen van handelsroutes (wat best onderdeel van de saaie inleiding had mogen zijn) de kapitein een opdracht meegeven: ga voor het meeste profijt of zorg voor grondstoffen. Ten tweede is de prijs van de koopwaar in Port Royale variabel. Is er veel suiker beschikbaar en koop je een klein beetje dan is de prijs laag. Koop je een heleboel suiker op, dan moet je meer per pak betalen.

Vredelievend

Met het geld dat je verdient kun je je macht vredelievend gaan uitbreiden. Zo kun je bouwen in een andere stad, dan krijg je daar een goede naam. Geef je een feest in de kerk of help je iemand uit de kroeg, dan wordt je reputatie in die stad beter. Daarnaast kun je missies uitvoeren, zoals het wegjagen van piraten of het halen van hout voor een stad als daar tekort aan is.

Als je reputatie erg goed is, kun je een vrijwillige machtsovername voorstellen. Erg leuk dat je zo een stad kunt overnemen, maar natuurlijk is een vijandelijke overname ook mogelijk. Vloten kunnen elkaar beschieten op zee, de torens van een stad vernielen of legers aan land zetten om de laatste vijandelijke manschappen uit te schakelen.

Staatsman

Het schepen beschieten is aardig omdat je zelf kiest of je je aanval richt op het slopen van het schip, het kapotschieten van de zeilen of het doden van de manschappen (waarbij je alleen de teller van de manschappen ziet dalen). Zorg wel dat je naast het schip ligt, want anders schiet je mis. Echte zeeslagen worden het niet want er kunnen maximaal drie schepen meedoen. Het bestoken van een stad gaat automatisch en dat is jammer.

Bram vindt het vechten niet goed uitgewerkt. Alle gevechtsacties brengen uiteraard schade toe aan je reputatie. Daalt je reputatie te veel, dan kun je bepaalde steden niet meer in om te handelen. Zo dwingt de game je goed na te denken over hoe je de machtigste man wilt worden. En de game vraagt je je keuze vol te houden omdat het redelijk lang duurt voordat je van onpopulaire vechtersbaas weer een geacht staatsman wordt.


Port Royale

Kalypso Media, PC, Xbox 360, PS3, 12 jaar en ouder, vanaf € 39,95

Waardering: ★★★★✩
Geweld: ★★✩✩✩

Website Port Royale 3

Auteur: Marieke Westerterp/Bram Aalbers

Eerder verschenen op: nd.nl