12+, Android, iOS, PC, PS4, Switch, Xbox One

1 juni 2018

Fortnite verslavend? Nog één potje dan …

Schieten, bouwen en als laatste overblijven. Daar draait het om de korte potjes van de game Fortnite. Deze Battle Royalegame is razend populair, onder youtubers, tieners en kinderen in de hoogste groepen van de basisschool.

–>> Fortnite krijgt een eervolle vermelding in de Top 5 gezinsgames van 2018.

Deze snelrijzende ster Fortnite overtrof binnen een halfjaar de indrukwekkende cijfers van de gamehit van 2017: Player Unknown’s Battlegrounds(PUBG). Hoewel de tekenfilmstijl ervoor zorgt dat de game niet al te serieus oogt, is Fortnite in de basis gewoon een shooter, maar dan wel in een geheel eigen genre: Battle Royale.

Battle Royale

Halverwege 2017 introduceerde Player Unknown’s Battlegrounds het ‘Battle Royale’-genre. In dit speltype wint de speler die als laatste overlevende overblijft op de kaart. Bij Player Unknown’s Battleground worden honderd spelers via een vliegende bus geparachuteerd boven het slagveld. Eenmaal beneden begint de strijd om als enige over te blijven. Ondertussen wordt het speelveld steeds kleiner… Lees hier meer over PUBG.

fortniteDe game Fortnite, waaraan al vijf jaar gewerkt werd, maakte snel een nieuwe ‘Battle Royale’-spelmodus. En met ongekend succes. Binnen een halfjaar mocht gamemaker Epic Games 40 miljoen spelers verwelkomen. Ze overtrof het PUBG-record van ruim 3 miljoen spelers die tegelijkertijd spelen.

De populariteit van Fortnite is goed te begrijpen als je het spel speelt. Het zijn korte intensieve potjes, waarbij de spanning oploopt. De basis van het spel is dat je zo lang mogelijk probeert te overleven door je tegenstanders uit te schakelen, net als bij PUBG. De spelers zien eruit als tekenfilmkarakters met grappige overwinningsdansjes. Als je niet beschoten bent voordat je een wapen vindt, is er een kans. De spanning neemt toe als de overige spelers uitgedund raken en het speelveld telkens een slag kleiner wordt door de storm. Blijf je te lang in de storm, dan ben je dood.

schieten én bouwen

Anders dan bij Pubg kun je in Fortnite ook bouwen: muren met een trap zodat je je kunt verschuilen. Wie genoeg hout en steen bij elkaar hakt, kan razendsnel een muur bouwen om zich te beschermen tegen de rondvliegende kogels. Dat voegt creatieve strategieën toe aan de game: bouw een brug over de tegenstander heen en verras hem van de achterkant. Dit is niet makkelijk. Wie het bouwen een beetje onder de knie krijgt, boekt al snel progressie in het spel. Wie verliest, kan binnen twee minuten in de volgende Battle Bus stappen om revanche te nemen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen in dit heerlijke competitieve en strategische spel.

Is Fortnite verslavend?

De combinatie van geluk en strategie is zo afgesteld, dat je denkt dat het volgende potje beter zal gaan. Dat bepaalt de grote aantrekkingskracht van de game. ‘Nog een potje, het duurt hooguit tien minuten’, denkt de speler, waarna vele potjes volgen en toch de uren verglijden. Fortnite is terecht beoordeeld als geschikt voor 12 jaar en ouder. Hoewel de tekenfilmstijl zorgt dat de game niet al te serieus oogt, is Fortnite in de basis gewoon een shooter. Daarnaast speel je altijd online en met onbekenden. Langer doorspelen is, ondanks de korte potjes, zeer verleidelijk.

Daarmee lijkt de game verslavend. Kinderen raken er best wel in de ban van. Omdat je ook strategieën moet bedenken, zijn kinderen ook buiten de speeltijd nog in hun hoofd met de game bezig. Spelers worden altijd beloond met meer ervaringspunten of xp zodat elk potje, ook als je als eerste neergeschoten bent, je toch nog iets oplevert. Je komt toch dichterbij het volgende level. Wie zijn game-tijd kan beperken, met vrienden blijft omgaan en andere hobby’s naast gamen heeft, zal niet verslaafd zijn. Lees hier tips over het omgaan met games en een interview met een gameverslaafde. Is het gevaarlijk als je kind zo’n schietspel speelt? Wordt je kind daar aggressief van? Daar is de wetenschap nog niet over uit.

Ouders nodig: leeftijdsadvies 12 jaar

Bij andere succesvolle games is het zo dat een paar procent ven de spelers echt verslaafd zal raken. Het ligt er een beetje aan wanneer iemand verslaafd is. Wat meestal niet benoemd wordt, is de vraag: hoeveel jongeren zullen een jaartje blijven zitten omdat ze teveel Fortnite spelen? Dat moet toch voorkomen, maar wordt nergens geteld. De vraag is natuurlijk: blijf je zitten omdat je teveel Fortnite speelt of ga je veel Fortnite spelen omdat het huiswerk niet lukt? Per situatie zal het anders zijn. Daarom is het nodig dat ouders meekijken, met hun kind erover praten én grenzen stellen. Het leeftijdsadvies van PEGI is 12 jaar en ouder. Naast zo’n leeftijdsgrens is het raadzaam ook de tijd die een kind in de game mag steken, te beperken.

Waarom is juist Fortnite zo’n succes?

Naast een game waarin de spelelementen fijntjes samenvallen, kloppen ook de overige voorwaarden voor succes. Allereerst: de game is gratis. (Tegenover 30 euro voor concurrent PUBG). De betaalde versie kost 39 euro. Jongeren kunnen het gratis Battle Royale-speltype downloaden, zonder de creditcard nodig te hebben. Er wordt niet gepusht om meer geld uit te geven, maar de mogelijkheid is er wel. Voor 10 euro koop je een battlepass waarmee je je poppetje mooiere kleren kan geven. Dat is aantrekkelijk voor veel kinderen. Door de battlepas te kopen, wordt je niet sterker. Wel krijg je eerder toegang tot vernieuwingen in de game, zoals een nieuwe kaart of nieuw speldeel.

de seizoenen van Fortnite

Ten tweede is het Amerikaanse Epic Games geen nieuweling: ze dateert van 1991 met games als Unreal Tournament en Gears of War en haar eigen game-maaksoftware: Unreal Engine. Deze ouwe rot weet de razende trein technisch voldoende op de rit te houden. Daarnaast brengt Epic telkens iets nieuws. Nieuwe pakketten bijvoorbeeld, een nieuwe landkaart of een nieuw seizoen. Intussen zijn we bij seizoen 8 waar een deel van kaart is verdwenen onder lava. Eerder was er ook een mysterieuze paarse kubus. Via deze seizoenen heb je als speler telkens een reden om (opnieuw) aan te haken. Afgelopen week maakte het bedrijf bekend 100 miljoen dollar prijzengeld beschikbaar te stellen voor Fortnite-toernooien.

fortniteTenslotte zijn de YouTube- en Twitch-streamers al snel in dit populaire spel gestapt. Ze overspoelen jongeren met massa’s video’s over deze game. De filmpjes geven er creatieve twists aan waar de kijkers van genieten.

Fortnite-filmpjes op youtube: niet te missen

Jongere kinderen zullen zeker in aanraking komen met deze game, omdat het zo’n gigagrote hit is. Als ouders spelen verbieden, zien ze het bij vriendjes of via de vele video’s op bijvoorbeeld YouTube of Twitch. Marketingplatform Matchmade analyseerde miljoenen video’s en concludeerde dat Fortnite in februari 2018 populairder was dan Minecraft met in totaal 2,4 miljard views.

De filmpjes over Fortnite op YouTube zijn voor 12-jarigen lang niet altijd geschikt; veel YouTubers vloeken als zeemannen. Positieve uitzondering is YouTuber Tyler Blevins alias ‘Ninja’. Hij besloot minder te gaan vloeken tijdens zijn streams, met het oog op zijn jongere publiek. Hij geeft zelf leeftijdsbeoordelingen aan zijn video’s, zodat kijkers weten wat hun te wachten staat en hij toch nog video’s kan maken waarin zijn gasten hun ruwe taalgebruik niet hoeven in te slikken. Een voorbeeld dat opvolging verdient, maar ook kritiek oogst.

strip Fortnite

Ook de ‘strip Fortnite’-video’s die te zien zijn op YouTube zijn ongeschikt voor basisschoolkinderen. Op deze video’s zit een vrouw naast een Fortnite-speler. Telkens als hij iemand omlegt, ontdoet zij zichzelf van een kledingstuk. Dat gaat niet door totdat ze naakt is, maar tot aan de suggestie van naakt. Als een video bloot laat zien, wordt hij verwijderd volgens YouTube-richtlijnen. Toch trekt de suggestie van bloot ook een groot publiek.

Fortnite

Epic Games, shooter, PS4, xbox one, pc, 12+ gratis

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is ingekort verschenen in het Nederlands Dagblad.