12+, PC, PS4, Xbox One

1 juni 2018

Fortnite verslavend? Nog één potje dan …

Schieten, bouwen en als laatste overblijven. Daar draait het om in de game Fortnite. De game Fortnite is sinds afgelopen winter razend populair.

–>> Fortnite krijgt een eervolle vermelding in de Top 5 gezinsgames van 2018.

Deze snelrijzende ster overtreft binnen een halfjaar de indrukwekkende cijfers van de gamehit van 2017, Player Unknown’s Battlegrounds(PUBG). Hoewel de tekenfilmstijl ervoor zorgt dat de game niet al te serieus oogt, is Fortnite in de basis gewoon een shooter.

Halverwege 2017 was Player Unknown’s Battlegrounds de eerste game die het ‘Battle Royale’-genre introduceerde. In dit speltype probeer je in één arena tussen tientallen andere gamers als laatste over te blijven door tactisch te spelen. Bij Player Unknown’s Battleground worden honderd spelers via een vliegende bus geparachuteerd boven het slagveld. Eenmaal beneden begint de strijd: wie als enige overlevende overblijft, is de winnaar. Ondertussen wordt het speelveld steeds kleiner … Lees hier meer over PUBG

Fortnite

fortniteDe game Fortnite, waaraan al vijf jaar gewerkt is, maakte snel een nieuwe ‘Battle Royale’-spelmodus. En met ongekend succes. Binnen een halfjaar mocht gamemaker Epic Games 40 miljoen spelers verwelkomen. Ze overtrof het PUBG-record van ruim 3 miljoen spelers die tegelijkertijd spelen (hoewel dat soms wel technische problemen gaf).

De populariteit van Fortnite is goed te begrijpen als je het spel speelt. Het zijn korte intensieve potjes, waarbij de spanning oploopt. De basis van het spel is dat je zo lang mogelijk probeert te overleven door je tegenstanders uit te schakelen, net als bij PUBG. De spelers zien eruit als tekenfilmkarakters met grappige overwinningsdansjes. Als je niet beschoten bent voordat je een wapen vindt, is er een kans. De spanning neemt toe als de overige spelers uitgedund raken en het speelveld telkens een slag kleiner wordt.

bouwen

Anders dan bij Pubg kun je in Fortnite ook bouwen: muren met een trap zodat je je kunt verschuilen. Wie genoeg hout en steen bij elkaar hakt, kan razendsnel een muur bouwen om zich te beschermen tegen de rondvliegende kogels. Dat voegt creatieve strategieën toe aan de game: bouw een brug over de tegenstander heen en verras hem van de achterkant. Dit is niet makkelijk. Wie het bouwen een beetje onder de knie krijgt, boekt al snel progressie in het spel. Wie verliest, kan binnen twee minuten in de volgende Battle Bus stappen om revanche te nemen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen in dit heerlijke competitieve en strategische spel.

De combinatie van geluk en strategie is zo afgesteld, dat je denkt dat het volgende potje beter zal gaan. Dat bepaalt de grote aantrekkingskracht van de game. ‘Nog een potje, het duurt hooguit tien minuten’, denkt de speler, waarna vele potjes volgen en toch de uren verglijden. Fortnite is terecht beoordeeld als geschikt voor 12 jaar en ouder. Hoewel de tekenfilmstijl zorgt dat de game niet al te serieus oogt, is Fortnite in de basis gewoon een shooter. Daarnaast speel je altijd online en met onbekenden. Langer doorspelen is, ondanks de korte potjes, zeer verleidelijk.

Daarmee lijkt de game verslavend. Wie zijn game-tijd kan beperken, met vrienden blijft omgaan en andere hobby’s naast gamen heeft, zal niet verslaafd zijn. Lees hier tips over het omgaan met games en een interview met een gameverslaafde. Is het gevaarlijk als je kind zo’n schietspel speelt? Wordt je kind daar aggressief van? Daar is de wetenschap nog niet uit.

Waarom is de game zo’n succes?

Naast een game waarin de spelelementen fijntjes samenvallen, kloppen ook de overige voorwaarden voor succes. Allereerst: de game is gratis. (Tegenover 30 euro voor concurrent PUBG). De betaalde versie kost 39 euro. Jongeren kunnen de Battle Royale-speltype downloaden, zonder de creditcard nodig te hebben. Er wordt niet gepusht om meer geld uit te geven, maar de mogelijkheid is er wel.

Daarnaast is het Amerikaanse Epic Games geen nieuweling: ze dateert van 1991 met games als Unreal Tournament en Gears of War en haar eigen game-maaksoftware: Unreal Engine. Deze ouwe rot weet de razende trein technisch voldoende op de rit te houden. Daarnaast brengt Epic telkens iets nieuws. Nieuwe pakketten bijvoorbeeld, een nieuwe landkaart of een nieuw seizoen. Telkens heb je als speler een reden om (opnieuw) aan te haken. Afgelopen week maakte het bedrijf bekend 100 miljoen dollar prijzengeld beschikbaar te stellen voor Fortnite-toernooien.

fortniteTenslotte zijn de YouTube- en Twitch-streamers al snel in dit populaire spel gestapt. Ze overspoelen jongeren met massa’s video’s over deze game. De filmpjes geven er creatieve twists aan waar de kijkers van genieten.

niet te missen

Jongere kinderen zullen zeker in aanraking komen met deze game, omdat het zo’n gigagrote hit is. Als ouders spelen verbieden, zien ze het bij vriendjes of via de vele video’s op bijvoorbeeld YouTube of Twitch. Marketingplatform Matchmade analyseerde miljoenen video’s en concludeerde dat Fortnite afgelopen februari populairder was dan Minecraft met in totaal 2,4 miljard views.

De filmpjes op YouTube zijn voor 12-jarigen lang niet altijd geschikt; sommige YouTubers vloeken als zeemannen. Positieve uitzondering is YouTuber Tyler Blevins alias ‘Ninja’. Hij besloot minder te gaan vloeken tijdens zijn streams, met het oog op zijn jongere publiek. Hij geeft zelf leeftijdsbeoordelingen aan zijn video’s, zodat kijkers weten wat hun te wachten staat en hij toch nog video’s kan maken waarin zijn gasten hun ruwe taalgebruik niet hoeven in te slikken. Een voorbeeld dat opvolging verdient, maar ook kritiek oogst.

strip Fortnite

Ook de ‘strip Fortnite’-video’s die te zien zijn op YouTube zijn ongeschikt voor basisschoolkinderen. Op deze video’s zit een vrouw naast een Fortnite-speler. Telkens als hij iemand omlegt, ontdoet zij zichzelf van een kledingstuk. Dat gaat niet door totdat ze naakt is, maar tot aan de suggestie van naakt. Als een video bloot laat zien, wordt hij verwijderd volgens YouTube-richtlijnen. Toch trekt de suggestie van bloot ook een groot publiek.

Fortnite

Epic Games, shooter, PS4, xbox one, pc, 12+ gratis

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.