12+, PS4

14 november 2018

Dragon Quest 11: Echoes of an Elusive Age

De game Dragon Quest 11: Echoes of an Elusive Age is een onbeschaamd ouderwets Japans ­rollenspel. De meest recente versie verschilt in de kern niet veel van het eerste deel uit de spelreeks, dat 32 jaar geleden verscheen.

Nog steeds verkent de speler de wereld vol kastelen, ridders en draken terwijl hij vijanden ­verslaat door beurtelings de juiste keuzes te maken uit een gevechtsmenu. Dragon Quest, een gamereeks die vooral in Japan populair is, speelt niet alleen heerlijk weg, maar oogt kleurrijk en is in de kern optimistisch van toon. Daarmee onderscheidt het zich in een trend van grauwe, ­gewelddadige en soms deprimerende spellen in dit genre.

Het plot is een klassiek heldenepos: de held ontdekt dat hij een bijzondere lotsbestemming heeft waarbij hij op het strijdtoneel tegenover zijn aartsvijand komt te staan met als doel de wereld te redden.

Dragon Quest begint met de hoofdrolspeler die je zelf een naam mag geven. Ik kies Sam. Als baby is Sam ternauwernood ontsnapt aan kwade machten die het op hem en zijn ouders hebben voorzien. Drijvend in een mandje wordt hij uit de rivier gevist door een oude man. Dit doet denken aan het prille begin van Mozes. Sam groeit vervolgens op in een dorpje in de fictieve wereld Erdrea. Daar ontdekt hij dat hij de ­Luminary is, de reïncarnatie van een legendarische held. Het kwaad is teruggekeerd en Sam gaat op pad om het te bestrijden. Verschillende mensen sluiten zich bij hem aan.

Dragon Questvloeiende animaties

In dit vrij voorspelbare verhaal zijn het de charmante personages die blijven boeien doordat je gaandeweg hun geheimen ondekt. De uitstekend geschreven Engelstalige dialogen worden door goede stemacteurs zo neergezet dat de karakters echt tot leven komen.

Dragon Quest oogt als een prachtige interactieve tekenfilm met vloeiende animaties en gedetailleerde omgevingen. Dat is het werk van tekenaar Akira Toriyama, bekend van animatieserieDragonball Z. De steden die je bezoekt zijn groot en levendig. De gevechten vol ­wapengekletter en magische spreuken worden fraai in beeld gebracht. De strijd is niet heel agressief door het beurtelingse stoten en de cartoon-stijl. Verslagen vijanden vallen neer zonder bloederigheid en verdwijnen.

De muziek komt niet goed uit de verf. De ­geluidskwaliteit laat te wensen over. De bombastische soundtrack past dan wel bij de sfeer van de game, maar er is veel herhaling van ­muziekstukken.

Als Sam zich door de Erdrea begeeft, is snel duidelijk of hij op de goede weg is. Gemarkeerde personages geven graag de volgende hint. Wanneer een personage een level stijgt, krijgt hij punten die je kunt inwisselen voor nieuwe vaardigheden. In een gevecht met een eindbaas kom je er vlug achter of je voldoende ­ervaring hebt om hem te verslaan. Wanneer je veel sterker bent dan de vijanden, rennen ze van je weg. Het loont om ieder teamlid zich te laten specialiseren in een categorie. Wanneer een speelstijl niet bevalt, kun je de punten herverdelen. Deze prettige flexibiliteit nodigt uit tot experimenteren.

Bij Dragon Quest duurt het ruim 50 uur voordat je de aftiteling ziet. Toch kun je tot 100 uur zoet zijn met extraatjes. In Japan is de gameserie enorm populair. Een hardnekkige mythe vertelt dat het in Japan verboden is om een Dragon Quest-game op een werkdag uit te brengen om vals ziekteverzuim te voorkomen.

Dragon Quest 11 is te veel een nichegame om hier verkooprecords te breken. Maar de liefhebber van het genre wacht een lekker ouderwetse game boordevol uitdagende gevechten tussen boeiende personages in een fraaie spelwereld.

Dragon QuestDragon Quest 11: Echoes of an Elusive Age

Square Enix, PS4, vanaf € 47, 12+

Beoordeling: ★★★★✩

dragonquest.square-enix-games.com

Auteur: Samuël Gerrets

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.