12+, 3DS, OS X, PC, PS3, Wii, Xbox 360

5 december 2013

Brave – Dappere prinses

Een heldhaftig meisje dat een band met haar moeder op moet bouwen, is niet echt een goed verhaal om gamers te overtuigen.

Dus heeft Disney het verhaal van de film Brave ietwat aangepast in de videogame. Prinses Merida is nogal een vrijgevochten, type terwijl haar moeder wil dat ze een keurige prinses is. In een kwade bui heeft prinses Merida bij een heks afgedwongen dat haar moeder omgetoverd wordt in een beer. Tot zover is het verhaal hetzelfde. In plaats van een band opbouwen moet je in de game duistere krachten en wezens verslaan om je moeder terug te krijgen.

Magie is vrij sterk aanwezig in deze game. Disney gebruikt vaker heksen en tovenaars in films, maar in deze game is het nogal centraal. Het verhaal draait om een steencirkel, die je van een donkere kracht moet ontdoen. Je verzamelt amuletten van de vier aardkrachten, waardoor je krachten krijgt die sommige wezens makkelijker verslaat.

eenvoudig

Disney zal geschrokken zijn dat de Pegi-leeftijdskwalificatie voor de game 12 jaar en ouder is geworden (in Amerika 10 jaar en ouder). Met de verschillende moeilijkheidsgraden is de game duidelijk ook bedoeld voor jongere kinderen. De film Brave is vanaf 6 jaar geschikt geacht. Het verslaan van enge monsters is echt wel wat heftig voor zesjarigen.

Twaalfjarigen wandelen echter door het spel heen. Deze actie-avontuurgame is simpel opgezet. Slaan met je zwaard doe je met een druk op de knop. En de boog hoef je alleen te richten. De puzzels die in het spel zitten, zijn eenvoudig op te lossen. De camera verklapt welke weg je op moet.

Moeilijkheidsgraad

De beelden zijn wat lineair; bijna altijd loop je van links naar rechts. Het gebruiken van een bijzondere kracht om een tegenstander meer schade toe te brengen is het enige wat moeilijker is. Bij de hoogste moeilijkheidsgraad moet je dat wat vaker gebruiken. Beeld en geluid zitten overigens prima in elkaar, zoals te verwachten bij Disney.


Brave

Disney Interactive, Xbox, PS3, Wii, PC, DS, vanaf 29,99 euro, 12 jaar en ouder

Waardering: ★★★✩✩
Geweld: ★★★✩✩

website Brave

Auteur: Marieke Westerterp

Eerder verschenen op: nd.nl