12+, PC, PS4, Xbox One

20 maart 2019

Ace Combat 7 Skies Unknown is niets voor simulator-puristen

In Ace Combat 7: Skies Unknown zit de speler in de cockpit van straaljagers. Aan hem de taak om vanuit het luchtruim de vrede te herstellen in een oorlog tussen twee grootmachten.

De nieuwste editie van de serie begint met de jonge vrouw Avril die haar eigen straaljager heeft gebouwd. Tijdens haar eerste testvlucht raakt ze per ongeluk betrokken in een gevecht tussen straaljagers van Osea en Erusea. Haar vliegtuig wordt neergeschoten, maar Avril overleeft het ongeval en wordt gevangengenomen in Osea.

Dan begint de verwarring. In vogelvlucht wordt Avrils jeugd uit de doeken gedaan en wordt er een introductie gegeven op het wereldwijde conflict. Maar wie viel nou precies wie aan? Het helpt ook niet dat de namen van de landen die met elkaar in oorlog zijn en het continent waarop het conflict zich afspeelt, veel op elkaar lijken. Osea verdedigt zich tegen Erusea op het continent Usea. Er wordt weinig lading aan het verhaal van de strijdende partijen gegeven.

Bij de eerste missie is de speler Trigger, een piloot van Osea. Dan blijkt dat Erusea met drones een verrassingsaanval heeft uitgevoerd op Osea. De Oseaanse luchtmacht moet de opmars stoppen. De briefings voor een missie zijn lang en saai en de dialogen overtuigen niet. Een deel van het verhaal wordt verteld als de speler druk is met het bestoken van gronddoelen of een snelle drone. Dit maakt het lastig om de missie goed te begrijpen en het plot van Trigger te volgen.

valse start

Ace Combat 7, een fatsoenlijke straaljagersimulatie

Tijdens de eerste vlucht kies je voor de makkelijke of moeilijke besturing. De laatste vergt, na een eenmalige uitleg, meer oefening om onder de knie te krijgen. Uiteindelijk heb je er wel veel plezier van omdat je meer uit je toestel kunt halen in intense luchtgevechten met vijanden. Alle mogelijke manoeuvres die je kunnen helpen tijdens de game moet je zelf uitvogelen. De straaljagers worden sterker met upgrades, maar hoe dat zit, moet je ook zelf uitzoeken. Samen met het complexe verhaal maakt Ace Combat 7 een valse start.

De missies zelf zijn vrij simpel: binnen de tijd de aangewezen doelen uitschakelen. Door de rommelige interface zijn doelen echter moeilijk te identificeren. Na een tijdje ontdekte ik (wederom zelf) dat je tussen doelen kunt wisselen. Wie dat niet weet, haalt de missies nooit. Soms frustreert het dat je het laatste kwartier opnieuw moet spelen als een missie faalt. Wel vermaak ik me met de missies ondanks de te dik aangezette dialogen en wat langdradige stealth-missies.

Ace Combat 7, een fatsoenlijke straaljagersimulatieFantastisch vliegen in Ace Combat 7

Grafisch maakt Ace Combat 7 veel goed. In de lucht ziet het er fantastisch uit. Het vliegen voelt snel vertrouwd aan en is niet al te moeilijk. Tijdens scherpe bochten wordt turbulente lucht wit bij de randen van het mooie toestel. Het luchtruim voelt ruimtelijk. Sterke wind blaast je toestel heen en weer. De wolken zijn een lust voor het oog. Wanneer je er doorheen vliegt, verschijnen er vochtdruppels op het glas van de cockpit. Je voelt de turbulentie bij het trillen van de controller en het beeld. Op grote hoogten kan het ervoor zorgen dat je toestel bevriest. De wolken zijn tactisch te gebruiken om vijanden af te schudden of een inkomende raket te ontwijken. Een deel van Ace Combat 7 kun je in virtualrealitymodus op Playstation 4 spelen zodat je je helemaal onderdompelt in de beleving van een piloot.

Ace Combat 7 is duidelijk gericht op de casual gamer en niet op simulator-puristen. Het verhaal is als een matige B-film. Het lijmt de verschillende element in de game niet aan elkaar. Als je daar langsop kijkt en een fatsoenlijke straaljager-game zoekt, dan is Ace Combat 7 ­zeker een goede optie.

Ace Combat 7 Skies Unknown

simulatiegame, Bandai Namco, PC, Ps4, Xbox One, vanaf € 59,95 12+

Beoordeling: ★★★✩✩

acecombat.com

Auteur: Joël Nahuis

Dit artikel is eerder verschenen in het Nederlands Dagblad.