12+, Android, iOS, PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One

27 januari 2016

Aangrijpende keuzes in Minecraft Story Mode

Minecraft Story Mode is een totaal andere game dan de bouwgame Minecraft. Jazeker, de blokachtige wereld met grove pixels doet bekend aan. De grotten en gebouwen lijken op wat spelers zelf in Minecraft kunnen bouwen. Soms juist door niet helemaal af te zijn. De toortsen, de zwaarden en de varkens zijn heerlijk herkenbaar voor de spelers van Minecraft, het best verkochte pc-spel aller tijden.

Wat wel compleet anders is dan bij de gewone Minecraft: de spelers hoeven in Minecraft Story Mode niet of nauwelijks te bouwen. Moet er toch iets in elkaar worden gezet, dat is het herhaaldelijk indrukken van een enkele toets voldoende om het gebouw uit de grond te laten schieten.

In het originele spel van de Zweed Magnus Persson word je losgelaten in een open wereld waar spelers kunnen bouwen wat ze willen, terwijl ze ’s nachts worden bedreigd door enge wezens.

In Story Mode van de Californische gamemaker Telltale games speelt de gamer Jesse, de leider van een groep bouwers die een bouwwedstrijd willen winnen. Hier blijkt de wereld te worden bedreigd. Om de wereld te redden, moet de groep op zoek naar vier oude avonturiers die bij de Orde van de Steen horen. Wie zijn zij eigenlijk? Er zijn puzzels om de juiste weg te vinden en soms korte vechtpartijen.

Terwijl de groep zich een weg baant langs the Nether – het einde van de wereld en verder – komt ze voor uitdagingen te staan. De game laat spelers zelf kiezen uit drie oplossingen. Als het geliefde varken Reuben kwijt is, ga je hem dan zoeken? Het verhaal leert over vriendschap, bijvoorbeeld door te beslissen of Lukas bij de groep hoort en hoeveel ruimte zo’n nieuwkomer krijgt. Jesse bepaalt ook de sfeer in de groep door Axel wel of niet te berispen als hij zich lelijk gedraagt. Het verhaal wordt sterk geleid; eigenlijk lijkt het op een tv-show waar je op beslissende momenten mag kiezen. Die keuzes moeten onder tijdsdruk en helaas in het Engels. Behoorlijk moeilijk is dat, zeker voor basisschoolkinderen.

12 jaar en ouder

Telltale beoogt gezinsvriendelijk te zijn, maar mikt te hoog met deze game. Story Mode is volgens de leeftijdskwalificatie voor 12 jaar en ouder. En dat is wel terecht. In Story Mode wordt wat gescholden. Naast het verbale geweld zijn er wat fantasy-elementen die ouders wellicht hun kinderen niet willen voorschotelen. Zo vervult een amulet een rol en reis je naar andere werelden. Daarnaast kunnen de angstige momenten ook nogal indrukwekkend zijn, bijvoorbeeld als je belaagd wordt door spinnen en spoken. De keuzes die je maakt in de game bepalen het verloop van het spel. Dat is een sterk punt van de game. Het wordt daardoor jouw verhaal. De karakters komen tot leven en je moet goed opletten.

vriendschap

Minecraft Story Mode is een verhaal over vriendschap, vertrouwen en heldendom. Kies verstandig en speel de game nog eens. Na afloop stimuleert Telltale het nadenken over je keuzes door jouw morele en ethische keuzes te vergelijken met wat andere spelers hebben gekozen. Dat geeft spelers echt iets om een boom op te zetten met andere gamers óf hun meekijkende ouders.

Telltale heeft al veel meer van dit soort verhalende games gemaakt. Eerder bracht het bedrijf Tales from the Borderlands, Game of Thrones en The Walking Dead op de markt.

Minecraft Story Mode verschijnt in vier delen, waarvan er drie nu uit zijn. Na het kopen van het eerste deel zijn de andere delen gratis te downloaden. Het doorlopen van het eerste deel kost ongeveer drie uur.

Minecraft Story Mode

Telltale Games. PS3, PS4, Xbox 360, Xbox one, pc, Wii U, iOS, Android. Adventure game. vanaf € 29,99 12+

Beoordeling: ★★★✩✩

Geweld: ★★✩✩✩

Auteur: Marieke Westerterp

Dit artikel is eerder verschenen in Nederlands Dagblad minecraft story mode