Achtergrond

22 augustus 2018

Wat is er te zien op Gamescom?

Deze week is de grootste gamers conferentie in Europa; de jaarlijkse Gamescom in de Duitse stad Keulen. Als schrijvers achter de wekelijkse gamereviews in het Nederlands Dagblad moesten we daar zeker bij zijn. Dus stapten Marieke Westerterp en ik in de auto naar Keulen.

>Voor buitenstaanders van de gaming scene is het toch interessant om te kijken wat hier gebeurt. Maar weinig mensen hebben door dat de game-industrie groter is dan de filmindustrie. Ook oplossingen die hier worden gevonden en ontwikkelingen die hier zijn ingezet, zijn goed om in de gaten te houden. In het Nederlands Dagblad wordt wekelijks aandacht besteed aan games en ontwikkelingen in de gamesindustrie. Daarbij zijn we juist geïnteresseerd in de verhalen achter de games, de thema’s die worden aangesneden en allerlei religieuze en ethische kwesties. Op gamescom gingen we vooral kennismaken met nieuwe games om komend jaar weer de meest boeiende games te kunnen recenseren.


De Gamescom conferentie is het kleine broertje van de E3 conferentie in Los Angeles, maar daarmee niet minder interessant en er zullen zo’n half miljoen bezoekers komen. Hier is de plek om te snuffelen aan de grote nieuwe games en nieuwe technieken. Nieuwe game trailers worden gepresenteerd of je kunt genieten van een paar minuten gameplay. Als het maar even kan, speel je hier demo’s van games die pas in de komende weken of maanden gaan uitkomen.

Metro Exodus
Metro Exodus
Assassin’s Creed Odyssey is een groots vervolg in de lange lijst uit de serie en is adembenemend mooi. Trouwens, in deze game moeten er ook weer dikke zeeslagen worden uitgevochten. Metro Exodus speelt zich af in een postacoplalyptische wereld waarbij, in de vorige games, een hele wereld was onder de grond, in de oude metrotunnels van Moskou. De setting van deze game is donker en grimmig, de wereld lijkt te worden beheerst door bendes. De demo die we konden spelen is veel belovend. 

Op een conferentie als deze is het bijna niet te doen om echt veel te spelen, aangezien er lange wachtrijen zijn van fans die al graag hun vingers op de consoles hebben van een game die over een paar weken pas gaat uitkomen. 


indie-games
Een leuk onderdeel op de gamescom-conferentie is ook de hal met Indie games, games die zijn gemaakt door vaak kleine en onafhankelijke games. Hier heb je de kans om de makers en bedenkers te spreken. Met weinig middelen of creatieve financiering proberen ze prachtige dingen neer te zetten. Zo hebben we de Nederlandse makers van het spel Deliver us the Moon gesproken die in 2016 een Kickstart campagne hebben gedaan voor deze game. In dit spel moet de speler ervoor moet zorgen dat je de energieleverantie herstelt. Daarvoor moet je echter wel naar de maan. Dit is een game waar ik me uren in zou kunnen onderdompelen en kijk uit naar de release, 28 september dit jaar.

Ook verrassend veel spellen zijn te vinden die je zou kunnen benoemen als relaxte puzzelgames zoals Etherborn en The Gardens Between. Ze zijn ongelofelijk relaxed, niet in het minste vanwege de soundtrack die lekker zen is en zullen puzzelaars uren plezier en ontspanning geven. Ook de maker van FAR: Lone Sails hebben we ontmoet. Altijd is de vraag leuk om te stellen: wat wil je duidelijk maken in deze game? Die vraag is zeker niet altijd goed te beantwoorden. In deze Lone Sails game moet de speler een grote machine aan de gang houden en ontwikkel je als speler een bijzondere relatie met die machine. Interessant hoor.

Mario Party
Voor gezinnen en vriendengroepen komt natuurlijk Nintendo met toffe nieuwe titels die weer voor veel plezier zullen zorgen waarbij Super Mario Party natuurlijk helemaal de bom wordt met meer dan 80 minigames. Op gamescom werden weer helemaal bijgepraat door een medewerkster van Nintendo. Ook de liefhebbers van Pokémon zijn niet vergeten want voor de Nintendo Switch komen binnenkort twee nieuwe games uit, waarbij je zelfs het iconische balletje echt in handen kunt hebben.


World of Tanks in VR
Wat was er nog meer? Veel te veel om op te noemen. De VR-games krijgen steeds meer mooie titels. We hebben een demo van de VR-versie van World of Tanks gespeeld. Onze tank stond in een platgeschoten speelveld met een burg en wat bossages. Wie schakelt als eerste de vijandelijke tanks uit? Superleuk en de virtual reality wereld geeft een mooie dimensie extra aan de game. Deze game wordt binnenkort speelbaar in een VR-speelhal in Amsterdam.


Er zijn ook hele genres die blijkbaar erg groot zijn, maar waar ikzelf maar weinig gevoel bij heb. Maar dat het grote groepen mensen wel aanspreekt blijkt wel uit het feit dat op gamescom een paar enorme hallen gevuld zijn met Japanse games vol manga style en de enorme hoeveelheid merchandising die hiervoor te krijgen is, inclusief de verregaande verkleedpartijen en cosplay dat hierbij komt kijken.