3+, 7+, Achtergrond, Alle leeftijden, PC, PS4, Wii U, Xbox One

21 november 2018

Vijf gezinsgames: leuk voor de hele familie

Games zijn superpopulair vermaak. Je kunt de competitie aangaan met elkaar of juist de samenwerking opzoeken. Naast al de keren dat het digitale vermaak discussie geeft, biedt het spelen van games ook een kans om als ouders te bouwen aan de relatie met je kind. We selecteerden vijf gezinsgames uit 2018 die leuk zijn om samen te spelen, zowel voor ouders als voor kinderen van verschillende leeftijden: 

labo1. nintendo labo

Labo bestaat uit een game en een kartonnen bouwpakket. Je gaat lekker samen knutselen om het bouwpakket in elkaar te zetten en te versieren. Superleuk dat je creatief en oplossend bezig bent. Enkele pakketten, zoals de robot, zijn zo moeilijk dat een ouder mee moet helpen. Voor regenachtige middagen een heerlijke klus aan de keukentafel. En daarna als gezin gamen met een divers aantal korte games, zoals racen, vissen of een langer robotavontuur.
Nintendo Labo
Nintendo, Switch. Vanaf € 50,00 3+ https://www.nintendo.nl/Labo

Starlink Battle for Atlas2. starlink battle for atlas

Starlink Battle for Atlas is een ruimtegame waarbij je ook een plastic ruimteschip, vleugels en wapens krijgt. Klik de vleugels en wapens op het ruimteschip, zwaai met je arm en je hebt de eerste ruimtevlucht achter de rug. Het echte speelgoed prikkelt de fantasie. Klik het ruimteschip vast op de controller om de game te spelen. De game laat prachtige planeten zien die je met een groepje moet beschermen tegen verkeerde invloedt. Jij bent de held die zowel de robotvijanden als uit de kluiten gegroeide ruimtedieren moet verslaan. Ook oogst je planten, scan je dieren en red je arbeiders in nood. Samen hetzelfde verhaal beleven en samen puzzelen hoe je toch de superkrab gaat verslaan, is een leuke bezigheid. Het maakt nogal verschil welk wapen je op de controller moet zetten om een vijand te kunnen verslaan.


Super Mario Party3. super mario party

Samen korte spelletjes spelen past wellicht beter bij de tijdsplanning van papa en mama en de aandachtsspanne van jonge kinderen. Met de tachtig korte partygames van Super Mario Partyis er genoeg te kiezen. Het speldeel Wilde wateren (River Survival) is meer gericht op samenwerken. Met je medespelers raft je een rivier af waarbij je telkens spelletjes krijgt waarbij je moet samenwerken. Vis bijvoorbeeld zo veel mogelijk vissen uit de rivier door met vier man tegelijk een net op te halen. Het is handig als er goed overlegd wordt. Mario, Luigi en Yoshi juichen ook samen als het lukt.

Crash Bandicoot4. crash bandicoot, spyro

Bij deze games is het vooral de vraag of je kind het ook leuk gaat vinden. Deze gouwe ouwe spellen zijn opnieuw uitgebracht, een feest van herkenning voor de ouders die dit vroeger speelden. Echt goede games kunnen ook de huidige jeugd inpakken, dat bewijst Mario al jaren. Met getimede sprongen spring je van platform naar platform en probeer je vuur of gevaarlijke dieren te ontwijken. Of het nou met een paarse draak (Spyro) of een snelle das (Crash) is: oefening baart kunst. De games zijn ook redelijk onschuldig. Crash schopt bijvoorbeeld tegen kisten om appels te verzamelen. (Appels!) En alles ondersteunt met blije muziekjes. Spyro heeft alle levels opnieuw gemaakt in moderne game-software en opnieuw de stemmen en muziek opgenomen. De muziek is opnieuw gemastered.


Spyro-trailer:

Unravel 25. unravel 2

Yarny is een lief mannetje van wol dat in de puzzlegame Unravel 2 allerlei obstakels kan overwinnen door te spelen met draad en de omgeving. Yarny kan slingeren aan de draad of de draad als trampoline gebruiken. In dit tweede deel lost Yarny de puzzels op door samen te werken met een tweede bolletje wol, waarbij je zowel met een als met twee spelers tegelijk kunt spelen. Dat maakt het een goede gezinsgame: samen met je kind genieten van deze schattige karakters met uitdagende puzzels. Als je vast komt te zitten, wordt je doorzettingsvermogen getest. Deze minder lange gezinsgame is gelukkig ook wat vriendelijker geprijsd. Lees hier de review van het eerste deel van Unravel.


Racegame F1 2018eervolle vermelding: Fortnite en F1 2018

Deze games komen niet in de top 5 gezinsgames, maar krijgen wel een eervolle vermelding:

Fifa 19 en F1 2018. Voetbal, racen, dat spreekt vele vaders en zoons aan. Bij beide games kun je echt samen hetzelfde spelletje spelen, maar er komt elk jaar zo’n game uit.

fortniteVoor Fortnite was ook wat te zeggen: samenspelen is heel goed mogelijk via de playgroundmodus. Hier speel je alleen met elkaar. Dan zijn er ook afspraken te maken: schiet mij niet neer, want ik bouw een mooi huis, een mooie brug of iets anders. Maar Fortnite is wat gewelddadiger en dus vooral geschikt voor gezinnen met kinderen boven de twaalf jaar. Verder is Fortnite zo opgezet dat de game wel heel erg verleidelijk is voor kinderen. Te veel minpunten om de lijst van gezinsgames te halen.