Achtergrond

8 november 2019

Oculus Quest: een spelcomputer voor op het hoofd

Gamen in virtual reality wordt prettiger met de nieuwe VR-bril Oculus Quest. Tot nu toe was virtual reality voor games vooral duur en onpraktisch. Om games te spelen werd een VR-bril aangesloten aan een pc of spelcomputer. De kabel zit tijdens het spelen vervolgens flink in de weg.
Bij de Oculus Quest is er niets nodig, naast de bril en de twee bijgeleverde controllers. Het is eigenlijk een draadloze spelcomputer voor op het hoofd. Dat is een verademing vergeleken met andere VR-brillen op de markt. Zo moet de PlayStation VR met een kabel aangesloten worden op de PlayStation 4. Dan zijn er extra sensoren of een camera nodig om bewegingen te registreren.

Zet de Oculus Quest op het hoofd en het gamen begint. Alleen de eerste keer opstarten vraagt wat voorbereiding. Zo is het nodig om een virtuele speelruimte af te bakenen waarin vrij bewogen kan worden. Op deze manier is er geen kans dat de speler per ongeluk een muur of meubel raakt. Komt de speler in de buurt van deze grenzen, dan verschijnt er een virtuele muur in de game als waarschuwing.

Op de bril zitten vier camera’s die de positie van de speler in de ruimte bijhouden. Ook bewegingen van de twee controllers worden nauwkeurig geregistreerd. In de meeste games veranderen deze controllers in virtuele handen. Door knoppen in te drukken is het mogelijk om virtuele objecten op te pakken. Het idee van een bril als de Oculus Quest, is om games te spelen waarin de speler het middelpunt is. Door het hoofd te bewegen, kijkt het personage in de game rond. Door handen te bewegen, beweegt het personage in de game zijn handen. Ook stappen worden omgezet.

De Oculus Quest wordt aangestuurd door een chip die ook in smartphones wordt gebruikt. Daardoor zien games er minder mooi uit dan met een VR-bril die aangesloten wordt op een computer. Dat is vooral terug te zien in de extra kartelrandjes. Toch is het niet storend. Veel games zijn geoptimaliseerd voor dit systeem en zien er daardoor goed uit.

Op dit moment zijn er ongeveer vijftig games beschikbaar voor de Oculus Quest. VR biedt genoeg variatie in games. De hoofdattractie is Beat Saber. In deze game heeft de speler twee lichtzwaarden vast, waarmee blokken op de maat van de muziek worden weggeslagen. Een soort drummen, maar dan een stuk flitsender.

In het spectaculaire schietspel Super Hot gaat de tijd enkel vooruit als de speler beweegt. De kabelvrije speelervaring nodigt uit om letterlijk op de grond te duiken voor het ontwijken van kogels. De aandoenlijke VR-game Moss volgt de avonturen van een muisje. De speler helpt door de wereld te beïnvloeden.

De focus van de Oculus Quest is het spelen van games, maar er zijn ook sociale apps beschikbaar. Bijvoorbeeld een app om samen in een virtuele bioscoopzaal video’s te kijken. Daarnaast zijn er apps als een webbrowser, YouTube en Netflix.

Het grootste nadeel van de Oculus Quest is dat de batterij van de bril na twee uurtjes spelen leeg is en weer opgeladen moet worden. Dat is echter niet heel storend, want na twee uur is het toch tijd voor een pauze. Langer achter elkaar spelen met een VR-bril is niet aan te raden. De afwezigheid van een draad heeft verder enkel voordelen. Het prijskaartje voor de Oculus Quest blijft echter riant. Hij kost evenveel als de Oculus Rift, de VR-bril voor computers die al langer op de markt is. Ondanks het prijskaartje van de Oculus Quest is virtualrealitygaming weer een stap toegankelijker geworden.

Oculus Quest

vanaf € 449 (64 GB) of € 549 (128 GB)

Autuer: Erwin Vogelaar

Dit artikel is eerder verschenen in het nederlands dagblad